Zie hier hoe verbluffend veel mensen van Diederik Samsom af willen

Geen categoriemrt 22 2015, 11:00
Na de afgang van de PvdA bij de Provinciale Statenverkiezingen is Samsom definitief aangeschoten wild. De lijst met mensen die hem van zijn plek willen drijven is gigantisch lang.
Hoeveel mensen willen nu precies dat PvdA-leider Diederik Samsom opstapt na de voor zijn partij dramatisch verlopen Provinciale Statenverkiezingen? Een heleboel, zo blijkt uit de peiling van Maurice de Hond van vandaag. Behalve zetelaantallen peilde de cijferkoning namelijk ook wie het nog ziet zitten met de Leidse milieuactivist. En dat blijken dus niet zo heel gek veel mensen te zijn...
samsomweg
Maar liefst 50% van alle Nederlanders denken dat het inderdaad maar beter is als krap drie jaar na zijn aantreden de voorzitter van de PvdA-Kamerfractie zijn hamer aan de wilgen hangt. Het valt daarbij met name op hoeveel kwaad bloed Samsom heeft gezet onder linkse kiezers. Het is het (economisch gezien) centrum-rechtse D66 wat de PvdA-leider nog wel het meest gunstig gezind is, maar maar liefst 3 op de 5 SP'ers wil de Greenpeace-actievoerder met vervroegd pensioen sturen. Ook bij de zogenaamde trouwe coalitiegenoot VVD wil bijna de helft van Samsom af.
Maar wat voor Samsom nog het meest desastreus is, is dat ook bijna de helft van zijn eigen partij de afgestudeerde kernfysicus niet meer blieft als grote leider en opteert voor een ander. Je kan zeggen dat Samsom ook bij die groep nog meer dan de helft achter zich heeft staan, maar zo'n kleine meerderheid is in de politiek doorgaans te weinig vertrouwen om nog door te gaan. Toen Margaret Thatcher min of meer gedwongen moest opstappen in 1990, had ze ook een respectabele meerderheid van de Conservatieve parlementariërs achter zich verenigd. Samsom heeft nog minder dan dat, en staat er in de peilingen even beroerd voor als de Tories vijfentwintig jaar geleden.
De PvdA heeft geprobeerd de rijen te sluiten na de verkiezingsnederlaag, maar de vraag is dus hoe lang dat nog duurt. Partijgenoten die ook loeren op de baan van Samsom kunnen nu hun kans schoon gaan zien. Daarnaast is het voor de sociaal-democraten ook schier onmogelijk om terrein terug te winnen in een land dat hun leider zo hardnekkig is gaan verafschuwen.
Vroeg of laat zal 'Didi' toch echt moeten sneuvelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten