Bosnië: radicale moslim roept "Allahu Akbar" en opent vuur op politiestation

Geen categorieapr 28 2015, 13:07
De terrorist werd uiteindelijk doodgeschoten door agenten - maar niet nadat hij zelf een agent vermoordde.
In Bosnië heeft een radicale moslim in zijn eentje een aanslag gepleegd op een politiebureau. Bij de aanval kwamen zowel een agent als de terrorist zelf om. Dat bericht het Duitse Die Welt.
The attacker, later identified by Bosnian authorities as 60-year-old Nerdin Ibric, carried out the attack in the town of Zvornik on Monday evening.
Shouting “Allahu akbar,” which means “God is great” in Arabic, Ibric opened fire on the personnel. Two police officers were also wounded in the attack.
De regionale president liet naderhand weten dat het inderdaad om een terroristische aanval ging van een islamist. De dader handelde vanuit het salafistische gedachtegoed - dat onder meer aangehangen wordt door Al Qaeda en ISIS en zijn aanhangers leert dat andersdenkenden per definitie afvallig dan wel ongelovig zijn en 'dus' de doodstraf verdienen.
Zoals Radicale Islam-kenner Robert Spencer uitlegt is een significante minderheid van de Bosniërs islamitisch en levert dat eigenlijk vrij weinig problemen op. Bosnië staat namelijk terecht bekend als een in religieus opzicht behoorlijk gematigd land.
Helaas betekent dit niet dat er daar helemaal geen radicale groepen zijn die mensen proberen te indoctrineren. Het tegendeel is zelfs waar: Bosnië is sinds jaar en dag een belangrijk doelwit voor verschillende terroristische organisaties die er zieltjes willen winnen om hun jihad voort te zetten (in het Midden-Oosten) en te verspreiden (naar Europa).
Zo hebben maar liefst 150 Bosniërs zich de afgelopen maanden aangesloten bij ISIS. Vergeleken met andere landen valt dat mee, maar gezien het relatieve kleine aantal (islamitische) inwoners van het land (nog niet eens 4 miljoen, waarvan ongeveer 1,5 miljoen moslims) is dat wel degelijk een cijfer om ons zorgen over te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten