De verwelkte roos, of: hoe de PvdA ook in Friesland buitenspel staat

800px-Rose_by_manuel_gegenhuber
Foto: Manuel Gegenhuber / Wikimedia Commons

Na bijna 70 jaar is het over en uit voor de PvdA.

Al sinds de oprichting in 1946 is de PvdA aan de macht in Friesland, een van de meest rode provincies van Nederland. Maar daar komt nu een einde aan, want dankzij de beroerde uitslag bij de Provinciale Statenverkiezingen is de PvdA niet welkom in de nieuwe coalitie die in de provincie wordt gevormd. Oftewel: Friesland is bevrijd van de PvdA.

Volgens de NOS komt er vrijwel zeker een coalitie van CDA, VVD, SP en de lokale Fryske Nasjonale Partij. Samen hebben ze 23 van de 43 zetels:

Het CDA werd bij de verkiezingen op 18 maart de grootste in Friesland; de PvdA eindigde als tweede. Een gesprek over samenwerking leverde niets op. Volgens formateur Geart Benedictus (CDA) was er “veel ergernis” tussen de partijen.

Eerder verloor de PvdA de hoofdstad Amsterdam al aan D66. En in Groningen dreigen de sociaal-democraten ook al hun machtige positie kwijt te raken:

Ook in Groningen, van oudsher een PvdA-bolwerk, lijkt de partij buitenspel te staan. De SP werd daar de grootste en wil niet met de PvdA samenwerken.

De PvdA-bolwerken in het hele land zijn aan het afbrokkelen of zijn al helemaal ingestort. De roep om een nieuwe partijleider is groot, maar dat gaat de structurele problemen en idee├źnarmoede binnen de partij niet oplossen. De kiezer is het vertrouwen kwijt, en zoals het spreekwoord gaat: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!