AIVD waarschuwt: duizenden sympathisanten jihadisme in Nederland

Plus: er lopen honderden jihadi’s rond in ons land.

De geheime dienst AIVD heeft een nieuw jaarverslag uitgebracht (hier te lezen) waarin iets duidelijker wordt hoeveel jihadi’s er eigenlijk zijn in Nederland en hoeveel sympathisanten zij hebben. Kerncitaat uit het jaarverslag:

Hoe groot het aantal jihadisten in Nederland is, is moeilijk te schatten, maar de AIVD gaat ervan uit dat het om enkele honderden gaat en enkele duizenden sympathisanten.

Het komt niet echt als een verrassing voor wie het afgelopen jaar heeft opgelet: tientallen jihadi’s demonstreerden op straat vóór ISIS, reisden af naar Syrië en sloten zich aan bij islamitische terreurorganisaties als ISIS en Jabhat al-Nusra. Sommigen bliezen zichzelf op bij zelfmoordaanslagen. De stroom polderjihadi’s die de gewapende strijd wil oppakken, raakt voorlopig niet opgedroogd.

Volgens de AIVD zijn er tot eind vorig jaar ongeveer 180 jihadi’s naar Syrië afgereisd. 20 van hen zijn omgekomen tijdens de strijd, en 35 zijn weer teruggekomen naar Nederland. Volgens de AIVD blijft het risico op een terreuraanslag groot, omdat jihadi’s in Syrië worden getraind en hier aanslagen kunnen plegen of als voorbeeld kunnen dienen voor andere thuisblijfjihadi’s (of salafisten, die in Nederland een kweekvijver vormen voor jihadisme) die aanslagen willen plegen.

De AIVD schrijft overigens dat er geen eenduidig beeld van de polderjihadi’s bestaat. Het gaat om een heel diverse groep radicale moslims:

Sommigen zijn hoog opgeleid, anderen hebben hun middelbare school niet afgemaakt. En hoewel Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond in de meerderheid zijn, zijn er ook Nederlandse bekeerlingen en jihadisten van onder meer Surinaamse, Turkse of Antilliaanse afkomst.

Dat de groep zo divers is maakt het bestrijden ervan er niet makkelijker op. We moeten iedere vorm van jihadisme bestrijden met alle mogelijke middelen die we tot onze beschikking hebben, maar we moeten ook veel meer aandacht besteden aan de duizenden jihadi-sympathisanten die ons land rijk is. Zij steunen de jihadi’s, moreel en financieel, en zijn evengoed een ernstige bedreiging voor de democratische rechtsstaat van Nederland.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Swieber

  Jaren terug waren het er tientallen nu praten we over duizenden.

  En dan hebben we het nog niet over de meeste moslims ,zoals uit onderzoek blijkt, die (vaak stilzwijgend) sympathiseren met de Jihadisten die naar Syrië gaan om daar te strijden voor een islamitische staat.

  Driekwart Nederlandse moslims vindt Syrië-gangers helden
  http://www.volkskrant.nl/dossier-burgeroorlog-in-syrie/driekwart-nederlandse-moslims-vindt-syrie-gangers-helden~a3448325/

  Zoals we weten gaan islam en integratie niet samen. Tel daarbij op de massa immigratie van moslims op en men ziet hoe de islamisering van Nederland in sluipend tempo voortzet.

  1. _Mediaevist_

   Tja, je kunt praten tot je een ons weegt. De meeste politici in Den Haag en Brussel zijn horende doof en ziende blind als het hierom gaat. Het is niet de vraag of maar wanneer er weer een aanslag wordt gepleegd.

 2. Simon Brouwenstein

  Frank praat over honderden, Swieber over duizenden maar het rapport over tientallen.

  Zullen we het rapport maar geloven?

  1. Swieber

   Zwijgende meerderheid moslims steunt geweld; in Nederland 100.000 moslims bereid geweld te gebruiken
   http://www.nieuwreligieuspeil.net/node/5882

   1. Simon Brouwenstein

    Nieuw Religieus Peil.

    Allemachtig!

    1. Swieber

     Als je het artikel zou lezen zou je dus weten dat het onderzoek wat in het artikel staat is van Ruud Koopmans van het Berlijnse Centrum voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek.

     Het is dus geen onderzoek door “religieus peil” maar een onderzoek van het Berlijnse Centrum voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek.

  2. carthago

   Het grote gevaar is de ontkenners van het gevaar, ook gij jodocus.

