Wat is er mis met de Universiteit van Amsterdam?

maagdenhuis
Foto: Screenshot RTL Nieuws

Heb ik dat weer? Ben je net weg bij de Universiteit van Amsterdam breekt eindelijk de ‘revolutie’ uit!

Terwijl ik dit schrijf houdt een groep studenten het Maagdenhuis bezet. Na een elf dagen durende bezetting van het Bungehuis, braken zij gisterenavond na een protestmars in bij het bestuurlijk centrum van de UVA . De directe aanleiding van de studentenprotesten zijn de draconische structurele bezuinigingsmaatregelen bij de faculteit der geesteswetenschappen, vastgelegd in het nieuwe profiel 2016 dat een gat van 10 miljoen euro op de begroting moet dichten. Vooral de ‘onrendabele’ studierichtingen zoals de kleine talen worden hier de dupe van. Ondergetekende heeft als oudere jongere (43) de afgelopen vijf jaar aan de voornoemde faculteit geschiedenis gestudeerd, was tegelijkertijd een jaar als assistent onderzoeker in dienst van deze faculteit en gaf er de afgelopen zes maanden als extern adviseur, advies bij het opzetten van een groot project. Wat gaat er mis bij de UVA?

Megalomane Bobo’s

Veel aandacht tijdens de protesten gaat uit naar het College van Bestuur dat volgens de studenten af dient te treden en voortaan democratisch gekozen moet worden. Net als in de rest van de semi-overheidssector in Nederland, vormen deze bestuurders inderdaad een endemisch probleem. Als bestuurder van de UVA kun je betrekkelijk risicoloos meer dan twee ton per jaar verdienen met behoud van talloze nevenfuncties . Niet zelden de linkse idealisten van vroeger, zijn de bobo’s van nu verantwoordelijk voor het op commerciële rechtse wijze (rendement!) runnen van enorme instellingen. Door een jarenlang verblijf in de baantjescarrousel en daarmee vaak losgezongen van de (academische) werkvloer waar zij ooit vandaan kwamen, ontbeert het dit soort bestuurders aan visie en management skills om een grote instelling bedrijfsmatig te managen. De continue druk op de financiën afkomstig van het Rijk, de noodzaak hierdoor van het vinden van andere inkomsten uit ‘de markt’, leidt tot paniekvoetbal en ad hoc beleid dat de primaire taak van de universiteit – onderwijs en wetenschappelijk onderzoek – aantast. Dat de UVA Holding eigenaar is van een luxe hotel in de Amsterdamse binnenstad, het zojuist bezette Bungehuis voor veel geld verkocht gaat worden aan een hotelketen terwijl er honderd meter verderop aan de Spuistraat bij de geesteswetenschappen ad hoc 10 miljoen euro bezuinigd moet worden, tja… leg dat maar eens uit.

Cultuur van chaos

Het is natuurlijk terecht maar ook wel erg makkelijk om steeds naar het bestuur te wijzen. Op de academische werkvloer van de UVA heerst echter ook een permanente staat van mismanagement en navenante chaos. Dit wordt veroorzaakt door wetenschappers die de academische werkvloer runnen. Uitzonderingen daargelaten bezitten de meesten de communicatieve en organisatorische vaardigheden die bij een carrière in het bedrijfsleven een plek in de postkamer of als koffiejuffrouw zouden opleveren. Zij worden ondersteund door de onzichtbare grijze muizen van de facilitaire diensten die aan niemand verantwoording af hoeven te leggen. Een voorbeeld is de inschrijvingsprocedure voor studenten bij het kiezen van nieuwe vakken ieder semester. Uit enquêtes – de UVA stuurt zeer veel enquêtes rond waar vervolgens niets mee gedaan wordt – kwam dit tijdens mijn studieperiode steevast naar voren als grootste ergernis van studenten. Je inschrijven voor vakken is bij de UVA een dag- zo niet weektaak. Standaard gaat het systeem plat op de dag van inschrijving. Vak codes kloppen niet of de inhoud van vakken waar je voor moet kiezen staan nog niet op internet. De eerste weken van een semester worden duizenden manuren besteed aan het oplossen van de problemen die hierdoor ontstaan. De eerste colleges gaan altijd op dezelfde jolige manier over wat voor puinzooi het nu weer is geworden. Een docent die de jaren ervoor op de Universiteit van Leiden had gewerkt vertelde eens tijdens een eerste college dat het in Leiden ook niet altijd goed ging maar ‘hier op de UVA lijken ze er trots op te zijn dat het altijd chaos is!’. Ik durf met enige zekerheid te stellen dat met een juist en professioneel operationeel management van de academische werkvloer, het gat op begroting van de faculteit der geesteswetenschappen voor het grootste deel te dichten is.

Lees verder op pagina 2.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!