Riant Gronings buitenhuisje opknappen op kosten van de belastingbetaler

15662434672_7b191212fc_o
Foto: The Gossip Dropout / Flickr

Wat zitten er tussen de aardbevingsslachtoffers toch enorme profiteurs.

Enkele dagen geleden schreef ik al over de scam die het Groningse aardgasboringsschandaal heet. Alhoewel er best hier en daar wel eens iemand een beetje schade heeft (een beetje, hè). Maar tussen de mensen die daadwerkelijk een paar bakstenen opnieuw hebben moeten inmetselen of een deur hebben moeten herplaatsen zitten ook een hoop charlatans. Zoals deze mijnheer:

Wie een beetje google’t op de schade die aan huizen wordt aangericht – kennelijk veroorzaakt door gasboringen – dan lig je meteen in een deuk. Neem bijvoorbeeld deze lachende en besnorde meneer die wijst op de muur van wat klaarblijkelijk zijn huis is. We zien niets bijzonders: gewoon een muur. Pas wanneer we onze leesbril opzetten en drie keer inzoomen op de afbeelding, zien we een miniscule scheur in het voegwerk van de muur. Big deal. Als ik rond m’n eigen huis loop, zie ik diverse van dit soort scheurtjes, en dat terwijl ik in het midden van gasarm Zuid-Holland woon. Krijg ik nu ook ‘schadevergoeding’ en ‘smartegeld’ van de Rijksoverheid en het NAM om een extra serre aan m’n huis te bouwen? Nee hè? Waarom zou deze besnorde mijnheer dat dan wel moeten krijgen?

Maar de snormeneer is bepaald niet de enige. Ook aan lager wal geraakt bekend Nederland heeft kennelijk het trucje ook geleerd, en wil nu ook geld zien van de overheid:

Zangeres Imca Marina uit Midwolda heeft net als veel Groningers last van de aardbevingen. Haar huis is naar eigen zeggen 60 centimeter verzakt, maar de NAM wil geen schade uitkeren. Dit omdat de gemeente Oldambt, waaronder Midwolde valt, niet tot de negen aardbevingsgemeenten behoort.

Inwoners van die gemeenten komen in aanmerking voor schadevergoedingen en andere subsidies.

Dit geld komt natuurlijk niet van de overheid, maar van u en mij. Imca Marina probeert haar huis dus op onze kosten te verbouwen. Daar moeten we wat van vinden.

Dus vergeef me dat ik ook mijn oordeel hierover vel. Komt-ie: ik geloof er wederom geen sikkepit van. Als Imca Marina’s huis daadwerkelijk 60 cm gezakt was, dan had ze daar een foto van moeten maken. Niet van zo’n vage scheur in de muur die ze hoogstwaarschijnlijk zelf veroorzaakt heeft door gebrekkig of totaal afwezig onderhoud. Dat haar huis niet eens in een boringsgemeente staat, spreekt ook boekdelen over de ware toedracht. Dit riekt naar oplichterij.

Nee, het zou goed zijn als de Nederlandse overheid en de NAM de schadevergoedingen aan Groningen nog eens goed tegen het licht houden, en goed onderzoeken in welke gevallen er wel, en welke gevallen er geen aardbevingsschade is ontstaan. En alleen als kan worden vastgesteld dat een baksteen écht door een aardbeving een paar millimeter is opgeschoven, moet worden overgegaan tot uitkering. De Rijksoverheid kan immers niet de aanleg van ieder zwembad in de tuin, of aanbouw van elke glazen serre gaan bekostigen.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!