Absurd: AIVD laat tweederde jihadisten gewoon lopen

Geen categoriemrt 15 2015, 8:02
Bent u een jihadist, compleet met kwade intenties en al? Er is een kans van 2 op 3 dat de Nederlandse overheid u gewoon uw gang laat gaan!
Kent u de uitdrukking 'misdaad loont'? Welnu, deze komt akelig dicht in de buurt van het beleid van de AIVD. Ondanks het feit dat de inlichtingendienst een breed scala aan maatregelen kan inzetten (variërend van intrekken van het paspoort tot het bevriezen van bankrekeningen), is dat echt maar schrikbarend weinig gedaan: in net meer dan 60 van de 180 geconstateerde gevallen van (would-be) Syriëgangers is er actie ondernomen. Verreweg de meerderheid gaat vrijuit:
Tot nu toe is in twaalf gevallen het financiële tegoed van een Nederlandse jihadist bevroren. Vijftig paspoorten zijn ingetrokken; dat gebeurde vooral bij mensen die Nederland nog niet hebben verlaten.
Het aantal jihadisten dat in aanmerking komt voor de antiterreurmaatregelen ligt veel hoger. Want het Openbaar Ministerie heeft tegen 92 verdachten van terrorisme een onderzoek lopen. En uit cijfers van inlichtingendienst AIVD blijkt dat minstens 180 mensen naar Syrië zijn vertrokken.
Volgens de NCTV is er niets aan de hand. Natuurlijk niet. Gewoon niet zo lang blijven toegeven dat alles op orde is, totdat er in Nederland ook een 'Brussel' of een 'Charlie Hebdo' plaatsvindt. Lekker de kop in het zand. Hmm, aangenaam hoor!
Om eerlijk te zijn weet ik niet wat de jihadistische burger meer moed zou moeten geven dan dit feitenrelaas, eigenlijk. Het lijkt alsof de AIVD de strijd bij voorbaat al heeft opgegeven. En dat is vreemd: er is sinds de moord op Van Gogh geen terroristische aanval meer geweest in Nederland en kan de inlichtingendienst dus bogen op een vrij goed recent track record. Helaas lijkt dat binnenkort te gaan veranderen als er niet meer jihadisten aangepakt gaan worden. De Nederlandse overheid is momenteel gewoon te weinig afschrikwekkend voor teruggekeerde Syriëgangers en hun moordfantasieën.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten