Rotterdamse moskee: ‘Radicale ISIS-verheerlijkers zijn gewoon alleen een beetje orthodox’

Terwijl het halve Midden-Oosten in lichterlaaie staat, doen Rotterdamse moskeebestuurders om het allemaal maar wat te bagatelliseren.

In de Rotterdamse Essalem Moskee zijn ze begonnen met een deradicalisatieproject om ISIS-verheerlijkende jongeren weer op het rechte pad te krijgen. Op het eerste gezicht lijkt dat natuurlijk een nobel en prijzenswaardig streven. Maar schijn bedriegt wanneer je daadwerkelijk leest wat de heren Azzedine Karrat en Jacob van der Blom precies bedoelen met hun project:

Van der Blom en Karrat willen een acceptabel alternatief bieden, de orthodoxe stroming, zoals het christendom en jodendom die ook kennen. In het Westen wordt die stroming binnen de islam steeds meer gelijkgesteld aan extremisme. „De jongeren waar wij mee werken roepen dat ze de ware islam aanhangen, maar ze bedoelen eigenlijk dat ze orthodox zijn.”

En nu komt de grote grap:

Het is volgens Van der Blom een kwestie van marketing.

Marketing. Er is in essentie dus niets mis met de fundamentalistische islam, maar moslim-extremisten zijn alleen zo slecht in het verkopen van hun boodschap. Je moet namelijk niet zeggen dat je “al die zionistische honden door hun kop moet schieten,” want daarmee uit je je gewoon niet handig. Marketing! Dat biedt een uitkomst. Zeg liever dat je “anti-Israël” bent. En als je helemaal als een genuanceerde fundi-flippo wil overkomen, dan zeg je dat je het “bezettingsbeleid van mensenrechtenschender Israël” een schande voor de wereldvrede vindt. Ziezo. Zo ben je toch in staat een kwaadaardige boodschap te verkondigen. Maar je bent dan gelukkig niet meer radicaal. Alleen nog orthodox, dus is het allemaal prima!

Van der Blom en Karrat mogen zich echt afvragen of ze de wortels van het probleem wel aanpakken. Aan de apocalyptische religieuze overtuigingen van de extremistische jongeren doen ze niks. Aan hun boodschap van haat en fundamentalisme wordt niet getoornd. Opvattingen over vrouwen, homo’s, afvalligen en andersdenkenden mogen onder het mom van ‘orthodox’ nadrukkelijk in stand gehouden. De haatpredikende jongeren krijgen alleen cursus hoe ze zich wat handiger kunnen uiten in het openbaar.

Bizar. Deze jongeren hebben een goede schop onder hun kunt nodig om te beseffen dat primair hun ideologie verkeerd is, en pas daarna de manier waarop ze zich uiten. Anders doe je dus – net zoals de Rotterdamse Essalem Moskee – niets aan radicalisering, maar help je de polderjihadi’s slechts salonfähig te worden. En dat is eerder een onwenselijke ontwikkeling, dan dat het Nederland óf de gematigde islam daadwerkelijk verder helpt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. hendrikush

  Waar kan ik in koran het gebod “Gij zult niet doden” vinden?

  1. hans-e-pans

   Als je hem digitaal kun krijgen, dan is elk woord eruit te filteren.

 2. Gielah

  Ik ga hem er niet helemaal voor nalezen… beste Hendrikush.. maar ik weet wel dat zo´n gebod, áls het er al instaat… alleen voor medemóslims zou gelden.
  Zelfs daar twijfel ik trouwens aan, gezien de aanslagen op moslims en moskeeën van een andere stroming.

  Verder schiet mij dat voorval van een paar jaar geleden in Rotterdam te binnen.
  Een kunstenaar had toen op de muur van zijn EIGEN huis geschilderd: ” Gij zult niet doden”.
  Moslims werden daar boos over en deden er aangifte van.
  En wat gebeurde er?
  Die kunstenaar moest dat Bijbelse gebod toen op last van de burgemééster verwijderen.

  Dat zeg wel iets, lijkt mij.

  1. Staphylocoque

   Soms halen moslims koran 5:32 uit de context “wie een mens dood, het is alsof hij de hele wereld heeft gedood”. Een citaat dat uit mohammed uit de talmoed geplukt heeft en wie het hele vers leest ziet ook dat het begint met “wij schreven de kinderen Israëls voor dat…”
   Uiteraard zitten er ook nog wat andere addertjes onder het gras: “behalve wegens het doden van anderen of het scheppen van wanorde in het land”. Wanorde kan natuurlijk breed geïnterpreteerd worden.

