Schippers gaat door de knieën voor de PvdA

Geen categoriefeb 06 2015, 18:00
Ze komt tóch met een veranderd zorgplan.
Edith Schippers stond ooit bekend als een sterke vrouw met ditto ruggengraat, maar helaas, die tijden liggen ver achter ons. Zie haar compromis om de PvdA toch zo ver te krijgen om hervormingen van de zorg goed te keuren:
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) past haar omstreden plan aan om de vrije artsenkeuze te beperken. Ze heeft vrijdag een nieuw voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd. Kern daarvan is dat verzekeraars patiënten makkelijker korting kunnen geven op het eigen risico wanneer ze van een geselecteerde zorgaanbieder gebruikmaken.
Ik vind het politiek gezien niet belangrijk wat dit plan precies behelst. Het zal best redelijk kunnen zijn en ja, misschien dat het inderdaad de benodigde 1 miljard euro bespaart. Op de één of andere manier betwijfel ik dat dit het geval uiteindelijk zal blijken te zijn.
Maar goed, daar richt mijn kritiek zich niet op. Waar het vooral om gaat is dat Schippers de zoveelste VVD'er is die een stap terug moet doen om de PvdA te paaien. Dat Rutte daar geen enkel probleem mee heeft wisten we al langer - wat ook voor de meeste van zijn partijgenoten in het kabinet geldt - maar bij Schippers had iedereen nog iets van, 'zij zal haar rug wél rechthouden. Ze heeft haar hele carriere immers te danken aan haar strengheid.'
Blijkbaar denkt ze daar tegenwoordig zelf heel anders over. Zij denkt dat ze alles wat ze heeft te danken heeft aan Rutte, en dus geeft ze hem keer op keer zijn zin, ja, ook als haar eigen eer op het spel staat.
Zonde. Nog niet zo lang geleden beschouwde ik (en velen met mij!) haar als één van de weinige VVD'ers die de achterban begrepen en die gewoon gehoorzaamheid zouden eisen van de PvdA-coalitiegenoot.
Overigens heeft het er alle schijn van dat Schippers' beslissing om bakzeil te halen haar alsnog problemen gaat opleveren. De ChristenUnie - officieus gedoger - ziet namelijk niets in het nieuwe plan en de manier waarop ze het door de Kamer probeert te loodsen.
De ChristenUnie vindt de nieuwe zorgplannen van minister Schippers op tal van punten nog erg onduidelijk. Hoewel fractieleider Arie Slob snapt dat Schippers met een nieuw plan komt, vindt hij de gekozen Amvb-route onbevredigend en onduidelijk. Slob: ,,De plannen zijn nog vers en vergen bestudering. Wij vinden het belangrijk dat mensen die veel gebruik maken van de zorg, chronisch zieken en gehandicapten, niet de dupe worden van de maatregelen. Ook willen wij meer onderhandelingsruimte voor zorgaanbieders ten opzichte van verzekeraars. Er moet ruimte blijven voor kleine zorgaanbieders en voor identiteitsgebonden zorg. In de brief van de minister staan veel veronderstellingen waarvan wij ons afvragen of deze in de praktijk ook zullen werken. Neem de voorgestelde beloning van verzekeraars die een chronisch zieke verzekert, ik vraag me zeer af of en hoe dat in de praktijk gaat werken. We willen allemaal meer kwaliteit en beheersing van de kosten, maar de ChristenUnie wil daarin zoeken naar een zorgvuldig evenwicht in de verhouding tussen de zorgvrager, de aanbieder en de verzekeraar. Daarin moet recht gedaan worden aan de motie-Kuiper die aangenomen is in de Eerste Kamer om de verzekerde een sterkere positie te geven. Dit wordt wat mij betreft zeker geen hamerstuk, dit vraagt om een uitgebreide behandeling.”
Nou Edith, terug maar weer naar de tekentafel. Succes ermee!*
* Gouden regel in de politiek: als je eenmaal toegeeft zul je dat steeds moeten doen. Iedereen weet dan namelijk dat je te bewerken bent.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten