Europa wil bonussen voor bankiers/graaiers aanpakken

Geen categoriemrt 01 2015, 16:00
Dat werd tijd.
De Europese Bankautoriteit (EBA) komt binnenkort met een nieuw plan om iets te doen aan de onzinnige bonussen die Europese topbankiers jaarlijks opstrijken (terwijl hun banken bailouts krijgen van overheden omdat ze er een puinhoop van hebben gemaakt). Dat bericht De Telegraaf.
De toezichthouder stelde in oktober al dat banken moeten stoppen met het toekennen van extra toeslagen aan topmanagers, waarmee de bedrijven het door de Europese Unie ingestelde bonusplafond omzeilden. Brussel besloot vorig jaar een limiet te stellen aan de variabele beloningen van topbankiers. Hun bonus mag niet hoger zijn dan hun vaste jaarsalaris, of twee keer dat bedrag na goedkeuring van de aandeelhouders.
U weet: ik ben een keiharde kapitalist. De markt moet alles bepalen. Geef de markt de vrije hand en voor je het weet zijn onze grootste economische problemen opgelost, ja, dat geldt ook voor problemen veroorzaakt door grijpgrage bankiers.
Toch ben ik niet automatisch tegen dit soort maatregelen. De beste oplossing is natuurlijk om banken gewoon niet meer financieel te ondersteunen. Als de staat daarmee ophoudt, en bankiers duidelijk laat weten dat ze hun eigen hebben en houden riskeren door grote risico's te nemen, zullen ze hun gedrag vrijwel zeker onmiddellijk bijstellen. Zeker als ze ook nog eens vervolgd worden voor hun wangedrag.
Helaas lijkt het erop dat dit politiek op dit moment niet haalbaar is. De meeste politici denken dat banken too big to fail zijn en helpen ze uiteindelijk tóch wel uit de brand. De enige haalbare oplossing is dan - helaas - om met strengere regelgeving te komen waardoor bankiers zichzelf niet ten koste van de klant/belastingbetaler kunnen verrijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten