Koningsdag 2015 wordt een feestje zonder Beatrix

Geen categoriemrt 23 2015, 12:20
De prinses heeft er geen zin an.
Blijkbaar vindt prinses Beatrix - ik heb er overigens moeite mee om haar ineens prinses te noemen, maar goed, dat geheel terzijde - koningsdag nieuwe stijl niet zo gek veel aan.
De gemeente Dordrecht heeft het programma van Koningsdag 2015 bekendgemaakt. Dordrecht is de eerste gemeente die Koningsdag in de nieuwe stijl organiseert. De drie prinsesjes zijn erbij. Prinses Beatrix, die vorig jaar nog meedeed, komt niet naar Dordrecht.
Nog een interessant feitje is dat Mabel, Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet er ook niet bij zullen zijn. Volgens NOS-verslaggever Menno Reemeijer is dat logisch. Zij zouden allemaal lid zijn van "de oude garde."
Nou is Mabel inderdaad de jongste niet meer, maar haar 'de oude garde' noemen gaat wel heel ver. Daarom verbaast het mij wat dat ze er niet meer bij is. Oké, haar man is dood, maar betekent dit automatisch dat ze niet mee mag doen en maar lekker thuis achter de geraniums moet zetten? Of heeft ze er zelf geen zin meer in - wat mij enigszins zou verbazen aangezien ze mij altijd de indruk gaf dat ze het maar wat leuk vond.
Maar goed, misschien heb ik het mis. De koninklijke familie, en zeker koningsdag, is natuurlijk sowieso één groot theaterstuk. Het zou best kunnen dat ze voor de bühne glimlachte en net deed alsof ze het fantastisch vond, maar zich ondertussen kapot verveelde.
Hoe dan ook, het belangrijkste punt is natuurlijk dat koningsdag nu echt honderd procent anders is. Een nationale feestdag zonder Beatrix... ik ben een keiharde republikein, maar zelfs ik moet eraan wennen.
Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten