Honderdduizenden Nederlanders vierden gisteren Koningsdag in Amsterdam

Geen categorieapr 28 2015, 11:00
Koningsdag was een groot succes.
Het Parool bericht dat het Koningsdag-feest in Amsterdam gisteren een bijzonder groot succes was. Honderdduizenden Nederlanders vierden het in de hoofdstad. 250.000 mensen kwamen met de trein naar Amsterdam.
Hoewel het natuurlijk buitengewoon levendig was en er flink gedronken werd verliep het feest dit jaar rustiger dan vorig jaar (toen het toch ook al een succes was).
Tijdens Koningsdag zijn in Amsterdam 108 personen aangehouden. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen de politie 212 personen meenam naar het bureau. Ook reden de ambulances iets minder vaak uit, precies driehonderd keer tegen 339 keer in 2014.
Er vonden geen grote incidenten plaats, vrijwel alles liep met een (relatieve) sisser af. Het enige moment waarop er écht moest worden ingegrepen was toen een man uit Almere gesnapt werd toen hij in een gestolen auto reed en probeerde te ontkomen aan de politie.
In Nederland hebben we niet al te veel grote feestdagen die patriotisme met een soort van familiegevoel combineren, maar Koningsdag is toch echt zo'n dag. Als republikein zou ik daar graag een alternatieve dag voor vinden, maar die is er op het moment nu eenmaal niet.
Dan is het dus zaak om zoveel mogelijk te genieten van Koningsdag. En nee, daar aan mee doen betekent niet automatisch dat je dus een fervent voorstander van de monarchie bent. Dit soort dagen zijn eerst en vooral patriotisch van aard. Koningsdag is één van de momenten waarop we trots en blij mogen zijn dat we Nederlanders zijn. Of je nou voor of tegen het koningshuis bent, we vinden het allemaal mooi om dat patriotische sentiment te kunnen voelen én delen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten