ISIS executeert vijf gevangengenomen journalisten

Geen categorieapr 28 2015, 8:00
Dat deden ze niet in Irak of Syrië, maar in Libië...
De radicaal-islamitische terroristische organisatie ISIS heeft vijf journalisten vermoord in Libië. Dat bericht de NRC:
De journalisten (vier Libiërs en een Egyptenaar) waren sinds augustus vermist. Toen verlieten ze de oostelijke stad Tobruk, waar ze de inauguratie van het parlement versloegen, om naar Benghazi af te reizen. Ze kwamen langs Derna, een IS-broeinest.
De autoriteiten vonden de vijf journalisten terug bij de stad Bayda; bij hen allen was de keel doorgesneden. Zoals we weten is dat ISIS' handelsmerk.
De Internationale Federatie voor Journalisten (IFJ) heeft geschokt gereageerd op deze moorden, die de organisatie "brute moordpartij" noemt.
“IS heeft als doel angst te zaaien, maar wij voelen alleen maar een groot verdriet en verdere vastberadenheid om de moordenaars verantwoordelijk te houden voor hun misdaden.”
Eerder kwam ISIS' afdeling in Libië al in het nieuws omdat het tientallen Ethiopische christenen executeerde.
ISIS kan dit allemaal doen in Libië omdat er daar niemand is die de terroristische organisatie wil en kan aanpakken. Na de val van Muammer Khaddafi is er in dat land een enorm machtsvacuüm ontstaan dat verder nog door niemand gevuld is.
Als het Westen het verstandiger had aangepakt had het dat vacuüm zelf kunnen vullen, maar dat is niet gebeurd. Het resultaat is dat verschillende radicale organisaties hun kans schoon zien en hun best doen om de macht over te nemen. Daarbij heersen verschillende groepen op dit moment al over verschillende regio's. ISIS is dus één van die groepen.
Komen Amerika en Europa niet in actie dan bestaat de kans dat ISIS het in het hele land voor het zeggen krijg; een scenario dat zowel voor Libiërs zelf als het Westen onacceptabel is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten