Belastinggraaiers ABN verhogen salarissen

Blijkbaar maakt geld wat bankiers betreft wél gelukkig.

Wat ben je dan in- en inslecht zeg.

De politiek en de vakbonden hebben met ontsteltenis gereageerd op de loonsverhogingen die de top ABN Amro en ING zichzelf hebben toegekend. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil kijken of de bonuswetgeving kan worden aangescherpt om “deze zelfverrijking een halt toe te roepen”. Vrijdag maakte ABN Amro bekend dat de topbestuurders, behalve bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, in 2014 een ton aan salaris extra hebben gekregen.

Waar krijgt Zalm die bonus in vredesnaam voor? Wat heeft hij gedaan dat hij maar liefst 100.000 euro extra verdient?

Ik beantwoord die vraag zelf maar even: hij heeft ervoor gezorgd dat de overheid miljoen belastinggeld in de ABN heeft gestopt waardoor diens bankiers zich kunnen blijven verrijken – natuurlijk ten koste van de belastingbetaler. Blijkbaar vinden zijn collega’s dat een geweldige prestatie.

Als ABN Amro het geweldig deed en geen overheidsgeld had aangenomen, had ik hier geen enkel probleem mee gehad. Iedereen die het goed doet verdient een bonus, bankiers incluis. Helaas is dat het geval niet: ABN ligt aan het subsidie-infuus. Zalm en co. hebben er zo’n puinhoop van gemaakt dat het noodzakelijk was dat de staat ze uit de brand hielp.

Maar jezelf vervolgens wel een flinke bonus geven? Dat kan dus écht niet. Zoals onze favoriete CDA’er – ik heb het natuurlijk over Kamerlid Pieter Omtzigt – zegt:

”Terwijl veel mkb’ers vastzitten aan wurgcontracten voor derivaten, terwijl er fraude is in de vestiging in Dubai en terwijl de gewone medewerker van ABN Amro op de nullijn zit, vindt er een riante loonsverhoging plaats voor de top. De bankiers van een staatsbank, die gered is door de overheid, hebben hiermee een uitstekende kans laten lopen om te laten zien dat zij de nieuwe uitdagingen van bankieren begrepen hebben. Je verschuilen achter de wettelijke mogelijkheid is een smoesje: je hoeft niet alles te doen wat binnen de wettelijke mogelijkheden toegestaan is.”

Aangezien het kabinet ABN Amro heeft geholpen toen het in de problemen zat heb ik er geen enkel probleem mee als Den Haag nu ingrijpt – dan had de bank maar geen belastinggeld moeten aannemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. 4Duwertje3

  Ik ben benieuwd hoe minister Dijsselbloem hierop gaat reageren.

  1. loritta

   Wat denk je zelf?
   Dijsselbloem zegt niets, of iets “niets zeggend”.

   1. hans-e-pans

    Dijsselbloem en vrijwel alle andere politici zullen aan een kant ontstemd zijn en zeggen dat het eigenlijk niet kan, maar aan de andere kant zullen ze zeggen dat deze heren al een aantal jaar op de nullijn zitten enz enz.

    Maar het belangrijkste zal toch zijn dat het door de boven ons gestelden besloten is en dat het een afspraak is.

 2. cornuto56

  Behalve bestuursvoorzitter Gerrit Zalm, en vervolgens…
  Waar krijgt Zalm die bonus in vredesnaam voor?
  Waar gaat het nou over?

 3. Ni28

  Terwijl de banken worden gered door onze belastinggeld, lenen de banken bijna geen geld meer uit, keren bijna geen rente maar verdelen de buit zelf onder de talrijke directeuren. Misselijkmakende brutaliteit en arrogantie. Misschien stoppen met belasting betalen zoals in Griekenland, is het een idee? Dit is een ware bananen koninkrijk.

  1. yoko oen

   er zijn zovéél bananen koninkrijken en republieken in de EU, dat ze besloten hebben om maar eensgezind een moloch EUSSR ervan te maken met één munt, de Euro,niet voor niks de meest favoriete naam toentertijd uitgekozen. buiten het toedelen van belastinggeld aan banken,heb je enig idee, waar al ons belastinggeld vandaagdedag naar toe gaat..???
   Gelukkig maar dat een klein gedeelte gebruikt wordt nog in NL, de rest gaat naar …….”mag ik ff vangen” mensen, die NL leegmelken en wij NL-ers keken alleen maar ernaar.
   Beter is eerst maar eens in je eigen portemonnaie te kijken wat er legaal in gaat en dan illegaal

 4. carthago

  Woekeren en stelen is ook allang gewoon een grondrecht in de bananenrepubliek nederigland, dus vreemd vind ik niet dat dit gebeurt, wel vies.

 5. W.H.J. Reiss

  Je krijgt van de ECB het geld gratis !
  Je krijgt het geld van spaarders voor 1% rente !
  Je krijgt geld van Obligatiehouders voor stel 3% !
  Je hebt een eigen vermogen van 3% t.o.v. alle uitstaande leningen !
  .
  Je zet het geld uit in hypotheken voor gemiddeld 3% !
  Je geeft leningen aan het bedrijfsleven voor gemiddeld 6% !
  De tekorten op lopende rekeningen kosten 12% !
  .
  Leningen worden nog enkel verstrekt met een zeer degelijk onderpand !
  100% leningen bestaan niet meer !
  .
  Iedere mongool kan zo’n bank leiden, maar niet iedere mongool krijgt die baan ! Je moet in de politiek zitten of bij het old boys netwerk ! Ik heb mijn roeping van gluiperigheid, waar dit land goed in is en waar het vele Toppers heeft, gemist !

 6. Moose

  Gewoon je rekening opzeggen bij die dieven.. Dat zal ze leren!!

 7. Baksteen

  In ijsland zetten ze dit soort in de gevangenis. Daar hebben ze dan ook 3% groei per jaar en zien ze lachend af van de EU en de euro!
  wat doen wij? Wij vinden het prachtig dat de ratten van de ECB 60, of was het 90 mld, per maand overmaakt aan diezelfde banken en wij, burgers staan daarvoor garant! Weg uit de EU en de euro nu!

 8. Harrybr

  Stelletje hypocrieten ! Hoevelen van u zullen een kans, om het eigen salaris zo fors op te krikken, laten lopen ?
  Leuk verhaal: elders in de wereld ( lees: het financiële centrum van Londen, waar UW pensioenfonds en US verzekeringsmaatschappij hun geld stallen voor een iets hoger rendement ) wordt meer aan salaris betaald dus gaan de goeien daar naartoe.
  Hoeveel dan ? Uit heel Europa nog een 50 personen ?

  De eerste stap zou moeten zijn: Nederlands geld via NL instituten uitzetten, verplicht. Kan er gelijk ook wat minder schimmige bedragen naar nog schimmerige figuren in veel schimmigere constructies verdwijnen.

  Vervolgens het bankwezen splitsen: in een geld overboek centrale, waar ook tot bijv 70 % van de WOZ waarde hypotheken afgesloten kunnen worden. Dus… een 99,9999 % solide financiële instelling, die zorgt, dat NOOIT de boek hier in het 100 kan lopen.
  De rest: mag in handen zijn van financiële goochelaars. Klapt er dan zo’n soort bank: jammer dan, maar alle salaris- en betaalopdrachten gaan gewoon door. Niets moet dan nog met gemeenschapsgeld overeind gehouden worden.

 9. Harrybr

  Overigens: vergeet niet: onze eigen NL overheid…bankiert via de Royal Bank of Scotland… U weet wel, dat internationale deel van ABN AMRO, dat door die bank is overgenomen, en nu haar activiteiten in NL terugbrengen tot bijna niets.

 10. Nog1

  Een VVD regering en een VVD bankdirecteur. Je kunt veel zeggen van de VVD, maar ze gunnen elkaar wel wat.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.