Politie rolt rode loper uit voor linkse krakers van het Bungehuis

800px-Amsterdam_Spui_210_Bungehuis_-_door
Foto: Jane023 / Wikimedia Commons

Ondanks het feit dat ze meerdere dagen andermans eigendom bezet en gesloopt hebben, behandelt de politie ze als sterren.

U zegt Nederland straft misdadigers te zacht? We hear you. Want alhoewel de ME na dagenlang getreuzel dan eindelijk het door linkse krakerstudenten bezette Bungehuis heeft schoongeveegd, behandelt de politie de aangehouden criminelen alsof het popsterren zijn. Dit geloof je niet:

De 46 mensen die dinsdag werden opgepakt tijdens de ontruiming van het bezette Bungehuis in Amsterdam worden niet vervolgd, mits ze zich de komende twee jaar niet schuldig maken aan een strafbaar feit. De 44 arrestanten die de nacht in de cel moesten doorbrengen, werden woensdag in de loop van de dag vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot woensdag de zaken tegen alle bezetters voorwaardelijk te seponeren met een proeftijd van twee jaar.

En:

Woensdagochtend en -middag werd de rest heengezonden, ,,omdat ze al voldoende door feit en gevolgen zijn getroffen na een nacht in een politiecel”. Van hen is de identiteit niet bekend en daarom kan hen ook geen dwangsom worden opgelegd.

Vooral dat laatste is van een tenenkrommend amateurisme. Als je mensen arresteert, controleer je toch gelijk hun identiteit? Het kan toch niet waar zijn dat die luie studenten nu geen dwangsom hoeven te betalen, alleen maar omdat de politie te bedonderd was om even om paspoort of ID-kaart te vragen? Kom op zeg.

Maar goed, was het maar bij deze slordigheid gebleven, want behalve dat de politie de UvA enkele dwangsommen achterhoudt, treedt het ook boterzacht op met betrekking tot het uitdelen van straffen voor verzet tijdens de ontruiming. Alléén voorwaardelijke straffen? Echt? Niemand krijgt op z’n falie omdat hij maar liefst 11 dagen lang op onrechtmatige wijze een gebouw van een universiteit gekraakt en gesloopt heeft? Heeft de politie écht zo weinig respect voor het eigendomsrecht dat de UvA uitoefent over het Bungehuis?

Of, zoals twitteraar Pritt het vanmiddag uitdrukte:

En zo is het.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!