Rutte eist dat D66 en ChristenUnie zijn bedrijfspoedels zijn en blijven

Screen Shot 2015-03-17 at 17.29.13
Foto: Petra de Boevere (bron: Flickr)

Ze mogen wel gedogen, maar regeren? Nee.

Hoe arrogant premier Mark Rutte tegenwoordig is, vraagt u? Nou, wat denkt u hiervan?

Premier Mark Rutte ziet niets in een uitbreiding van het kabinet met D66 en het CDA na de Provinciale Statenverkiezingen. Dan komt de boel weer maanden stil te liggen, zei de VVD-leider dinsdag in het RTL-verkiezingsprogramma Campagne Op Z. VVD-coryfee Hans Wiegel pleitte deze week voor een tussentijdse uitbreiding van het kabinet met deze twee partijen. „Ik denk niet dat dat zou werken”, aldus Rutte.Hij vindt het niet verstandig en heeft er ook geen behoefte aan. Hij wil verder op de huidige weg. „Wel samenwerking, maar niet in het kabinet.”

Laat me bovenstaande even samenvatten: Rutte wil dus niet dat ChristenUnie en D66 officieel lid worden van de regering – alle kabinetsposten moeten in handen blijven van PvdA en VVD – maar hij eist wél dat ze de coalitie blijven gedogen.

Je zou Alexander Pechtold of Arie Slob maar zijn. Je doet je best al maanden, zelfs meer dan een jaar, om het kabinet Rutte-II in het zadel te houden, en wat krijg je ervoor terug? Juist: drie keer niets.

Het ergste van dit alles is dat de partijen in kwestie zich er nog voor laten lenen ook. Iedere zelfrespecterende, serieuze en volwassen partij zou daar niet aan meedoen, maar helaas, D66 en ChristenUnie zijn al lang blij dat ze de bal terug mogen trappen als de grote jongens per ongeluk naast schieten.

Waarom roepen de leden van die partijen hun leiders niet op het matje? Je laat je toch niet gebruiken door een arrogante premier die zonder jouw steun op zoek kan naar een nieuwe baan, misschien zelfs buiten de politiek? Vecht gewoon terug en zet hem voor het blok: geen gedoogsteun na de verkiezingen als je geen ministers en/of staatssecretarissen mag leveren. Punt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!