Vijftien miljoen Europese banen

Ik vind dat de opmerkingen van Wim van der Leegte uitnodigen tot een breed debat over het begrip free trade. In eerdere analyses voor DDS van nieuwe opkomende Europese partijen en hun economische beleidsplannen, heb ik gesignaleerd dat het Franse Front National er een tamelijk protectionistische agenda op nahoudt, terwijl het Britse UKIP meer een pro free trade standpunt heeft. Ik concludeerde dat het laatste meer in het belang is van Nederland als handelsnatie en als Gateway to Europe.

Door het commentaar van Wim van der Leegte, realiseer ik me dat dit mogelijk een te oppervlakkig standpunt was. Natuurlijk is free trade een prachtig liberaal ideaal, maar misschien moeten we dat meer koppelen aan het begrip wederkerigheid. Oftewel, we zijn wel goed, maar niet gek. Waarom zou de EU gratis toegang geven tot de EU-markt aan landen die zelf een torenhoge tariefmuur opwerpen voor onze producten, waardoor miljoenen Europese banen verloren gaan?

Ook als we het hebben over zaken als kinderarbeid of emissienormen, kunnen we dat koppelen aan handelstarieven. Landen die daar een potje van maken, zou je kunnen bestraffen met hogere handelstarieven. Het gevolg zou zijn dat er een level playing field ontstaat, waarbij landen die zich netjes aan de regels houden (geen kinderarbeid, geen overtreding van emissienormen) beloond worden met lage handelstarieven, mits zij die zelf ook hanteren, het terechte punt van topondernemer Van der Leegte.

Het gevolg van een dergelijke paradigmawisseling zou kunnen zijn dat producten in de Europese winkels iets duurder worden, maar dat er veel meer balans komt in de wereldeconomie, waardoor we in Europa weer kunnen denken aan ouderwetse economische groeipercentages van 3% of hoger. Dat is hard nodig om op een gezonde manier de schuldenproblemen te lijf te gaan. De opmerkingen van Wim van der Leegte nodigen uit tot een breed maatschappelijk debat. Of hebben onze politici het misschien te druk met het verantwoorden van hun graai-declaraties?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. hans-e-pans

  Politici, die leven in heel andere wereld als hun kiezers.

  Politici, die leven in hun eigen wereld.

  Afgesloten/afgeschermd van de buitenwereld en hun kiezers, een wereld van pluche, eigenbelang, oude jongens netwerk en leugen en bedrog.

  Geholpen/ondersteund door het overwegend blinde linkse MSM gedoe.

 2. Jantje

  Dit is 1 kant van het verhaal. Europa subsidieert allerlei producten t.b.v. de export, waardoor landen, waar deze producten veel goedkoper geproduceerd zouden kunnen worden er niet aan te pas komen.

  1. Baksteen

   Zoals o.a. de export van ingeblikte tomatenpuree naar Afrika. Daardoor wordt de markt voor de lokale boeren vaak totaal ontwricht Daarna worden er ontwikkelingsgelden overgemaakt naar de plaatselijke dictator om de macht te krijgen. Politici zijn vaak gewoon doodordinaire misdadigers.

 3. pietkremer

  Zo gij doet, zo gij ontmoet. Die importheffingen door landen als China op europese producten, beantwoorden met gelijke heffingen. Temeer waar onze producten zonder importheffing al duur genoeg zijn. Als de EU geen importheffing op Koreaanse auto’s wil heffen, dan moeten Europeanen kiezen voor europese auto’s. Ik heb nog nooit een Aziatische auto gekocht. Altijd een Europese. Koop Europese waar, dan helpen wij elkaar.

 4. jangajentaan

  @Jantje dat subsidiëren doen de Chinezen ook en nog wel veel meer dan Europa.
  Met uitzondering misschien van de landbouw waar de EU idd veel subsidieert.

 5. 4Duwertje3

  Alleen wat uit de koker van de politiek komt wordt gebracht als het ei van Columbus, ja toch? Wat het ook moge kosten, een miljardje meer of minder, mooie plannetjes geslikt als zoete koek door Jan en Truus, gaat het mis met het oh zo goede voorstel, wegmoffelen is al jaren tot kunst verheven. We zien het ook nu weer, een maand voor de verkiezingen komen allerlei berichten dat het wat beter lijkt te gaan met de economie en dit alles hebben we te danken aan de politiek, de zogenaamde uitwerking van de doorgevoerde hervormingen, bizar, bizar. Ik ben benieuwd of na de verkiezingen alles nog zo rozengeur en maneschijn zal zijn. Olieprijs van 125 dollar per barrel gezakt naar 50 dollar, goedkope benzine, diesel etc., heel fijn voor de burgers de beurs beter gevuld, dus meer geld om uit te geven, consumptie trekt aan, hiep hiep hoera. Door de maatregelen van dhr. Draghi de waarde van de euro dramatisch gedaald, dus stijgt de prijs voor benzine e.a. weer dramatisch, de vakanties buiten het euro gebied worden veel duurder, alle import wordt veel duurder en dus gaan de prijzen weer drastisch omhoog, minder geld in de beurs en dus………. De export trekt aan dat wel, misschien meer werk ??

 6. LantR.fant

  Misschien zijn die bonnetjes-affaires wel zo door 070 gelanceerd zodat de aandacht van de werkelijk belangrijke zaken wordt afgeleid.

 7. nick

  ik had dat artikel ook gelezen en was even verbijsterd over hoe simpel het feitelijk kan en ook moet zijn.

  Wederkerigheid lijkt me een goede zaak, oplossing en ook een rechtmatige. Indien er een handelsoorlog van komt, so be it, waait wel weer over.
  Maar dat we het niet van onze politici moeten hebben is geheel duidelijk! Die begrijpen totaal niets van handel en zaken. Zitten er alleen voor hun eigen belang en nu het weer verkiezingstijd is liegen ze er grof op los.
  Het gaat helemaal niet beter, ze verdaaien de feiten en liegen. Ze weten het maar menen dat alles geoorloofd is om zichzelf op het pluche te houden.

  Er is maar een partij die niet liegt en bedriegt, daarom wordt deze ook beschimpt en zwart gemaakt, ze zijn te gevaarlijk voor de leugenaars en bedriegers. De waarheid in not done in de politiek.

  Laat deze week weten dat je ze door hebt, die bedriegers van het binnenhof.

 8. W.H.J. Reiss

  Die Top ondernemer, van der Leegte, moet wel alles benoemen !
  Top ondernemer krijgt een fabriek in Born bijkans voor NOP ! Deze subsidie is in weze verkapte concurrentie !
  Top ondernemer krijgt veel loon subsidies. Dat is verkapte concurrentie !
  Top ondernemer behandelt personeel in Born als ‘oud vuil’. Einde contract, geen subsidie meer, daaaag ! Volgende subsidie Slaaf ! Dat is verkapte concurrentie !
  .
  Hetgeen ik wil zeggen is, dat iedereen op de een of andere manier de markt verstoord. Of het nu kinderarbeid, loonsubsidie of importheffing is.
  Niet te snel oordelen !

 9. Wilhelmson

  Alleen willen we geen productie meer in de EU. Maak de eigen rekening . Indien we wel productie wilden , dan namen we andere maatregelen die mensen dwingen tot werk en productie . Dat doe nee niet. Meer mensen zijn er niet om de pensioenen en sociale zekerheid betaalbaar te houden, maar om meer te kopen en consumeren. Daar heb je enkel koopkracht voor nodig , en dat is in de EU een recht bepaald door een minimum armoede grens. Dus als je nu werkt of niet , je blijft consumeren en kopen . Kom erbij , kom erbij alle mensen en koop er op los. Geld is er in overvloed nu de centrale banken meer geld printen dan toilet papier !

 10. Pietje Precies

  Wacht effe. Importheffingen zijn ALTIJD slecht voor de consument. Die worden zo immers gedwongen duurdere producten van eigen bodem te kopen. Houden ze minder over. Die banen zijn dan ook gewoon gesubsidieerd. Dat de heffingen aan de andere kant omlaag moeten, is natuurljk wel waar. Dus inzetten om te kunnen onderhandelen is een idee…

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.