DNA-onderzoek geen belemmering voor levensverzekering

Veel Nederlanders maken zich onterecht zorgen over de gevolgen die een DNA-onderzoek kan hebben op hun levensverzekering, zo blijkt uit onderzoek van het Erfocentrum.

Maar liefst 64% van de ondervraagden is bezorgd dat de uitkomsten van een DNA-onderzoek naar erfelijke belasting voor kanker van invloed zijn op de mogelijkheden om een levensverzekering af te sluiten.

Uitkomsten erfelijkheidsonderzoek

In de praktijk blijkt dat deze zorgen ten onrechte zijn. Aanbieders van levensverzekeringen vragen namelijk niet naar de resultaten van erfelijkheidsonderzoek. Bovendien is het vragen naar de uitkomsten van dit onderzoek bij levensverzekeringen met een grensbedrag niet eens toegestaan.

Omdat voor veel Nederlanders onduidelijk is waar bij het afsluiten van een levensverzekering op wordt gelet door de verzekeraar, willen het Erfocentrum en het Verbond van Verzekeraars hier extra aandacht aan besteden. Bij het aanvragen van een levensverzekering zal er dus niet gevraagd worden naar de uitkomsten van erfelijkheidsonderzoek, maar in sommige gevallen kan het toch relevant zijn om deze uitkomsten te vermelden. Bijvoorbeeld wanneer een onderzoek juist heeft uitgewezen dat er geen aanleg is voor erfelijke ziektes.

Gezondheidsverklaring

Dit  soort informatie kan ingevuld worden op de gezondheidsverklaring, die onderdeel is van het aanvraagproces voor een levensverzekering. Er zijn geen vaste richtlijnen voor hoe deze gezondheidsverklaring eruit moet zien, wel vragen de meeste verzekeraars onder andere naar leeftijd, lengte en gewicht. Daarnaast wordt er vaak een korting aangeboden voor niet-rokers. Deze gegevens worden vervolgens bestudeerd door een medisch adviseur, die de aanbieder van de verzekering adviseert. In sommige gevallen heeft de medisch adviseur meer informatie nodig en is een medische keuring nodig voordat de verzekering afgesloten kan worden.

Geen belemmering

Het laten uitvoeren van een erfelijkheidsonderzoek zal dus geen belemmering zijn bij het afsluiten van een levensverzekering. Volgens Klaas Dolsma, directeur van het Erfocentrum, zal dit ook in de toekomst geen problemen gaan vormen: “DNA-onderzoek zal in de toekomst steeds gewoner worden. Mensen die zich preventief laten onderzoeken op en erfelijke belasting mogen dan niet bang meer zijn daarop afgerekend te worden”, vertelt hij. Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars sluit zich daar bij aan. Hij ziet voor het Verbond de taak weggelegd om aan de consument duidelijk te maken dat erfelijkheidsonderzoek geen belemmering is voor een levensverzekering: “Wij vinden het belangrijk dat de verzekerbaarheid het doen van preventief onderzoek naar erfelijkheid niet in de weg staat. Juist daarom zijn deze afspraken gemaakt. Die gaan we nu meer onder de aandacht brengen”, benadrukt hij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.