   Dus:
   A. het is gericht aan joden. islamieten mogen joden vaak niet zo.
   B. er zit een vage uitzondering bij.
   Genoeg redenen voor moslims om het niet zo nauw te nemen met dit vers.

 3. van Urk

  Zijn ze wel te laat mee om de moslim nog uit te gaan leggen wat het woordje ” interpreteren” betekent en onder welke bepaalde teksten daar onder gekeken zouden moeten gaan worden. Het onder de dekmantel gaan benoemen als orthodox omdat de joden en christenen ook zo,n tak kennen vind ik te hoog gegrepen om hiermee de islam te blijven verdedigen als vreedzaam religie! orthodoxe joden of orthodoxe christenen kunnen soms ook weleens naast hun schoenen lopen om hun ongenoegen te laten tonen als bepaalde zaken niet onder hun geloofsovertuiging past, Maar ik heb ze, in tegenstelling van moslims, ook nooit echt betrapt met zaken in die zin als het om maken van zovele honderden dodelijke slachtoffers gaat als genoegdoening om hun religie te verdedigen!

 4. Nicky

  @Tim, een interessant stukje, en mooi beschreven!

  @Gielah, als die kunstenaar echt creatief zou kunnen zijn, zou hij door het woordje ‘niet’ een streep kunnen zetten. Zodat het woord nog goed leesbaar bleef.

  En daaronder ev. nog schrijven,
  ‘Volgens Ahmed en Moham’, of: ‘Volgens de Koran’…

  Al was het maar voor een paar weken; alleen al zo de pers halen zou weer een of twee Nederlanders de ogen openen?

 5. Nicky

  @Van Urk, ‘zovele honderden dodelijke slachtoffers’,
  of beter: ‘duizenden…’?

  Of, zullen het er al miljoenen zijn, de laatste tientallen jaren? Wie weet, God weet.
  Alleen N-Korea gaat al die moordende en barbaarse Muslimlanden voor w.b. Christenvervolging…
  Maar met 1,3(?) miljard Muslims kom je een heel eind. En hoeveel ‘broedermoorden’, tussen Sjiëten en Soennieten..?

  Ik weet niet of daar enigszins al cijfers van zijn, wereldwijd. Ik hoop op slechts ‘duizenden’. Ik hoop dat het NOG meevalt, tot nu toe.

 6. Antivenin

  Hoeveel subsidie zouden ze willen van de “kuffar” voor dit “project”?

 7. monach

  Dus extremisme = orthodox = ware islam = radicaal.

 8. Ruud562

  Nederland (en de rest van de wereld) is alléén erbij gebaat als die islam verdwijnt! Dus verbiedt de Koran, de moskee. Want de islam is het nazisme van de huidige tijd! Alsof we niets hebben geleerd van gebeurtenissen van zo’n ruime zeventig jaar geleden!

 9. janfreak

  Ik vind juist de islam een bedreiging voor de vrede op aarde. Als er één intolerante religie ( zo je sowieso de islam als zodanig mag betitelen) is, dan is het de islam wel. Je mag nergens anders in geloven anders ben je een afvallige of ongelovige.
  Zoiets is onaanvaardbaar voor weldenkende mensen. Ieder mens heeft het recht om te geloven waarin hij wil en dat moet die Muzelmannen maar eens duidelijk gemaakt worden.

  1. Gielah

   Helaas kunnen wij Muzelmannen niets duidelijk maken… aan de koran mag niet getornd worden… en de koran heeft nu eenmaal ….voor niet-moslims…. gruwelijk ongezellige marsorders.

   Niks te ‘vijanden liefhebben’ bij die boys!
   Geen genade, geen verzoening, geen beloofd regiem van vrede, recht en gerechtigheid.

  2. hendrikush

   Volg El-Sisi en de mufti’s in Egypte.
   Er schemert hoop. Jammer dat Oboema de band met de moslimbroederschap en Iran aanhaalt, in plaats van die met Egypte en Israël.

 10. Wachteres

  Wat nog erger is: Onze multiculturalisten, oftewel de fans van de fundamentalistische islam gaan ongetwijfeld met deze leugens in zee.

  Ik hoor Pechtold al zeggen dat de moskeeën zelf bezig zijn met projecten om de moslimjeugd te deradicaliseren. Geweldig toch?

  Geef hen maar een zak met geld en het linkse geweten is weer schoon.

 11. Hans_VS

  Heeft iemand al het woord Takiyya geuit?!…

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Takiyya

  Er wordt beweerd dat dit alleen geld voor Shia Muslims – daar geloof ik niets van!…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.