8 redenen waarom het terecht is dat de PVV de Provinciale Statenverkiezingen verloor

De PVV had gisteren geen beste avond; de partij krimpt een zetel in de Eerste Kamer. Terecht, zo lijkt me. En hier zijn acht redenen waarom dat zo is.

1. Wilders moet worden wakkergeschud
Wilders lijkt er niet helemaal met z’n hoofd bij te zijn de laatste tijd. Terwijl de Grieken de euro opblazen en ISIS half Syrië in de as legt, is er podium voor de PVV-leider als nooit tevoren. Maar Wilders laat zich slechts mondjesmaat zien, stelt een paar Kamervragen omdat het moet en maakt de indruk van een 60-jarige administratief medewerker die de tijd tot z’n pensioen gewoon uitzit.

2. De PVV-fracties in de Provinciale Staten waren politieke non-valeurs
Er is maar één partij die de afgelopen cyclus meer gereld dan geregeerd heeft, en meer eigen partijgenoten dan gedeputeerden naar huis heeft gestuurd: de PVV. In vrijwel geen enkele provincie ging het goed, en volgde de ene crisis op het vorige schandaal. Met als triest dieptepunt natuurlijk de broodjesrel van Cor Bosman en de extreem-rechtse Stormfrontbezoekster Monica Nunes in Noord-Holland. Als je zo weinig klaarspeelt, en alleen uitblinkt in politiek amateurisme, verdien je het ook niet een zetelwinst te boeken in de Provinciale Staten

3. De PVV voert een inconsequent ISIS-beleid
Nee, de PVV is geen vriend van ISIS, maar vindt het allemaal wel prima als Nederlandse jihadstrijders er lekker op los gaan moorden en verkrachten in Syrië en Irak. Als je zo fel tegen de radicale islam en diens terreur bent, dan gun je niet alleen Nederlanders geen dood en verderf, maar ook de Syriërs en Irakezen niet. Je pakt al die idioten dus op en zet ze vast. Maar niet als het aan de PVV ligt; dan gaat al dat tuig lekker moorden in Raqqa en Aleppo.

4. Geert Wilders heeft nog steeds geen afstand genomen van ‘Minder, minder, minder Marokkanen’
U weet wel: de rel die vorig jaar losbarste, nadat Wilders de islamkritiek achter zich liet en gewoon mensen op basis van hun nationaliteit maar begon te discrimineren. Laf als hij is durft Wilders nog steeds niet toe te geven dat hij er naast zat met die uitspraak, en dat het hem zou spijten. Lafheid dien je niet te belonen met een extra zetel, natuurlijk.

5. Een stem op de PVV is een stem op een politiek zwart gat
De PVV doet niks, de PVV wil niks, de PVV zit lekker met de armen over elkaar. De laatste keer dat de PVV de best deed om invloed uit te oefenen, is inmiddels alweer jaren geleden. De PVV anno 2015 wil geen invloed, maar gewoon overal tegenstemmen. Zelfs verkennende gesprekken met de coalitie om te kijken of er niet op één of ander terrein toch een deal kan worden gesloten, wordt door Wilders angstvallig afgehouden. Zonde, want de PVV oefent zo geen enkele invloed uit. En waarom zou je gaan stemmen op een partij die geen invloed wil? Da’s je stem weggooien.

6. Hoe zwakker de PVV, hoe beter de kansen voor VNL
Ik ga hier geen promopraatje houden voor een politieke partij. Wel wil ik kwijt dat VNL eigenlijk een veel aantrekkelijkere versie van de PVV is: niet SP-achtig links op economisch terrein, maar klassiek-liberaal. Geen roeptoeterende lijsttrekker die om de zoveel tijd beschamende dingen roept als ‘Koranverbod!’ of ‘Minder Marokkanen!’ en bovendien wél een democratische ledenpartij. Voor VNL is alleen maar plek als de PVV duidelijk op z’n retour is en de kiezersmagneet van Wilders aan kracht inboet, uiteraard.

7. Lijsttekker Marjolein Faber was corrupt
Ze gaf allerlei lucratieve klusjes voor de PVV Gelderland en de PVV Eerste Kamerfractie aan haar eigen zoon. We rekenen VVD’ers af op hun gebrek aan integriteit, dus waarom geen PVV’ers?

8. Tijd dat Wilders plaatsmaakt voor een ander
Het recept-Wilders raakt een beetje z’n smaak kwijt. Heel verwonderlijk is dat ook niet: de PVV-leider loopt al sinds begin jaren ’90 rond op het Binnenhof en was al een Kamerlid toen Kok minister-president was en er nog met de gulden betaald werd. De PVV-leider zit tegen z’n uiterste houdbaarheidsdatum aan, en zou eigenlijk er beter de brui aan kunnen geven. Hij kan beter iemand anders zoeken om zijn partij weer van nieuw elan te voorzien: er zijn daar best kandidaten voor.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

85 reacties

 1. Wilhelmson

  en voornamelijk zijn de luie aanhangers van wilders niet van die soort die zich de moeite nemen om hun stem uit te brengen. Was dat wel zo , dan ging wilders niet moeten huilen. Als je jezelf buiten het systeem zet, wat best een nobele daad is met zijn merites , dan moet je ook niet verbaasd zijn als je het niet haalt. Maar laat ons anderzijds toch eens correct zijn , en stellen dat desondanks al dit en al die punten opgesomd door de auteur het verbazend blijft dat wilders ‘maar’ 1 zetel verloor. Dat is mss van geen direct belang voor de kamer , maar van groot belang voor de toekomst , want laat ons wel duidelijk zijn dat Wilders het de laatste 6 maanden niet slechter had kunnen doen en krijgen.
  Aan tendentieuze halve waarheden heb ik lak, ook al dienen ze tot rechtvaardiging van diegenen die angst hebben voor wat zij goedpraten. En ‘dat’ zegt alles !

 2. Dennis_WSPK

  Wilders oogt erg moe. Niet vreemd als je al 10 jaar geen leven hebt dankzij door “nette partijen” geïmporteerde moordzuchtige islam-idioten.
  Daardoor is de man echt gesloopt, want het gaat je niet in je koude kleren zitten als je dag in dag uit het risico loopt vermoord te worden. Zeker niet als de veroorzakers én instandhouders daarvan je collega-kamerleden zijn (o.a. de walgelijke smeerlap Pechtold).

  Wat “Minder Minder” betreft : met die uitspraak had Wilders 1.000 % gelijk ! Hoe meer van deze onaangepaste woestijnrovers het land verlaten, hoe beter ! De grootste fout die we ooit konden maken was het binnenlaten van al die moslims, vooral die uit Marokko en Turkije. Wat zou ons land nu een rust en
  veiligheid kennen als we de grenzen voor al dat onaangepaste islam-gespuis hadden dicht gehouden.

  De uitspraak was dus gewoon juist en het zou ontzettend laf van Wilders zijn om dat terug te nemen, alleen omdat een groot deel van de bevolking zó door linkse rottigheid geïndoctrineerd is, dat men direct op de kast vliegt als iets over islam of moslims wordt gezegd.

 3. Two Ravens Black Kettle

  1. Mee eens
  2. Non-valeurs heb je helaas overal
  3. Totale Kul, PVV is de enige die hun gezond verstand gebroken inzake ’t terrorisme
  4. Hoeft ie niet te doen, ik zie liever ook minder Marokkanen
  5. Onzin, zou Tim van het cordon sanitaire gehoord hebben ?
  6. Ik krijg -itt. Tim- geen strakke pantalon van VNL.
  7. niet corrupter dan Barth, Brinkman, Thom de Graaf etc
  8. Kul

 4. HenkieAltea

  Bij de vorige staten verkiezingen was de uitslag ook 9 zetels,alleen kreeg hij toen een rest zetel.
  Maar dat zou nu ook nog kunnen gebeuren.
  Toch heb ik de oplossing voor de overheid om meer mensen aan het stemmen te krijgen.
  Stemmen via Diggi-D.
  Of willen ze dat niet inzetten,omdat dan de Wilders stemmers wel een stem uit gaan brengen,en dat is niet in hun voordeel.
  Maar Tim,je komt steeds aan met die surogaat PVVers,maar kijk naar ze,en je weet toch genoeg.
  Je hebt er 3 X niks aan,en ja,zij hebben een goed inkomen,nu nog.
  Want de PVV heeft een heel goed programma,zelfs de beste van alle partijen,dit is zelfs door het CPB bevestigd.
  Maar door de moslim extremisten,komt de tijd vanzelf voor de PVV,cq Geert Wilders.

  1. Primo

   Het probleem met DigiD stemmen is dat je stem dan niet meer anoniem is, wat mij persoonlijk niet uit zou maken….

 5. Viertel

  De landelijke uitslag moet inderdaad tegenvallend zijn voor PVV-ers. Maar kijk eens naar regio Rijnmond. Daar is de PVV in veel gemeenten de grootste geworden. En niet de minste ook: Rotterdam, Dordrecht, Schiedam, Vlaardingen, Nissewaarde (voorheen: Spijkenisse), Hellevoetssluis, Capelle a/d Ijssel. Dat is anders wel goed verklaarbaar: nergens wordt de pijn van het kabinetsbeleid zo sterk gevoeld als juist in deze regio. En dan met name als het gaat om immigratie en integratie (in Rotjeknor wonen inmiddels al veel meer allochtonen dan autochtonen) en de snel gestegen werkloosheid (ook door toestroom Oostblokkers).

 6. Swieber

  De PVV heeft het gezien de lage opkomst niet slecht gedaan bij de verkiezingen.

  Bij de volgende tweede kamer verkiezingen (met een hogere opkomst) zal de PVV ongetwijfeld meer stemmen krijgen.

  Daarbij is het toch bizar dat Geert Wilders vanwege zijn kritiek op de islam, als een soort gevangene moet leven.

  Die man kan nooit meer een normaal leven leiden. Het bevestigd ook zijn gelijk over de islam.

  Veel respect voor Geert Wilders omdat hij zich opoffert om te waarschuwen voor de islamitische ideologie die een gevaar vormt voor de westerse levenswijze.

  Zeer weinig politici zijn bereid dit offer te brengen; de meeste kijken liever de andere kant op.

 7. Giny

  Wilders was nog niet voldoende hersteld van die afschuwelijke griep, waar de meeste mensen waarschijnlijk weken
  voor thuis blijven!
  Tim, we weten nu wel dat je een bloedhekel
  aan Wilders hebt, ga een poosje over de
  VVD lopen zeuren, of de PVDA, we hebben
  ook nog groen links, allemaal verloren!
  Wij blijven toch trouwe PVV aanhangers,
  je maakt mij in elk geval niet gek!

  1. arie_jansz

   gewoon een gezond hollands griepje hoor…beetje kerel herstelt daar zo van.

   En dat gezeur moet je tegen kunnen, mijn PvdA wordt hier al helemaal niet gespaard, soms zelfs leugenachtig.

   ach, heb ik tenminste iets om me druk om te maken

   1. Bedprotest

    Het was geen Hollandse griep… zelfs daarin zit u ernaast. Zoals gewoonlijk?!!

   2. Pieter V

    De PvdA wordt niet gespaard? Komt er van als je het land kapot maakt. Wat is daar leugenachtig aan?
    En dan die Diederik de Viezerik en Speklap de Smeerlap, daarbij vergeleken is de PVV een keurig clubje.

    1. arie_jansz

     Komt er ook eentje uit z’n ei…

 8. Giny

  HenkieAltena

  Helemaal mee eens, maar dan kunnen ze
  niet meer sjoemelen!!!

 9. Giny

  Natuurlijk VNL moet ook nog even
  gesponsord worden, die partij die alle
  afdankertjes van de PVV tot zich neemt,
  Of Bram (overigens een aardige man),
  maar niet zuiver op de graat!
  Zou mij niets verbazen als die oplichter
  van de VVD zich ook bij hen aansloot!
  O ja, ze zijn de zusterpartij van UKIP, die
  samenwerkt met die extreem rechtse
  Poolse partij, man, man, wat een
  ellende!
  Artikel 50.was ook zo geweldig, mag ik
  hier even voor bedanken!
  Ik was een PVVer,ik ben een PVVer, en
  ik blijf een PVVer!

 10. Rubens

  Hey tim..

  Wij blijven Pvv stemmen hoor.;)

 11. rinus

  1 “Wilders lijkt er niet helemaal met zijn hoofd bij te zijn”. Ik denk dat de ruim 10 jaar beveiliging, dodenlijsten waar hij op staat en talloze bedreigingen ook gaan tellen.

  2. De PVV had in heel kort tijdsbestek “zetelvulling” nodig voor de provincies vanwege de gedoogcoalitie. Verkiezingen kwamen eraan. Vergelijkbaar met Fortuijn die uit Leefbaar NL werd gezet. Hij noemde het een “hell of a job” om in kort tijdsbestek mensen op de lijst te krijgen. En dat hebben we na zijn dood gemerkt. De één was nog gekker dan de ander.

  3. Je hebt gelijk als dat helemaal klopt. Al heb ik Wilders volgens mij horen zeggen dat Jihadisten als eerste van de straat gehaald moeten worden. Dat schijnt juridisch niet zomaar te kunnen dus zegt hij “laat ze vertrekken” voordat ze hier aanslagen plegen.

  4. Probleem hier is dat trouwe kiezers het weer laf vinden als hij na bijna een jaar die uitspraken zou terugnemen. Kost óók kiezers. Al heb je gelijk, het was oerdom om dit te doen.

  5. De PVV komt wel met goede voostellen en steunt het kabinetsbeleid voor meer dan 50%. Typerend is dat goede voorstellen worden weggestemd omdat ze van de PVV komen. De PvdA is het op vlakken best eens maar stemt dan gewoon tegen vanwege “minder-minder”. Ook heel opvallend dit voorbeeld. Fleur Agema die met haar harde werken en goede ideeen geen steun krijgt. Een maand later komt pardoes vrijwel precies hetzelfde terug in de kamer maar dan van Keijzer van het CDA. Dezelfde Keijzer stond gisteren plezier te maken toen het verlies van de PVV op schermen verscheen. En ze was niet de enige CDAer… Behalve dat dit kinderachtig is laten zij prima zien wat “Christen” democraten zijn.

  6. Alleen de afdeling “Wassenaar” heeft iets aan VNL. De gewone hardwerkende man/vrouw en (dus ook) veel PVV-stemmers hebben er helemaal niets aan. Ik zal er nooit op stemmen. Ze proberen nl via NRC en andere mediavrienden nog steeds Geert Wilders kapot te maken, vooral vlak voor verkiezingen. Dat deden ze eerst in het openbaar om PVV-kiezers te winnen, maar die waren er blijkbaar niet van gediend. Nu doet VNL dat anders. Onder PVV-bash artikelen staat nu dat één en ander bekend is geworden uit “Haagse bronnen”. Overigens zit er bij VNL ook een bekend Stormfrontbezoeker. Maar dat is maar een klein detail. De rest laat ik maar…

  7; Heb je gelijk in. Niets tegen in te brengen. Ze had gewoon moeten opstappen. De PVV verloor ook een dikke zetel in Gelderland en wie weet is dit ook (deels) verklaring voor het verlies. Wel opvallend dat dit weer precies vlak voor verkiezingen uitkwam, maar dat kon je ook wel weer verwachten van TJ.Meeus van het NSB-handelsbad. Wel opvallend dat één dag vóór de verkiezingen in het nieuws kwam dat Faber ook de site van de Senaat aan haar zoon had gegund.

  8. Interessante link ook! Iedere tegenstander van de PVV hoopt daar natuurlijk op, vooral VNL. Ik persoonlijk denk dat Machiel de Graaf het zou kunnen. Hij was al een uitstekend lijsttrekker bij de PS-verkiezingen van 2011 toen hij zelfs in de verdediging moest voor het gedoogakkoord.

  Overigens behaalde de PVV in 2011 óók 9 zetels. Zij kreeg alleen later een restzetel van de VVD.

  Verder heeft de uitslag natuurlijk te maken met opkomst. Maurice de Hond onderzocht dit en vertelde dat dit ook vooral komt omdat Wilders zelf niet op een lijst staat. Er stonden allemaal onbekende mensen op de PVV-lijst. Dat in tegenstelling tot het CDA die bv bekende stemmentrekkers uit regio’s op hun lijsten hebben staan. En natuurlijk last but not least is er nagenoeg geen campagne gevoerd. Ook omdat dit moeilijk is als PVV, maar dat heb ik al elders geschreven.

 12. Trudy

  Ook al bereikt Wilders niks toch blijf ik op hem stemmen…

  1. arie_jansz

   Wilders heeft niets bereikt, maar u staat geheel vrij om op hem te blijven stemmen tot st. juttemis

 13. Anna

  PVV /Wilders worden bedreigd en beschimpt.Deze mensen en vooral Wilders kunnen zich niet vrij bewegen. Moeten ook nog zelf hun eigen veiligheid betalen. Politici, elite en media vinden het geweldig.

  U kunt beter schrijven over de fraudeurs binnen de VVD en de teloorgang van PvdA. Kennelijk vinden VVD kiezers het geen enkel probleem dat het binnen de VVD stikt van de fraudeurs.VVD die een miljoen heeft uitgegeven voor een verkiezingscampagne. De miljarden subsidies die deze regering over de balk smijten. Waar D66 zijn stemmen vandaan haalt in Gouda en Amsterdam.
  PVV en Wilders zijn geen meelopers. PVV voert uitstekend oppositie.
  Zeer kwalijke zaak dat de PVV geen subsidie kan krijgen en al de andere partijen wel. Waarom wordt dat geld niet gekoppeld aan het aantal zetels.
  Schande wat hier allemaal gebeurd. De media en columnisten zijn eveneens meelopers.

 14. Two Ravens Black Kettle

  Zelfs delen van A’dam verzetten zich
  (maar toegegeven het is vechten tegen de bierkaai)

  De PVV is de grootste partij in Amsterdam-Noord, terwijl D66 in de meeste stadsdelen de grootste is geworden in de Provinciale Statenverkiezingen.
  http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2015/03/pvv_wint_ook_in_adamnoord_af.html

 15. D. G. Neree

  De PVV heeft een miniem verlies geleden en is dus vrijwel gelijk gebleven,, te wijten aan de enorm lage opkomst.
  Misschien zou het interessanter zijn als op DDS het enorme verlies van de PVV en daarachter de VVD eens zou duiden. Er zijn op dit moment tientallen punten op te noemen waarom deze coalitie feitelijk niet door kan gaan, lees, er een puinhoop van hebben gemaakt en de democratie aan de rand van de afgrond hebben gebracht.

  De achterban van de PVV is gewoon stabiel gebleken, hoewel de uitkomst idd een beetje tegenvalt.

  1. D. G. Neree

   excuus, ik bedoel enorme verlies van PvdA en VVD, niet PVV

  2. arie_jansz

   De PVV en het thema waar ze haar bestaansrecht aan ontleent, beginnen sleets te worden.

   Nog steeds is de PVV een strohalm voor wanhopige nederlanders, echter het verhaal wordt langzaamaan wat magertjes.

   De rek is er volledig uit, werderom een verliesje en de nieuwe populaire thema’s zoals economie en wonen verdringen het thema van de mislukte integratie.

   Het zal niet langer zijn hoe je marokanen het land uit kunt jagen, want dat lukt toch niet, het thema moet worden hoe
   zwarte wijken, bepaalde staddelen ook voor geboren nederlanders weer leefbaar en herkenbaar kunnen worden.

   Ook hier staat de PVV zonder antwoorden..

   Wilders’ moet langzaam vernieuwen en aan een opvolger gaan denken

   1. Bedprotest

    Het word wellicht ook tijd voor arie_jansz om op te stappen. Uw reacties zijn evenzo uitgekauwd, voorspelbaar en erg Tim-like.

 16. Giny

  Wie volgen Frank en Tim op???

  Personen die eens iets anders te vertellen
  hebben dan alleen maar over Geert
  Wilders!

  1. D. G. Neree

   en Putin van van alles beschuldigen

   1. arie_jansz

    Ze beschuldigen de PvdA ook van alles hoor. Hoor je mij zanikken dat ze weg moeten?

    wake up, u zit hier niet op de site van EJ Bron hoor.

    1. Pieter V

     U zanikt altijd, maar met zo weinig zelfreflectie zal dat aan u ontgaan zijn.

 17. Noordermiede

  Mr. Tim is een reactionaire liberaal uit het valse munters wereldje en maatschappij visie van mr. Harm van Riel en van mr. Thorbecke uit 1848. Die hebben niks met de sociaal-conservatieve agenda van Wilders en de PVV en dat is maar goed ook!

  Tenslotte VVD 15,8 % met miljoen euro campagne geld resp. PVV 11,7% met 1000 euro geld in kas. Kortom de uitslag is zo beroerd nog niet voor de PVV van Wilders met 185 kandidaten en 66 mandaten in Provinciale Staten. Bovendien in 23 gemeenten incl. Almere, Lelystad, Maastricht en Rotterdam de grootste partij zoals tevens bij de scholierenverkiezingen met 20%!

 18. D. G. Neree

  De PVV in 23 gemeentes de grootste geworden
  https://ejbron.wordpress.com/2015/03/19/pvv-grootste-in-23-gemeenten/

  1. Nico

   Niet geheel toevallig vaak dezelfde steden en dorpen waar de NSB bij de statenverkiezingen van 1935 goed scoorde

   1. J. C. Th. Kohler

    SCHOFT ! ! !

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    1. arie_jansz

     Hoezo, het klopt….

     1. toetssteen

      @A-J

      Bewijs!

     2. -Harry

      Zeg A-J ,

      nu de pvda met de helft gekrompen is , lijkt het me niet meer dan logisch dat jij je grote waffel ook maar met 50% reduceert .
      Alles moet wel een beetje in verhouding blijven , tenslotte .

   2. D. G. Neree

    je liegt dat je barst, Nico.

    1. Gielah

     Nico deugt niet.
     Die hoeven we in het vervolg dus niet meer serieus te nemen.
     Je hebt op deze wereld nu eenmaal zowel goed koren als onkruid en helaas overheerst altijd het onkruid.

     Uit analyseren hoe iemand zichzelf tot onkruid gemaakt heeft, is weinig zinvol… want mensen hébben die keuzemogelijkheid nu eenmaal.
     Dat mág!

     Maar zelf voor andere, rechtvaardiger standpunten kiezen én de Nico´s van deze wereld negeren… dát mag ook!
     Bij deze dan maar.

     1. arie_jansz

      Wat vindt u rechtvaardige standpunten ipv makkelijk Nico aan te vallen?

      Zijn bewering, hoe ongemakkelijk voor u, kloppen wel.

     2. Nico

      Goh, ik dacht dat Gielah mij al jarenlang niet meer serieus nam.

      Verder deug ik natuurlijk wel. Dit in tegenstelling tot sommige, zichzelf christen noemende, haat-PVV’ers.

   3. -Harry

    Als dat waar zou zijn Nico , dan komt dat waarschijnlijk omdat ze in die plaatsen een nog groter schuldcomplex dan elders hebben vanwege het feit ze in de oorlog achter de moffen aangelopen hebben .
    Een soort van actie is reactie beweging .

    Socialisten hebben talent om de verkeerde beslissingen te nemen .
    En achteraf soms spijt dat ze het fout gedaan hebben .
    Maar dan moet het er wel duimendik op liggen .

    Dat lag het dan ook na de oorlog en toen hebben ze de linkse socialistische beweging maar rechts genoemd – probleem ” opgelost ” .

    Net zoals de socialisten na de oorlog de Joden een fors aantal jaren in bescherming hebben genomen , omdat ze een schuldcomplex hadden .

    Helaas is dat wegge-ebt en lopen ze nu alweer achter de verkeerde optocht aan .

    Socialisme leidt tot hersenverweking en daarom kunnen ziekmakende islamitische cellen makkelijk binnendringen .

    Het is een hele erge chronische aandoening , links zijn . Net als bij andere epidemieën , slechts preventief ruimen volstaat .

    Wederom de verkeerde beslissing .

 19. Noordermiede

  NB. De PVV is de grootste partij in Amsterdam-Noord volgens Het Parool met 17,7% voor SP 15,6%, PvdA 15,0% en D66 12,5% van de stemmen.

  Het beeld is helder in Amsterdam: Wijken die gecapituleerd hebben voor de islamisering stemmen PvdA. Wijken onder vuur stemmen voor de PVV. Wijken die niets merken van de multiculturele droom stemmen op de yuppen van VVD en D66.

 20. Anna

  Als PVV een miljoen subsidie zou hebben kunnen besteden aan de verkiezingscampagne zoals de VVD. Als de PVV vrij zou kunnen rondlopen, vrij flyers zou kunnen verspreiden,vrij met bevolking zou kunnen discussiëren dan zou de uitslag er zeker nog beter hebben uit gezien.
  Het is een grote schande dat een democratische partij met zoveel zetels geen subsidie kan ontvangen terwijl het ledenaantal bij alle partijen enorm aan het afnemen is.

  1. arie_jansz

   De VVD laat zich open en bloot door bedrijfsleven supporten…dat schept verplichtingen en zo af en toe komt het uit dat er een politieke tegenprestatie door de VVD geleverd wordt.

   Het is geen subsidie dus, maar een soort smeergeld.

 21. Wachteres

  Ik heb nog steeds niet van Tim gehoord dat hij ‘meer, meer, meer’ Marokkanen in Nederland wil …..

  1. Mar

   U vergeet het woord criminele want daar had Wilders het toch over. Niet over Marokkanen die goed geïntegreerde burgers zijn die een steentje bijdragen aan de maatschappij.

   1. toetssteen

    @Mar
    En u vergeet dat het ging om drie vragen. En zeker niet over het antwoord van Wilders op deze drie vragen. Hij heeft namelijk helemaal nergens minder, minder, minder gescandeerd.
    Inzake dat minder Marokkanen, er is er net weer eentje omgekomen in Syrië en dat is niet de enige. U ziet, het zijn er minder en dan doen ze helemaal zelf.

    1. toetssteen

     Dan=dat.

    2. Julius

     @Toets: klopt, hij LIET de volgelingen scanderen.

     Zijn antwoord hierop?

     “nou, dan gaan we dat regelen… ”

     Ondertussen regelt hij helemaal niets, behalve dat hij hoogstpersoonlijk regelt dat zijn achterban minder wordt.

     En da’s een goede zaak.

    3. Mar

     toetssteen:

     Wilders heeft uitentreuren uitgelegd dat hij in de laatste vraag meer of minder criminele Marokkanen bedoelde en niet Marokkanen in het algemeen.

     Het zou wel slim zijn als de aanhang die lijn ook consequent volgt en niet afhankelijk van de situatie, verdediging of aanval, 2 opties gebruikt.

     Ik zag en zie het nog steeds als een onsmakelijke vertoning.

     Ik ben het er niet mee eens dat Wilders daarvoor weer voor de rechtbank gesleept wordt.

     1. toetssteen

      @Mar
      Eens. Persoonlijk vind ik het voor de prima geïntegreerde allochtonen, ongeachte van welke afkomst, een ramp dat er almaar met de hand over het bolletje wordt geaaid van mensen die niet eens de intentie hebben mee te doen. Ze verprutsen het voor de eerder genoemde groep.

      Wilders heeft daar een paar jaar terug eens een artikel aan gewijd, en daar was en ben ik het volkomen mee eens.
      De schijnwerper zou dus moeten op die groep, en daarnaast zou die aai over dat bolletje plaats moeten maken voor een schop onder het daartoe bestemde onderdeel. Beetje wat Aboutaleb zei.

 22. van Urk

  Men ziet het verkeerd.. Het is niet de PVV die verloren heeft maar het luie klaagvolk die juist niet op willen komen dagen om te gaan stemmen en daarom nog levenslang zullen blijven gaan klagen en ergeren over de EU,Marokkanenproblemen,moskeebouw,asielstroom en het weggooien van onze belastingcenten aan verspilde buitenlandse hobby,s!

 23. CJD

  Weinig mensen zullen op de PVV willen stemmen. Veel mensen willen echter wel op Wilders stemmen. Ik denk dat voor de gemiddelde PVV stemmer een sterk autoritaire leider sterk afweegt en daar gingen deze verkiezingen helemaal niet om. Geert Wilders heeft ongetwijfeld talent en stategische intelligentie, maar hij is ook de enige die dat heeft. Als Wilders plaats zal maken voor iemand anders zal de PVV in no time instorten alla LPF

 24. halo1

  M.i. niet ((alleen) op “de Marokkanen ” inhakken.. geeft altijd gedoe…., ook niet op “”de Islam”.. wel tegen immigratie in het algemeen zijn. : de nadelen wegen echt zwaarder dan de voordelen. Ook niet tegen “de euro” zijn maar wel tegen de nadelen van de EU . Ik zou het nog een keer proberen in 2017.. blijft het dan nog maar 12-15 %.. zou ik kappen met de PVV..een leuk leven gaan leiden.. en VNL de opvolging laten zijn

 25. jelle

  Tuurlijk wil @Tim Engelbart meer Marokkanen in Den Haag.
  En meer D66.
  En meer PVDA.

 26. Wilhelmson

  De verkiezingen van afgelopen woensdag hebben het weer eens duidelijk gemaakt. Er zijn geen grote politieke partijen meer.
  De grootste partij, de rechts-liberale VVD, haalde slechts 15,8% en de grote winnaar, het christendemocratische CDA, 14,6%. Niet ver daar achter volgden de links-liberale D66 met 12,3%, PVV (11,7), de uiterst linkse SP (11,6) en de sociaaldemocratische PvdA (10,0%). De Nederlandse politiek is versplinterd. Natuurlijk is de echte uitslag pas bekend na de onderhandelingen in de provincies over de vraag wie de bestuurders, de gedeputeerden, mag leveren en dat kan nog wel een paar weken duren. VVD, D66 en CDA zullen wel de meeste gedeputeerden gaan leveren en de kans dat de PVV ergens een gedeputeerde mag leveren is nagenoeg nul. De partij heeft zichzelf buiten spel gezet. Maar je weet het nooit.
  Nu hebben we slechts de cijfers, de rechte tellingen, hoeveel mensen hebben er op welke partij gestemd. Veel belangstelling om te stemmen was er niet. Slechts 47,5% van de mensen kwam opdagen en in de grote steden bleef zelfs twee van de drie stemgerechtigden thuis. Laat net daar het gross van de PVV aanhang zitten. Helaas zitten enkel zitten en zeuren.

 27. Ahles

  ook punt 7 is kul: onder geen enkele definitie kan het maken van een eigen partij website door zoon vallen on corrupie.
  Iedere politieke partij, geloofsovertuiging, pressiegroepen zal wat betreft promotie gebruik willen maken van “geloofsgenoten”, zoals men ook zalen huurt van gelijkgestemden, de catering door familie, vrienden en kennissen wil laten uitvoeren.
  Graag even doordenken Tim, er zijn al te veel journalisten die elkaar napraten.

  1. toetssteen

   @Ahles
   En het was ook nog eens een koopje en werkte bovendien. Van welk overheids ICT project kan dat worden gezegd?
   Puur geldbesparing was het. Product is geleverd en werkt naar wens en voor een minimale prijs.

   1. Julius

    Het was echter nog goedkoper toen het gratis en voor niets werd gedaan…

    Toets toch..

    1. toetssteen

     Koekoek! Op de eerste rij zitten en niet betalen. Zwartrijden o.i.d.?
     Een site in elkaar sleutelen met alle toeters en bellen eraan, plus de mooie stempels, logo’s enzovoort, kost meer dan dit schijntje.
     Maar ja, beter een Fyra gekocht die niet werkt en duur is, dan Duitse degelijkheid die stukken goedkoper was en nog werkt ook. Bah, moet men niet willen!

     Nee, lekker naar Singapore en Hongkong om te kijken hoe Eilink werkt en dan een joker inschakelen die het voor het tienvoudige doet en dan werkt het systeem nog niet. Kijk, dat is pas super socialistisch! Want hé, hij had (vriendjespolitiek) de meeste orders in portefeuille!

     Koekoek, koekoek.
     Misschien toch eens echt met de voetjes op de vloer Caesar? Vale lacerte.

     1. Julius

      Gratis software en een online handleiding. Daarna een beetje knip en plakwerk vol knutselvreugd en hopsa, de volgende amateursite is een feit
      Zoek het effe op mister websitebuilder.

      Ik vergeef het je. Je bent tenslotte niet meer zo piep.

 28. Maaike

  Wilders heeft niet geluisterd naar signalen van zijn eigen fractiegenoten. Hij opereert teveel solo. Daar plukt hij nu de wrange vruchten van.

  1. Julius

   Duidelijk gevalletje van overmoed.

   Wie niet horen wil moet maar voelen….

   1. arie_jansz

    Het begin van het einde….
    Maar weer op zoek naar de zoveelste rechtse kloon van klagend Nederland.

    1. toetssteen

     @A-J

     Zullen we het nu hebben over de PvdA? Want neem me niet kwalijk, als er 1 partij is die in zwaar weer verkeerd, is het de PvdA.
     Nee, dat komt niet door bla of bla of de trui van Spekman of het activistisch verleden van Samson, want blijkbaar ligt de lat voor socialisten zo laag dat een limbodanser in de problemen komt.

     1. Nico

      Het ging hier over de PVV, niet de PvdA. Overigens vind ik het een goede zaak dat zowel de PVV als de PvdA op de glijbaan zitten.

     2. toetssteen

      @Nico
      Volgens mij zit de PvdA op de Titanic, maar het orkest speelt lustig door.
      Waarom ik over de PvdA begin? Waarom nog eens reageren op de weet ik hoeveel artikel hier over de PVV, ik kan de antwoorden dromen! Waarom niet eens het licht laten schijnen op het enorme verlies dat de socialisten in totaal hebben geleden?
      Dat is toch politiek? De rest is oude wijvenpraat.

  2. -Harry

   Heb je die zure smoel van Samsom gezien ?
   Dat kwam niet eens van wrange vruchten , hij heeft limoensap gezopen !

   Of was je even vergeten dat de helft van de voormalige kiezers nu bij de anderen neergestreken zijn ?

 29. beppie

  Elke opinie of journalistieke verslaggeving is subjectief. Dat geldt dus ook voor Tim. Die perceptie heeft te maken met het milieu waarin je bent geboren en je je ook begeeft. En bij veel redacties is het toch zo dat als je je uitspreekt vóór standpunten van de PVV te zijn je er niet meer bijhoort. Dat Wilders niet in elke (talk)show opdraaft om zich af te laten branden zet veel kwaad bloed. Dat de PVV niets voor elkaar krijgt wordt geroepen door mensen die het politieke spel niet doorzien. Gevestigde partijen nemen steeds meer punten van de PVV over in een lightvorm. Goede voorbeelden zijn de VVD en het CDA waar de rechterflank steeds meer naar voren komt. Het interesseert Wilders helemaal niets zolang het maar uitgevoerd wordt. Hij voert wat dat betreft heel goed oppositie en fungeert meer als klokkenluider en zet al die zaken op een democratische wijze op de agenda.

 30. clemens43

  Wanneer wordt die nare linkse wegkijker arie-Janz
  Eindelijk eens vervangen?
  Waar haalt die fijne linkse PvdA gabber eigenlijk de
  Tijd vandaan om eindeloos op alles te reageren?
  Zal wel een uitkering hebben!

  1. toetssteen

   @Clemens43

   Aandacht afleiding van het mega verlies van de PvdA. Verhoudingsgewijs heeft zelfs Groen Links een veel groter verlies geleden.
   Maar ja die restzetel (was ook het geval in het EP)die de PVV nu niet kreeg is belangrijker….
   Niet natuurlijk, de aandacht zou moeten liggen bij de echte verliezers.

 31. JdeHaai

  Het is jammer, meneer Tim Engelbert, dat u dit schrijft. Het lijkt erop dat succes voor u het enige is dat telt. De PVV heeft een aantal jaar lang alle verkiezingen gewonnen en dat kan niet door blijven gaan. Er bestaat geen partij die altijd alles wint. Dat is een feit! Deze nederlaag zal voor de PVV betekenen dat er gekeken moet worden naar een ander concept om de kiezer weer naar hen toe te trekken. Dit wordt inderdaad een lastige opgave zolang Wilders er zit. Als opvolger lijkt Agema mij niet geschikt, ik dacht eerder aan Harm Beertema of Barry Madlener. De rest is te oud, te links of heeft de uitstraling er niet voor. Bosma is perfect als het schrijvende genie achter de partij.
  Volgende verkiezingen worden bepalend voor de toekomst.

  1. toetssteen

   @JdeHaai

   Ik geef u voor een groot deel gelijk, maar….., zal een Harm Beertema, die ik zelf zeer geschikt acht, net zoals Wilders achter de beveiliging willen gaan?
   Nu ik het zo schrijf, is het eigenlijk een grote schande dat dit nodig is, en erger, dat er mensen zijn die dit goedpraten. (en dan heb ik het niet over u).

   Persoonlijk het idee dat velen het wel goed is dat Wilders zijn dagen moet slijten in een bewaakte omgeving en niet zij. En daar kan ik me iets bij voorstellen.

  2. Jan

   Harm Beertema is 63, bij de volgende verkiezingen al 65. Lijkt mij daarom ook te oud als het nieuwe uithangbord.

   Ik denk eerlijk gezegd dat zonder Wilders de PVV binnen een paar jaar niet meer zou bestaan. Maar Wilders kan nog makkelijk 20 jaar mee vermoed ik.

   1. Primo

    Zolang het politiek correctisme blijft bestaan krijgt een partij als de PVV niet genoeg voet aan de grond en zal onze Westerse maatschappij steeds meer vervallen in islamitisch/allochtone barbarij.

    De politiek correcte hoop dat moslim allochtonen eens zich allen zullen aanpassen is gebouwd op drijfzand!

   2. toetssteen

    @Jan
    Dan komt er een andere partij. Verandert het wat aan de situatie?

    Werken tot 70 kan trouwens prima. De meesten dementeren niet op die leeftijd en zijn lichamelijk nog in prima conditie.

   3. Gielah

    Adenauer zat met zijn 98e nog in het zadel.
    Waar práten we over!

    Je moet zelf wel érg jong zijn ( en een beetje dom…) om te denken dat alle 60- of 70-plussers seniel en dement zijn.

    De generatie huidige politici is gemiddeld zo midden- tot eind- 40…. nou…. dát zijn successen ( maar niet heus…).
    Op enkele gunstige uitzonderingen na is dat een stel trieste brekebenen en vaak ook nog leugenachtig en corrupt.

    Waren die lui 20 of 25 jaar ouder geweest en hadden ze dan hetzelfde gedrag vertoont, dan had Jan…. die zeker geroepen dat dit aan hun dementering te wijten was?
    Maar mooi niet…. want het was dan, net als nu..hun gebrek aan kwaliteit en karakter!

    Deze generatie is geheel gék-geluld over ‘discriminatie-mag-niet’…. en wat zien wij?

    Lééftijdsdiscriminatie!

    Was dat nog niet doorgedrongen, oppervlakkige kwekhalzen?
    Begin dan eens te dénken ( dat is iets anders dan napraten…) en/of om u heen te kijken.

    1. Thomasson

     @Gilah
     Geweldige reactie en …Waarheidsgetrouw. De zielige bij elkaar geraapte politici die wij nu hebben garandeert maar een succes ..Dat het land zo snel mogelijk zal ophouden te bestaan. NIEMAND VAN AL DEZE POLITICI ZAL CAPABEL ZIJN OM DE BOEL IN OORLOGSTIJD TE LEIDEN. Maar dat zijn ze ook niet van plan. De meeste politici hebben voor de politiek gekozen om er ZELF BETER VAN TE WORDEN. Ze zoeken naar iedere spleet en kiertje om geld op corrupte wijze te verdienen. Als ze naar het Europese parlement gaan, is dat nog veel erger. Daar worden ze door islamitische en andere lobbyisten benaderd ..het geld stroom voor gunsten in hun off-shore bankrekeningen, er zijn leuke bezoekjes aan top restaurants, luxe ressorts, luxe bordelen en scoren van lijntjes cocaïne. Naderhand als ze genoeg van “hun vriendjes” hebben gekregen …komt de chantage. Zij worden gechanteerd en …WIJ BETALEN DE REKENING. De volgende link geeft een prima antwoord: https://ejbron.wordpress.com/2015/04/01/achtergrond-waarom-twee-derde-deel-van-de-vluchtelingen-moslims-zijn/

     .

 32. Giny

  Laat Geert nog maar lekker een poosje
  blijven, elke verandering, is in dit geval
  zeker geen verbetering!!!

 33. Giny

  Snap zo wie zo niet wat er zo verschrikkelijk
  is, de PVV heeft een zetel verloren!
  Vier jaar geleden hadden ze ook negen
  zetels, bij de verdeling hebben ze een
  restzetel bemachtigd, met een veel
  grotere opkomst!
  Natuurlijk was het mooi geweest al ze er
  een paar zetels bij hadden gekregen!
  Ze zijn toch in veel plaatsen de
  grootste dus, alles bij elkaar opgeteld
  hebben ze het niet eens zo slecht gedaan!
  Het was natuurlijk wel frappant dat net
  voor de verkiezing de VVD en SP als een
  speer omhoog schoten, terwijl het een
  grote puinhoop bij de VVD was en nog is!
  Maar voor geld is alles te koop, ook zetels!
  Beide partijen hadden genoeg om te
  investeren!, De PVV moest het met 1000
  euro doen!

 34. Giny

  Dit is een groot schandaal!

  Op het nippertje heeft in de Provincie Limburg
  het CDA gewonnen van de PVV!
  Michael Heemels, fractie voorzitter van de
  PVV heeft de meeste voorkeurstemmen,
  34.407, bijna 4000 meer dan de leider
  van het CDA, Ger Koops!
  Voor de verkiezing had ik al een interview
  gezien tussen beide heren, waarin Koops
  mededeelde niet met de PVV samen te
  gaan werken! Dus duizenden PVV stemmers worden door de Christelijke club als oud vuil aan de kant geschoven!
  Als dit geen discriminatie is, dan weet ik
  het niet meer!
  Aan alle PVV stemmers, vooral in Limburg,
  ga aangifte doen tegen discriminatie!!!

 35. DeKadt

  Er zit in die 8 punten hier en daar wel wat. Maar met een verkiezingsopkomst van minder dan 50% ben ik verre van overtuigd. Wilders maakt zeker een enigszins uitgebluste indruk. Kan ook niet anders. De man is altijd een werkpaard geweest. Een dossiervreter en controlfreak. Zit in de aard van het beestje. Maar ik zie hem nog lang niet vertrekken. Wel moet de PVV verbreden en verdiepen.

  De partij moet investeren in de toekomst. Concurrentie zie ik nog niet echt verschijnen. VNL heeft geen aansprekende leider en met Moszkowicz erbij kan het alleen maar circus betekenen. Wilders heeft van 2005 tot 2012 veel gas gegeven maar lijkt nu stationair te draaien.

  Toegegeven, hij was goed op dreef in de debatten, en heeft Pechtold 1 op 1 glansrijk verslagen, maar het blijft nog steeds een one man show. Dat is onvoldoende. Hij moet delegeren en meer los laten. Er zitten genoeg goede mensen bij de club. Een islamitische aanslag kan hem vleugels geven maar daar moet je niet op wachten. Er is een gapend gat die de PVV kan vullen, maar dan moet je ook wel doen, anders gaat iemand anders het doen.

 36. 4Duwertje3

  Waarom blijven de PVV adepten op de luie billen zitten. Ik begrijp er niets van. Zo krijgen we niets voor elkaar en geven we ons over. Heel jammer, we zouden een grote vuist kunnen maken, maar laten door lamlendigheid, luiheid en het valse excuus van “het helpt toch niet” Nederland in de steek. Geert Wilders, alle PVV politici en de mensen die zich inzetten voor ons verdienen ons enthousiasme en vechtlust.

 37. H.Numan

  Jammer dat je je hoop gevestigd hebt op een mini partijtje dat de komende verkiezingen niet gaat overleven.

  Ik ben ook niet zo blij met hoe de PVV op dit moment opereert, maar helaas. Bij gebrek aan beter het beste alternatief.

 38. OrangeBlancBlue

  Zo Tim, ik hoop dat je je maandelijkse Anti Wilders stukje weer weloverwogen hebt geplaatst, wat zoek je eigenlijk bij de dagelijkse standaard vraag ik me af?
  De PVV heeft het helemaal niet slecht gedaan, in veel gemeenten komen ze prima uit de bus, ook in mijn gemeente als 2e grootste partij, geen onzin uitkramen dus want dat doen ze op andere nieuwssites al genoeg. Je kan je beter bezig houden met het copy/paste beleid van de VVD momenteel. Letterlijke plannen van de PVV worden nu geventileerd en ze worden er (in de peilingen) nog voor beloond ook, onbegrijpelijk! De PVV komt er nog wel en houd a.u.b. helemaal op over die achterbakse weglopers van VNL want die zijn werkelijk geen knip voor hun neus waard! Ik zou mijn stem dan nog liever aan de SP geven dan aan VNL als de PVV er niet was geweest.

 39. Thomasson

  Groot deel van de genoemde redenen is juist. De PVV heeft zo goed als geen contact met haar achterbaan. Nog erger: de PVV minacht haar achterbaan (dat doen trouwens de meeste partijen). Ik heb nog nooit gehoord van mensen die contact zochten met de PVV, DIE OOIT EEN ANTWOORD OP HUN VRAAG HEBBEN ONTVANGEN. Dat is natuurlijk geen basis waarmee, op den duur, populariteit opbouwt en stemmen wint. Ik stem op de PVV omdat ik geen andere alternatief zie. Er zijn in Nederland geen andere partijen in de politieke arena die durven de waarheid over het gevaar van de islam naar buiten te brengen. In de tussentijd gaat de bezetting van Nederland door de islam – met behulp van de politiek een EU – ongehinderd door. Wij zouden graag een alternatief willen hebben zoals bijvoorbeeld : Free GB van Paul Weston, UKIP of de Deense Volkspartij (geweldig). Wat VNL betreft …Een klassiek Liberale partij …Laat mij niet lachen. Klassiek liberaal beteken ALTIJD partij voor mensen die minstens € 500.000 op hun bankrekening hebben en willen graag meer op de kosten van het domme volk. Daarvoor hebben VNL niet nodig ..Wij zijn al opgezadeld met partijen als de VVD en D66 (plus de verkapte topdieven van de PvdA)

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.