PvdA Groningen dreigt na politieke aardbeving bijna te verdwijnen

1556319_619985701383669_2079968282_o
Foto:

Het wekenlange gerel over vermeende apocalyptische aardbevingen heeft met name de PvdA geen goed gedaan.

Zoals Nederland inmiddels begint te beseffen, is het over pakweg een maand tijd voor de Provinciale Statenverkiezingen. En alhoewel de landelijke tendens is dat men met het oog op de Eerste Kamerverkiezingen vooral het kabinet een pak op hun broek moet geven, leeft er in de provincie Groningen een heel andere teneur; daar wordt vooral het ‘verraad’ van de PvdA kwalijk genomen. De partij is daar nu nog verreweg de grootste: van de 43 zetels bezetten de sociaal-democraten er 12. VVD en SP volgen daarna pas met ieder 6 zetels.

Nou, daar gaat het één en ander veranderen als we de peiling van Maurice de Hond voor de Dagblad van het Noorden mogen geloven:

peilingzz

De PvdA verliest in het ‘rode Noorden’ maar liefst tweederde (!) van alle volksvertegenwoordigers, die vervolgens uitwaaieren over allerlei partijen.. maar met name bij D66, PVV en regionale partijen neerstrijken. De club van Diederik Samsom gaat zo in één klap van de grootste, naar de gedeeld zevende (!) positie in het politieke landschap.

Dat is natuurlijk bijzonder slecht nieuws: de naam het ‘rode Noorden’ is er niet voor niks. Friesland en Groningen gelden samen met Amsterdam als de ultieme achterban van de PvdA. Heartland, zouden we in het Engels zeggen. Als de partij daar niet eens meer behoorlijk weet te scoren, dan kan het in voor de PvdA minder zekere gebieden natuurlijk al helemáál niet meer aan de bak komen.

Al met al lijkt Groningen dus alsnog die enorme loei van een aardbeving te krijgen waarvan ze nu al enkele weken beweren daar last van te hebben. De seismische onrust zal zich alleen niet vertalen in enorme schade aan de huizen, maar wel in een historisch grote afgang voor de PvdA.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!