Rode dominee CDA: géén samenwerking met PVV

Geen categoriefeb 21 2015, 8:00
Ruth Peetoom wil de PVV bij voorbaat uitsluiten.
De rode dominee van het CDA, partijvoorzitter Ruth Peetoom, hield zich na een zeer activistische periode toen Maxime Verhagen nog partijleider was muisstil. Ze moest voortaan Sybrand Buma en zijn fractie het inhoudelijke werk laten doen. De enige goede Peetoom is een stille Peetoom die zich niet met de koers van het CDA bemoeit.
Helaas kon ze het niet laten om gisteren bij BNR toch iets te zeggen over wat zij wil met haar partij. Ze wil geen samenwerking meer met de PVV.
"Ik vind dat de PVV het verst afstaat van het CDA, dus dat dat geen logische samenwerkingspartner is. Een samenwerking met de PVV lijkt me niet oké."
Een paar opmerkingen. Eén: Peetoom gáát daar niet over. De CDA-fractie bepaalt met wie het in zee gaat na de volgende landelijke verkiezingen, die sneller kunnen zijn dan men verwacht. Geef partijleider Buma het vertrouwen en laat hem beslissen wat het beste is voor zijn partij. En twee: vooraf een cordon sanitaire instellen is ondemocratisch. Tijdens onderhandelingen kan pas duidelijk worden of een samenwerking wenselijk en mogelijk is.
Ik ben het op veel punten oneens met de PVV, en ja, Geert Wilders' opmerkingen over minder Marokkanen waren ranzig en zijn samenwerking met de antisemieten van Front National was dat ook (niet voor niets stapten talloze PVV'ers op na deze twee gebeurtenissen), maar ik vind een cordon sanitaire principieel onjuist. Zoals europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen (VVD) zei in dezelfde BNR-uitzending:
"Je moet nooit nooit zeggen in de politiek. Misschien dat zij in de toekomst veranderen: dat het een heel ander soort partij wordt, maar ik kan mij niet voorstellen dat wij snel nog een keer aan zo'n experiment zullen beginnen."
Peetoom moet zich helemaal niet bemoeien met de inhoudelijke koers van het CDA. Het wordt tijd dat Buma en zijn team Peetoom terug in haar hok stoppen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten