Cruijff neemt Oranje onder schot

Geen categoriemrt 30 2015, 13:59
Het voetbal van Oranje is "niet om aan te zien," aldus de Verlosser.
Johan Cruijff heeft het terecht he-le-maal gehad met Oranje. In zijn column voor De Telegraaf neemt de bekendste nummer 14 ooit het elftal van Guus Hiddink onder vuur. En flink ook:
Na de eredivisie, Champions League en Europa League is het nu ook duidelijk waar we met het Nederlands elftal staan. Overal raakt onze rol uitgespeeld en ik vraag me af wanneer er eindelijk wat meer bellen gaan rinkelen. Want ook Oranje was tegen Turkije niet om aan te zien.
Vervolgens bekritiseert Cruijff de opstelling, die natuurlijk gemaakt werd door Hiddink, en de input van de spelers die mochten starten. Kort gezegd: zij vielen ernstig tegen. En dat is niet alles: hij beschuldigt Hiddink er ook van weinig tactisch inzicht te hebben, hoewel hij het niet zo hard verwoordt.
Daarom vond ik het vreemd dat Clasie en Klaassen niet werden ingezet. Twee spelers, die organisatorisch en tactisch meer in zich hebben dan het hele elftal van Turkije bij elkaar. Dan had misschien voorkomen kunnen worden dat na het inbrengen van Dost alle afvallende ballen voor de Turken waren.
Cruijff noemt Hiddink niet bij naam, maar het is duidelijk dat hij alle tactische en strategische beslissingen van de bondscoach afbrandt. Feitelijk had er - ook met deze selectie - veel meer ingezeten. Het is Hiddinks schuld dat we genoegen moeten nemen met een puntje en dus met de derde plaats in de groep, wat eigenlijk ronduit vernederend is.
In de laatste alinea richt Cruijff de aanval vervolgens niet alleen op Hiddink, maar op alle trainers in Nederland... en zelfs op de KNVB.
De oorzaak ligt bij de opleiding, bij de trainers of bij de opleiders van de trainers. Of misschien wel alle drie. Er moet in ieder geval iets heel snel op de schop. Want dit voetbal doet pijn aan je ogen.
Veel critici van Cruijff zeggen, als hij dit soort kritiek levert, dat hij een typisch gevalletje is van "de beste stuurman staan aan wal," maar daarbij vergeten ze voor het gemak even dat hij een schitterende carriere achter de rug heeft waarin hij alles won wat er te winnen viel. Deze man weet waar hij het over heeft... en zou Oranje in 1990 vrijwel zeker naar het wereldkampioenschap hebben geleid als hij daar daadwerkelijk toe in staat was gesteld. Ook nu zou hij het zonder twijfel beter doen dan de huidige bondscoach, die het zich op de voetbalwereld volkomen kwijt is.
Hoe dan ook, de volgende stap die de KNVB moet nemen is, natuurlijk, dat Hiddink per direct met pensioen moet worden gestuurd. Dit kan zo niet langer; hij zet niet alleen zichzelf voor gek, maar het hele Nederlandse voetbal ook. Zet er in vredesnaam iemand neer die het moderne voetbal wél begrijpt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten