Vijftig tinten groen

Ongenuanceerd kun je de mening van deze karmische lellebellen (dixit Michel Houellebecq) als volgt samenvatten: ze vinden dat de vrijheid van meningsuiting niet het beledigen en bekritiseren van de islam mag inhouden en het ergste van een terroristische aanslag door extremistische moslims is dat ‘rechts’ dit zou aangrijpen om de islam weg te zetten, wat weer leidt tot racisme en islamofobie. Het wereldwijde terrorisme los je volgens deze zelfbenoemde kosmopolieten niet op met bommen, drones, een goede geheime dienst, hogere gevangenisstraffen en bescherming van Joodse gebedshuizen en Joodse centra, maar door islamofobie en racisme in Nederland aan te pakken. Der Westen ist an allem schuld. (Voor historische context voor deze Duitse uitdrukking, klik hier.)

De GroenLinks-mannen Miko Flohr, Huub Bellemakers (ondanks zijn achternaam een hele nuchtere jongen), vleeseter Christiaan Kwint en Rutger Groot Wassink namen gelukkig vrij snel afstand van het enthousiaste pacifisme van deze GroenLinks-vrouwen. De media die zo focusten op deze incidenten zouden van GroenLinks een karikatuur maken. Ook andere partijen hebben ‘gekkies’, GroenLinks zou juist een hele redelijke partij zijn, helemaal niet bevooroordeeld, ook echt wel kritisch op ISIS, hoewel andere partijen dat natuurlijk ook zijn en GroenLinks daarom zaken aan de orde wil stellen die ook heel belangrijk zijn, zoals zittend plassen voor mannen… …O nee, daar gaan we weer.

Ik loop een beetje te dollen. Natuurlijk bestaat GroenLinks niet alleen maar uit gekkies. Het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, Bureau de Helling, schrijft boeiende publicaties en in Brussel en Den Haag zitten bekwame politici die zich in de regel constructief en inhoudelijk opstellen. De Socialistische Partij is oppositioneler, populistischer, radicaler. D66 opportunistischer. En de PvdA, tja, alleen Henk Krol is nog ongeloofwaardiger dan die meelijwekkende figuur die ooit vrolijk het eerlijke verhaal wilde vertellen, a long time ago in a galaxy far, far away.

Het klopt dus helemaal, de focus op gekkies geeft een vertekend beeld, een karikatuur. Maar, en dat vergeten de mannen, karikaturen geven ook een deel van de waarheid weer. GroenLinks trekt, net als andere politieke partijen, bepaalde groepen mensen aan. In dit verband kun je GroenLinks goed met de ChristenUnie vergelijken. Beide partijen zijn fusiepartijen die voortkomen uit partijen die veel dogmatischer, ideologischer en principiëler waren. GroenLinks en ChristenUnie lijken hun ideologische veren te hebben afgeschud, maar in hun volière vliegen nog steeds nogal wat vreemde vogels. Zoals er nog steeds radicale ChristenUnie-leden zijn die zich fel keren tegen homoseksualiteit en abortus, met als beruchtste voorbeeld Bert Dorenbos van Schreeuw om Leven, zo zijn er ook nog steeds radicale GroenLinks-leden met wereldvreemde opvattingen. De ChristenUnie is tegenwoordig veel gematigder en veel breder. GroenLinks is dat ook. Maar de opvattingen van de radicale leden raken een gevoelige snaar bij de twee partijen omdat men deze opvattingen vroeger ook huldigde en in gematigde vorm misschien nog steeds huldigt.

Miko Flohr is in zijn stukjes niet zo genuanceerd zoals hij op het eerste gezicht lijkt. Veelzeggend is hoe de GroenLinks-intellectueel in zijn columns reageerde op Charlie Hebdo en op Chapel Hill. In het geval van Charlie Hebdo schreef Flohr ‘We zijn niet oorlog’. Hij had felle kritiek op Wilders en Nanninga, deels terecht, maar natuurlijk ook een bewuste keuze. Het was misschien ook een bewuste keuze van Flohr om de woorden ‘islam’ en ‘moslim’ niet expliciet te noemen in zijn column, waardoor sommige mensen hem verweten weg te kijken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Ongemakkelijk

  Wel aardig stukje. Ik mis een beetje het bij GL expliciet nomen van de CPN en de PSP, daar zaten extreem gelovigen.
  Wat ik niet begrijp is de passage: “Vaak is nuance ook een masker, namelijk om een vooringenomen elitaire, vaak quasiprogressieve mening mee te verhullen.” Want juist door de gekozen nuance is duidelijk dat de uiting staat voor begrip voor afwijkend gedrag. Bij nuancering van de aanslag Hebdo dus voor het gebruik van geweld.
  Overigens als ik naar mijzelf kijk, als ik nuanceer is dat meer omdat ik geen scherpe opvatting heb, omdat ik verschillende elementen in de problematiek zie. En ook niet precies weet welk element de doorslag moet geven.

 2. Lieftinck

  Tja, wat mij betreft zouden die sterk ideologische getinte politici, en natuurlijk ook de gekkies, de onder een steen gekropen zonderlingen en de kleurrijke vogels, die zingen zoals niemand meer gebekt is, meer verenigd mogen zijn in slechts een paar partijen, in plaats van de kakofonie van partijen zoals nu. Een dierenpartij hoort natuurlijk op te gaan in een grote geitenwollen sokkenpartij, de Groenen, en de SP en PVDA en aanverwante partijen horen natuurlijk ook in 1 partij. Uitzondering is de ouderenpartij. Deze is goed voor narcisten, en misschien vergeet-mij-nietjes. Voor de rest kun je dat soort partijen missen als kiespijn, er is plaats zat op de P.O. voor narcisten.

  Hoe dit voormekaar te krijgen? Met een kiesdrempel, en de grootste partij krijgt de meeste restzetels.

  Dan wordt dit land ook weer beter regeerbaar en kun je misschien wel kiezen voor links- of voor rechts, en krijg je meer waar voor je stem als nu, al stelt de invloed van partijen op beleid eigenlijk geen pepernoot meer voor.

  1. Martin007

   Ik heb al veel domme reacties gelezen, maar jij slaat alles.

   Een “gekkie” is dus iedereen die vindt dat niet alleen rijke mensen recht op een leven hebben. Nou, lekker hoor.

   Groenen, SP en Partij voor de Armoede op 1 hoop gooien is wel de meest idiote waanzin die er bestaat. De SP is een sociaal democratische partij, en de PvdA is een neo liberale partij. Het verschil kan niet groter zijn.

   Dan wordt het land ook weer regeerbaar? En wat dacht je dan dat er nu gebeurt? Er is nog nooit een kabinet geweest wat Zo ontzetten veel geregeerd heeft.

   Kun je misschien wel kiezen voor links of rechts? Kan dat nu dan niet? Wil je links? (SP, PvdD en 50+). Wil je rechts? DE REST.

   Nog meer waar voor je geld? Dus gelijk maar alle sociale voorzieningen afschaffen?

   De invloed stelt geen pepernoot voor? Ik geloof dat jij geen stempas moet krijgen, maar een verwijsbrief voor de psychiater. Het huidige kabinet heeft een invloed op het beleid van wat heb ik jou daar.

   http://www.isditvrijheid.nl

 3. W.H.J. Reiss

  Domkoppenpartij66 wordt GeenIdee66.
  Dan kan ik Dom weer gebruiken.
  Groenlinks wordt Domlinks.
  .
  Over nuance gesproken: rechts-extremistische Identitair Verzet. Is dat niet een beetje overdreven voor 5 jongens die op een balkon staan en hier Euro 750,– boete voor krijgen !!
  Een kleine donatie: http://www.idverzet.org/#

 4. Pieter G

  Groen links is helemaal niet voor groen, laat staan 50 tinten groen.
  Als Groen links zou opkomen voor groen dan waren ze vanaf het begin af aan tegen immigratie en tegen open grenzen en hadden ze gestreefd naar een maximum inwonersaantal van bijvoorbeeld 10 miljoen.

  Want meer mensen betekent gewoon meer asfalt, beton, bedrijventerreinen, woningbouw, verstedelijking, enz.
  Wat allemaal ten kostte gaat van groen.

  Dus Groen Links is een vreselijke NEP en leugen partij. De basis is rot. Dat er toch mensen op stemmen is mij een raadsel. Voor behoudt van groen zijn ze niet. Nooit geweest.

 5. David

  Jan Pronk en Anja Meulenbelt richten vandaag comitee “waakzaamheid” op, tegen fascisme en extreem rechts.
  Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar meteen komt de vraag op of eea nav concrete dreigingen plaatsvindt of dat het geheel preventief is.
  Initiatiefnemer Kees vd Pijl stelt dat de democratie hapert. Mensen weten niet meer wat ze moeten stemmen. Dat zou dan komen doordat bij de Parijse Charlie Hebdo mars ook Benjamin Netanyahu meeliep. Dan vertrouwen mensen de politiek niet meer. Dat geeft weer kansen aan demagoog Wilders. Vervolgens wordt betreurd dat partijlidmaatschap en – discipline ouderwetse begrippen zijn geworden. Verder hebben jongeren vooral angst voor de klimaatcatastrofe. Deze machteloze boosheid is de voedingsbodem voor fascisme.
  De kuur: “debatteren, respect opbrengen voor afwijkende meningen, serieus luisteren”.
  Wow, ik bijt de spits af:
  Met het milieu gaat het goed, ook het klimaat is prima.
  Xenofobie komt niet voor, miljoenen buitenlandse bezoekers zijn jaarlijks welkom. Alleen tegen het groeiend anti-semitisme is wel waakzaamheid geboden.
  Lijkt me sterk dat Meulenbelt serieus naar mij luistert.
  Een doodeng clubje. Er is ook waakzaamheid geboden tegen dit soort notoire onruststokers.
  Ook de wens om de democratie te versterken getuigt van mafheid: democratie, zeker op staatsniveau, is een onderdrukkend systeem. We zijn dus getuige van een machtsstreven gelegitimeerd met hoogstaande morele argumenten.

 6. Pimsch

  We moeten vooral begrijpen. Begrijpen, begrijpen. Ik zeg: nee. Don’t understand them. Er zijn ideeen en verhalen genoeg ter mentale bestrijding.
  Psychopaten zijn zeer welkom bij ISIS. Net als bij de toenmalige Einsatztruppen van de SS en de Oosteuropese beulen. Bij ISIS kun je helemaal los gaan. Dat misselijke Westen met hun geweten en mensenrechten en beschaving en naastenliefde. Klef. Spuug. Oh Allah laat mij haten. Oh Allah verhard mijn hart. Oh Allah, laat mij moorden. Oh Allah laat mij verkrachten. Oh Allah laat mij gruweldaden plegen. Dank u Allah uit het diepst van mijn hart. Dank u voor alle horror. U heeft mij weer laten klaarkomen. Ik kniel voor u neder, want u bent de allergrootste en de allerlaagste. Dood aan Israel, dood aan Amerika, dood aan Jezus, dood aan de apostelen, dood aan de burgers, dood aan de zachtmoedigen, dood aan de vredestichters, dood aan alle kinderen en vrouwen. Want u bent de Lachende Doder. Vrede zij met u.
  Begrijpen, en maar begrijpen.

 7. Taljaard

  @David
  Hier even een inkijkje in een onderdeel van de geloofsleer van de Linkse Kerk;
  La Meulenbelt is een antroposofe, die haar levensfilosofie baseert op de werken van C.G.Jung.
  Voor haar vertegenwoordigt Israel, als concretisering van het mannelijke archetype van de Animus, het brandpunt van alles wat fout is in de wereld, nl. het Westerse, mannelijke, kapitalistische denken, met als basis de natiestaat, die ook nog eens religieus wordt gemotiveerd via de verering van de valse, mannelijke, en dus gewelddadige, godheid; de zgn. ”Demiourgos”, die Jung onder het eeuwenoude stof van de Gnostiek vandaan heeft getrokken.
  Deze gnostische ”Demiourgos” wordt door een Jungiaan als Meulenbelt vereenzelvigd met de God van Israel.
  En tegenover al deze zgn. mannelijke duistere krachten plaatst zij het vrouwelijke oerbeginsel van de leven gevende baarmoeder. Van daaruit trekt zij de lijn naar het feminisme en het socialisme.

  Vreemd genoeg vallen voor haar de islam en Allah helemaal buiten deze Jungiaanse en neo-gnostische duiding van de destructieve mannelijke godheid en het oorlogszuchtige archetype van de Animus.
  Dat komt omdat de islam volgens haar het streven naar bevrijding van de door de kapitalistische, Westerse onderdrukte en stelselmatig onderdrukte gekleurde volken vertegenwoordigt.
  Deze ”edele en superieure mensen van kleur en kinderen van de zon”, zijn ”met hun onstuitbare, levensblije, bruisende vitaliteit” namelijk de kinderen van ons aller Moeder Afrika. Zij zijn daarom de toekomst, die door ons allen omarmd moet worden.
  Ziedaar de motivatie van zweefteef Meulenbelt!
  Jarenlang als senator voor de SP, betaald van ons belastinggeld in de EK gezeten.

 8. David

  @Taljaard
  Na WO2 hadden de socialisten de hoop dat de arbeiders de barricaden op zouden gaan. Maar die emancipeerden en kochten liever een autootje. Intellectuelen gaan natuurlijk niet zelf de barricaden op, dat is niet chique. Toen Jan de arbeider het liet afweten werd de hoop gevestigd op Ali en Mohammed.
  Nu zoekt Meulenbelt het in Palestina.
  M. is een bestrijder van de vrije markt en probeert iedereen voor haar revolutionaire karretje te spannen.
  Het waakzaamheidscomitee zal met fascisme wel niet het islamofascisme bedoelen? En Isreal stuenen als enige democratie in het M.O.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.