 3. Onder(d)(b)uiker

  “We moeten iedere vorm van jihadisme bestrijden met alle mogelijke middelen die we tot onze beschikking hebben, maar we moeten ook veel meer aandacht besteden aan de duizenden jihadi-sympathisanten die ons land rijk is.”

  Jihad is onderdeel van de Islam, een verbod op de Islam lijkt me de beste oplossing.

  Aanhangers van die ideologie aansporen de biezen te pakken en Nederland wordt stukje bij beetje weer leefbaarder!

 4. Swieber

  Zoals al gezegd is de massa van moslims het echte gevaar.

  De massa immigratie van moslims is de kern van het probleem en niet organisaties als Al Qaida of ISIS of Al Nusra ,etc.

  Als er geen massa immigratie is van moslims zal er ook geen islamisering zijn van Europa.

  Immers door de demografische veranderingen die massa immigratie van moslims met zich meebrengt zal Europa vanzelf islamiseren; of althans zal de islam zeer grote invloed gaan uitoefenen in de dagelijkse gang van zaken en in de binnenlandse en buitenlandse politiek.

  Het is zoals al-Gaddafi. heeft gezegd. HIj zei dat je helemaal geen Jihadisten nodig hebt om een islamitische samenleving af te dwingen.

  Het enige wat nodig is , is de massa immigratie.

  “There are signs that Allah will grant vicotry to Islam in Europe without swords, without guns, without conquest. We don need terrorists, we don’t need homicide bombers. The 50+ million Muslims (in Europe) will turn it into a muslim continet within a few decades”——Muammar al-Gaddafi.

  Muslim Europe: the demographic time bomb transforming our continent
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/5994047/Muslim-Europe-the-demographic-time-bomb-transforming-our-continent.html

 5. henk vintage

  Wanneer gaan we die sympathisanten nou een keer het land uit schoppen.

 6. van Urk

  Doet mij sterk denken aan de militair attache Bert Sas die gestationeerd was in Berlijn die keer op keer onze legerleiding en politici waarschuwde voor een Duitse aanval! Vul zelf maar in wat zij met die waarschuwingen deden..slaap gewoon maar lekker door hoor, er is niets aan het handje mensen.

  1. Primo

   Zij braken onder aanvoering van de sociaal democratie nog ‘een geweertje’.

 7. Wachteres

  Ik walg van het linkse tuig dat er altijd maar weer op uit is om de islam te vergoelijken.

  Wat bezielt die mensen? Als je in heel Europa rondkijkt dan zijn er al zoveel immense problemen met de islam en ze blijven die maar wegpraten.

  Het kan niet anders dan dat ze gehersenspoeld zijn.

  En andere logische verklaring is er niet voor.

  1. Pieter V

   Nee hoor, als je links bent kun er niks aan doen want ben je gewoon als debiel geboren, niet in staat om te zien wat er gebeurt en daar een zinnige conclusie uit te trekken.

 8. Jasterke

  doodzieke geesten
  verborgen queesten
  maar wél de meesten
  steeds Islamiet…

 9. moreno

  @henk vintage
  Lijkt me goed idee islam terroristen en pvv aanhangers oppakken en opsluiten allebei gevaar voor de samenleving.
  Win-Win situatie toch!!!

  1. toetssteen

   @Moreno
   Ah, want PVV stemmers vliegen ook vliegtuigen in torens, moorden een redactie uit voor een cartoon, richten een bloedbad aan in Mumbai, laten treinen en bussen ontploffen, steken vrouwn in de fik omdat ze niet luisteren, stenigen ze omdat de man toe is aan een verse hap en wat is er nou makkelijker dan het beschuldigen van overspel, school uitmoorden is ook een prima hobby, zijn toch maar kinderen, meisjes bij honderden kapen om te gebruiken als onderlegger voor dappere strijders is helemaal Moreno zijn ding, want die voze PVV lookalike meiden………

   Maar verder gaat het nog goed met u Moreno?

  2. Anna

   Moreno. Bekijk u geweldige jihadi’s en sympathisanten bij E.J.Bron ” ISIS in actie.” PVV’ers zijn mensen met een goede toekomstvisie. Die zien waar de gedachtegang van de islam toe kan leiden. De totale ondergang van heel Europa. Overal waar de islam komt is en wordt het afbraak. Wilders en velen worden bedreigd met de dood door moslims. Niet één moslim wordt met de dood bedreigd door deze bedreigde mensen.Islam is geweld, bloed en moord.

  3. Stevie

   Islamitische terroristen en landverradend tuig oppakken dat is een WIN-WIN situatie ….

  4. Pieter V

   Halve zool, waarom rot je niet gewoon op naar een land met een dictatuur zoals je die voor hier nastreeft? Daar zijn er zat van.

 10. Jantje

  Kijk maar gewoon om je heen, al die moslims die tegenwoordig met een Mohammedstruik aan hun kin rondlopen. Die hebben overal (v.w.b. de westerse wereld) schijt aan. Moslims die een verzorgd baardje hebben, doen dit omdat ze zich meer in de openbaarheid moeten tonen, maar zijn, wel degelijk, klaar om de strijd aan te gaan. Ahmadinejad van Iran, was er ook zo eentje. Moslims zijn zeer betrouwbaar. Over het algemeen zijn ze 100% tegen het westen.

 11. van Urk

  Ach, je moet het zo gaan zien; als deze soepjurken het echt voor het zeggen hebben in ons land dan kan Moreno gewoon weer zijn boeltje bij elkaar zoeken en opnieuw gaan vluchten omdat de socialisten niet bepaald Haram zijn en niet thuis horen in een islamitische staat!

 12. moreno

  @van Urk
  Ik zit echt niet op islamitische heilstaat te wachten hoe komt u er bij.
  Zeker niet als socialist en een atheist nog .
  Ik heb in geen probleem met de moslims in zijn algemeenheid heb daar veel vrienden tussen.
  Ik gun hun vrijheid om hun godsdienst vrij te beleven zolang ze geen problemen veroorzaken anders oppakken en opsluiten samen in 1 gevangenis met de hardcorn pvvers tel je winst dan uit ,WIN-WIN situatie
  De IS kun je vergelijken met de PVV hoewel de pvv niet althans nog niet geweldadig is .
  Daarnaast hebben de pvv stemmers wel de neiging om tegenstanders te lijf te gaan dat hebben ze wel weer gemeen met de IS.
  Toch gaat mijn voorkeur naar een seculiere staat met een sterk socialistiche sausje.
  Dat is voor iedereen het best voor de moslims en ook voor de pvv stemmers.

 13. moreno

  In zijn algemeenheid is de islam niet mild voor het socialisme al om die reden moet de linkse seculiere Assad gesteund worden door het westen.
  Als de radicale islamieten de macht overnemen zij de socialisten aan de beurt

 14. van Urk

  Nederland is kraamkamer voor toekomstige jihadi,s! Lees ik weer! Zwangere Nederlandse jihadstrijdsters blijken in sommige gevallen in Nederland te bevallen wegens slechte voorzieningen in hun kalifaat en zij daarna opnieuw heimelijk vertrekken naar de IS staat met kind! Dit kan zomaar in ons land vanwege het socialistische sausje!

 15. josef kuijpers

  Moreno heeft duidelijk moeite met de PVV-aanhang. Dat mag natuurlijk, maar om te stellen dat deze mensen gewelddadige ambities zouden hebben is natuurlijk volstrekt belachelijk. Ik vraag me werkelijk af uit welke inrichting deze Moreno is weg gelopen.

 16. van Urk

  Hij kan beter met zijn kont op de vulkaan Calbuco gaan zitten om even wat stoom af te blazen.

 17. Anna

  Plus: er komen dagelijks duizenden jihadi’s en sympathisanten richting Europa (Nederland) en criminelen die in een van de Europese landen hun heil zoeken en eenmaal hier hun wensen door politici zullen worden vervuld. Die kosten de Nederlandse belastingbetaler per asielzoeker 30.000 per jaar, een vol Nederland en verdergaande islamisering.Op naar een islamitisch Europa met dank aan kortzichtige Europese politici. Arme toekomstige Europese (Nederlandse) jeugd.

 18. Wachteres

  https://ejbron.wordpress.com/2015/04/22/isis-in-actie-fotos-van-de-barbarij-van-isis-die-de-media-je-niet-zullen-laten-zien-waarschuwing-gruwelijke-fotos/

  Dankzij de socialisten krijgen we steeds meer van deze duivels binnen.

  Een troost, zoals hier al gezegd is: de ondersteuners van de islam zullen er het eerst aangaan.

  Dat hebben we in Iran gezien.

 19. Pieter V

  Die Moreno is hetzelfde soort tuig als de islamisten in Nederland. Tuig dat we zelf hebben binnengelaten, ze in hun levensonderhoud hebben voorzien en die nu als enig doel hebben dit land en zijn autochtone bevolking kapot te maken. De zogenaamde vluchtelingen die in feite niets anders zijn dan schofterige parasieten.
  Voor dat soort schorem is gevangenisstraf niet voldoende.
  Levenslang plus dwangarbeid komt eerst.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.