Onderzoek: Nederlanders willen Eerste Kamer direct kunnen kiezen

Geen categoriemrt 11 2015, 19:52
We hebben het steeds weer over de Provinciale Statenverkiezingen en wat dat gaat betekenen voor het zwalkende kabinet, maar deze campagne heeft bijna niemand het gehad over de onwenselijkheid van het huidige systeem, waarbij we leden van de Provinciale Staten kiezen die op hun beurt stemmen op kandidaten voor de Eerste Kamer. Het getrapte systeem is niet bepaald democratisch.
Wat blijkt? Volgens onderzoek van I&O Research willen de meeste Nederlanders dat het kiesstelsel democratischer wordt en dat we voortaan direct de leden van de Eerste Kamer kunnen gaan kiezen. Citaat via I&O Research:
De Eerste Kamer wil men niet afschaffen, maar men wil de leden van de Eerste Kamer wel direct kunnen kiezen. Dit blijkt uit een landelijk representatief onderzoek van I&O Research.
De cijfers zijn heel duidelijk:
Twee keer zoveel Nederlanders zijn vóór dan tegen een directe verkiezing van Eerste Kamerleden. Zes op de tien zijn het eens met de stelling dat burgers in verkiezingen voortaan zelf de leden van de Eerste Kamer kunnen kiezen. Een minderheid van 29% is het niet eens met deze stelling.
Welke kiezers vooral direct invloed willen hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer? PVV'ers (79 procent is vóór) en 50Plus-aanhangers (72 procent). Opvallend is dat D66, de partij die in ieder geval vroeger hamerde op meer directe democratie, niet bepaald veel fans van directe democratie onder de aanhang heeft zitten:
Toch zijn de aanhangers van D66 niet meer dan gemiddeld voorstander van de invoering van directe verkiezingen. SGP-kiezers (23%) lopen het minst warm voor een directe verkiezing van de Eerste Kamer. VVD, PvdA, SP, CDA, GroenLinks en PvdD hebben zich in hun verkiezingsprogramma niet expliciet uitgesproken voor een directe verkiezing van Eerste Kamerleden. Een meerderheid van de aanhangers van deze partijen is hier echter wel voorstander van.
Ik ben net als de meerderheid van de Nederlanders een groot voorstander van meer directe democratie. We moeten zelf kunnen bepalen wie er in de Eerste Kamer terechtkomen. Dat is democratischer dan dat andere politici bepalen wie daar een zetel mogen warmhouden. De enige vraag is: als Nederland dit wil, waarom verandert er dan niks?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten