Opmerkelijke peiling: D66 én PVV verliezen zetels na Provinciale Statenverkiezingen

Geen categoriemrt 31 2015, 18:00
De twee tegenpolen zakken samen flink wat zetels.
Peilingen zijn maar peilingen, et cetera, maar ze blijven interessant om in de gaten te houden, omdat ze iets zeggen over de voorkeur van de kiezer. In de nieuwste peiling van EenVandaag verliezen de partijen van tegenpolen Alexander Pechtold en Geert Wilders allebei zetels in de peilingen, in totaal maar liefst 5 zetels. Via EenVandaag:
In vergelijking met februari is de zetelverdeling nu als volgt: VVD 25 (+2), PvdA 12 (-), PVV 23 (-3), CDA 22 (+3), SP 24 (+2), D66 21 (-2), GL 4 (-1), CU 6 (-1), SGP 3 (-1), PvdD 5 (+1), 50Plus 5 (-).
Na de Provinciale Statenverkiezingen schreef ik over het verlies van de PVV (-1 zetel in de Eerste Kamer straks) dat het vooral te maken had met een lage opkomst van de PVV-kiezer. Dat moet het wel zijn geweest, want ook in deze peiling van EenVandaag staat de partij in de top-3 qua virtuele zetels. Maar ik denk dat er ook iets anders meespeelt. De vraag is alleen wat dat andere precies is.
Waarom zakt de PVV ineens 3 zetels in deze peiling (en eerder in de peiling van Maurice de Hond)? Dat D66 2 zetels verliest, is logisch. De kiezer begint door te hebben dat Pechtold een machtswellusteling is die alles doet om op het pluche te komen. Een mogelijke verklaring is het feit dat de VVD de rechtse kiezer de afgelopen weken heeft doodgegooid met rechtse proefballonnen, en ja, daar houdt de rechtse kiezer nu eenmaal van.
Een andere verklaring is dat de PVV z'n beste tijd heeft gehad. Dat is in ieder geval wat de grootste critici van Wilders ons willen doen geloven. Het is waarschijnlijk niet waar, maar het risico bestaat weldegelijk dat de nieuwigheid er een beetje af is voor veel PVV-kiezers. De PVV is en blijft een protestpartij, maar als ze niks klaarspelen in de landelijke politiek, dan dooft het vlammetje vanzelf wel een keer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten