VVD over Griekenland: 'Eerst zien, dan geloven'

Geen categoriefeb 21 2015, 21:00
Ah, de VVD is weer eens eurosceptisch.
Geweldig om te zien! De VVD is opeens weer behoorlijk eurosceptisch! Als je niet beter wist zou je bijna denken dat er belangrijke verkiezingen aankomen waarbij het van het grootste belang is voor de liberalen dat ze de schade beperken.
In Den Haag wordt gematigd positief gereageerd op het akkoord over de verlenging van het Griekse steunprogramma met vier maanden.
"Het is goed dat er voorlopig een akkoord is", zegt VVD-Kamerlid Harbers, "maar eerst zien en dan geloven".
Natuurlijk ziet de deal er helemaal niet goed uit. De Griekse premier Alexis Tsipras heeft bijvoorbeeld al laten weten dat hij de 'deal' op een iets andere manier interpreteert dan Europa:
"We laten de besparingen, het memoradum, de trojka achter ons. Griekenland heeft zijn belangrijkste doelstelling gehaald."
Met andere woorden, in zijn ogen hoeft Griekenland niet langer te bezuinigen. De "oorlog" is weliswaar nog niet gewonnen, maar "deze slag" wél. Een beetje merkwaardig aangezien West-Europa gelooft dat er iets heel anders is afgesproken:
Volgens het akkoord moet de Griekse regering het financiële hulpprogramma van de vorige regering verlengen, terwijl Tsipras en Varoufakis tijdens de verkiezingscampagne hadden beloofd deze 'gifpil' nooit meer te slikken. Ook accepteren ze dat de door hen verafschuwde Trojka - de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF - voorlopig in Griekenland aanwezig blijven.
Geen wonder dat de VVD voorlopig nog sceptisch is, maar het is wel opvallend dat de liberalen dat opeens zijn. Eerder hadden ze er geen enkel probleem mee dat de regering bakken met geld overmaakte naar Athene, terwijl al lang duidelijk was dat ze dat geld nooit meer terug zouden zien. Toch ging de VVD akkoord met al die reddingspakketten.
Maar opeens is die partij dus bijzonder kritisch en wil men eerst even wachten op Tsipras' voorstellen (die hij maandag moet indienen), voor men roept dat het allemaal 'goed' is en de Nederlandse belastingbetaler Griekenland alsnog een tijdlang mag subsidiëren.
Kan iemand de VVD even vertellen dat de Nederlandse kiezer hier niet eens bijna intrapt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten