De verwelkte roos, of: hoe de PvdA ook in Friesland buitenspel staat

Na bijna 70 jaar is het over en uit voor de PvdA.

Al sinds de oprichting in 1946 is de PvdA aan de macht in Friesland, een van de meest rode provincies van Nederland. Maar daar komt nu een einde aan, want dankzij de beroerde uitslag bij de Provinciale Statenverkiezingen is de PvdA niet welkom in de nieuwe coalitie die in de provincie wordt gevormd. Oftewel: Friesland is bevrijd van de PvdA.

Volgens de NOS komt er vrijwel zeker een coalitie van CDA, VVD, SP en de lokale Fryske Nasjonale Partij. Samen hebben ze 23 van de 43 zetels:

Het CDA werd bij de verkiezingen op 18 maart de grootste in Friesland; de PvdA eindigde als tweede. Een gesprek over samenwerking leverde niets op. Volgens formateur Geart Benedictus (CDA) was er “veel ergernis” tussen de partijen.

Eerder verloor de PvdA de hoofdstad Amsterdam al aan D66. En in Groningen dreigen de sociaal-democraten ook al hun machtige positie kwijt te raken:

Ook in Groningen, van oudsher een PvdA-bolwerk, lijkt de partij buitenspel te staan. De SP werd daar de grootste en wil niet met de PvdA samenwerken.

De PvdA-bolwerken in het hele land zijn aan het afbrokkelen of zijn al helemaal ingestort. De roep om een nieuwe partijleider is groot, maar dat gaat de structurele problemen en ideeënarmoede binnen de partij niet oplossen. De kiezer is het vertrouwen kwijt, en zoals het spreekwoord gaat: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

5 reacties

 1. arie_jansz

  Helemaal correct, wat zal de nieuwe coalitie dan toch teleurstellen….

  1. Pieter V

   Inderdaad! Die grootgraaiende regenten en de parasitaire klantjes van de PvdAfpersers zullen zeer teleurgesteld zijn nu veel van hun aanhang door begint te krijgen dat hun regenten ordinaire dieven en oplichters zijn.
   De afgunst druipt dan ook af van een commentaar als hierboven af. QED.

 2. Jasterke

  ’t Vertrouwen daalde ras van schreden,
  met grote sprongen naar beneden,
  het bleek zelfs ‘t blindst geloof niet waard,
  dus kwam ‘t te voet, het ging per paard
  wegens teveel boter op de knar…
  welke Wilders trekt straks Neêrlands kar ? 😛

 3. Twan 21

  De kiezer is het vertrouwen kwijt, en zoals het spreekwoord gaat: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
  ——
  Wat een flauwekulopmerking!

  We hebben allemaal bij de VVD kunnen zien dat dat niet waar is.

  Ik vrees dat dit wishfulthinking van Frank is.

  Ik zou ook willen dat het waar was, daar niet van maar ik vrees dat de PvdA er over een paar jaar weer staat.

  De kiezer is dom en heeft het politiek geheugen van een goudvis.

 4. Bes Tolen

  De PvdA heeft gegokt op groepen, die eerder nooit de hare waren. Maar niet alles is met elkaar te verbinden. Degenen, die het meest op Amerikanen lijken, zijn uitgeweken naar D66 waar een soort Obama de regie vast in handen heeft. Voor een soort Clinton heeft deze niet de capaciteiten want hij kan zijn vrouw niet eens rustig houden. Maar veel meer kiezers zijn uitgeweken naar de SP, de partij die een klein beetje lijkt op de PvdA van vroeger. Wel dommer maar dat past des te beter. Het volk is nu eenmaal dommer geworden. Vroeger was bij de PvdA een domme minister nog professor in de pedagogie. Tegenwoordig is bij de SP een domme partijleider leraar basisonderwijs. Dat verschil loopt evenwijdig aan de inhoud van het kiezerskorps. Al valt niet te begrijpen dat zulke mannen het zo ver kunnen brengen. Voor ons niet. Daarvoor zijn wij te dom wat we jammer vinden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.