Zielig! Moslima's moeten zich op katholieke school katholiek kleden

Geen categoriemrt 31 2015, 12:00
Alle discriminatie- en racismeroepers, verzamelen maar! Er is weer een white privilege-zaakje om van de daken te schreeuwen.
Normaalgesproken verdiep ik me eigenlijk alleen in het Belgische nieuws als het gaat om de politiek. Maar een artikel op Joop.nl (keep your friends close, but your enemies closer.. right?) bracht daar verandering in. Het Ursulinencollege in Mechelen is namelijk in het nieuws, vanwege kledingvoorschriften die daar zijn afgekondigd én worden gehandhaafd. Nu is dat niet heel verwonderlijk: geen enkele school zal het immers accepteren als je in ofwel een burqa, ofwel een bikini meent aan de lessen te moeten deelnemen.
Maar nu is het allemaal ineens wereldschokkend omdat een katholieke school ook daadwerkelijk katholieke kledingeisen stelt. Dat wil zeggen: kledingeisen die op vrij dringende wijze worden voorgeschreven door andere religies en direct indruisen tegen de achtergrond van de school, worden overruled door de eigen dresscode van het Ursulinen. En dat houdt dus voor moslima's die graag hun haardos onderdrukken met een hoofddoekje het volgende in:
Een Vlaamse katholieke school verbiedt leerlingen lange rokken of jurken te dragen. Op het Ursulinen Mechelen geldt al een hoofddoekjesverbod. De school wijst op het huisreglement maar volgens slachtoffers wordt dat alleen toegepast op moslims.
En de krant De Morgen heeft zelfs een heus gesprek met een slachtoffer. Een slachtoffer! Een arm, arm schaap wiens leven geruïneerd is omdat ze geen kleding mag dragen die haar imam haar heeft voorgeschreven.
De leerlingen getuigen hoe ze sinds enkele weken worden tegengehouden aan de schoolpoort en worden verplicht om hun jurken op te rollen of een sjaal rond hun heupen te binden. "In de les wiskunde zei de leerkracht plots: 'Deze kledij hoort niet op school, houd ze maar voor in de moskee'. Ik ben uit de les gezet en bij de directie geroepen. Ze hebben ook onze ouders gebeld."
Het is me allemaal wat. Discriminatie, racisme, islamofobie, en meer van dat fraais. Beste dames hoofddoekdragers en heren tulbandfanaten: het is toch ook geen discriminatie als ik niet word binnengelaten in een moskee met m'n modderschoenen? Dit zijn gewoon huisregels die zijn afgekondigd in samenspraak met de beginselen van de katholieke school die voor iedereen klip en klaar zijn opgeschreven.
Staan die beginselen je niet aan? Prima. Zoek een andere school uit waar je wel met hoofddoek of burqa in de schoolbankjes mag verschijnen. Er is niemand die je verplicht je kinderen te laten bijspijkeren op het Ursulinen in Mechelen. Voor zover ze verder deugdelijk onderwijs leveren kunnen ze de eisen stellen die ze zelf willen. Wat - godzijdank - de Belgische overheid ook al met zoveel woorden gezegd heeft.
Door die school nu pogen te dwingen om tóch islamitische klederdracht tegen hun eigen principes in te accepteren, is niet het Ursulinen die moslimmeisjes onderdrukt.. maar zijn het Joop en de moslimmeisjes die het Ursulinen onderdrukken. Denk daar maar eens over na.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten