Over precies één week is Griekenland failliet

Varoufakis en co. hebben nog precies zeven dagen om hun land te redden van een bankroet.

Het gaat nog steeds niet al te best met Griekenland; het land verkeert al sinds 2009 in een diepe recessie en sinds het extreem-linkse Syriza aan de macht is, is het alleen maar erger geworden. Rentes rijzen de pan uit, banken worden afgewaardeerd en geldschieters houden de hand op de knip, omdat niemand vertrouwen heeft in het marxistische avontuur waarop Alexis Tsipras en Yanis Varoufakis hun Griekenland willen meenemen:

Op 9 april, volgende week donderdag, is Griekenland failliet. Daarvoor waarschuwt de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis vandaag. Daarom moet de Griekse regering op korte termijn een akkoord bereiken met de andere eurolanden over de hervatting van de financiële steun aan het land.

Duidelijk is dat de paniek inmiddels heeft toegeslagen in Athene: bij hun aantreden eind januari vertrouwden Tsipras en Varoufakis nog op een snel akkoord met Brussel: enige dat hoefde te gebeuren, was dat de EU even al hun kritiek en al hun eisen opzij zetten en het knalrode socialisme van Syriza doorgang gingen geven. Never mind dat leningen dan nooit meer worden terugbetaald, en let er al helemáál niet op dat dit soort knievallen een precedent zouden scheppen waar allerlei armlastige landen van de toekomst nog misbruik van kunnen maken.

Maar zoals vaker met socialisten het geval is, wist het Griekse duo van toeten noch blazen. Europa was niet van plan toe te geven en maakt dat via zetbazen als Hans van Baalen ook meer dan duidelijk:

https://twitter.com/hansvanbaalen/status/583652682080092160

https://twitter.com/hansvanbaalen/status/583653125673869312

Buigen of barsten dus, en zoals Varoufakis’ collega Stathakis nu zegt wijzen alle tekenen momenteel op barsten. Geraken we deze maand dan eindelijk van de Griekse lastpakken af? Laten we het hopen, want het is hoog tijd. Europa is inmiddels lang genoeg gegijzeld geweest door de Grieken en alle toestanden aldaar.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Epimenides

  Extreem links, help me even, zijn dat rooie…?

 2. JanvanEechoud

  Mooi!
  We zullen het moeten overleven…..

 3. W.H.J. Reiss

  Deze artikelen zijn het waardoor ik DDS niet meer veel lees en voor VOL aanzie ! Een artikel schrijven op basis van HANS van BAALEN, de oorloghitser ! Hoe kun je de onzin bedenken !

 4. Nicky

  Als ze Griekenland er uit gooien, zal dan de € in waarde stijgen of zakken? Wie weet dat, of wie denkt het te weten? Kan ik voor de buitenlandse koers nog aktie ondernemen.

  1. hendrikush

   Het buitenland gokt op “zakken”, dus reken maar op “stijgen”.

  2. Nico

   Aanvankelijk zakken. Op lange termijn wellicht stijgen. Sowieso niet onverstandig om een deel van uw cash om te zetten in aandelen, vastgoed en grondstoffen

 5. LantR.fant

  Die krijgen wel weer wat geld. De Eurocraten zijn veel te bang dat hun geliefde munt in zijn geheel onderuit gaat na een exit van Griekenland.

 6. Lieftinck

  De Europese elite zal nooit toestaan dat de Grieken de eurozone verlaten. Stel je voor, dat zij na een default met een goedkope munt harder gaan groeien dan Portugal.

  Dus het zal zijn zoals Jacobus, de voormalige luis in de DDS-pels het zo mooi verwoord: ‘De honden blaffen, maar de karavaan zal verder trekken’.

 7. pejoar

  @ Reiss
  Feit is gewoon dat de grieken geen belasting (willen) betalen en daardoor heeft de staat niet genoeg inkomsten.Ook een feit is dat ze met geld smijten als het om ambtenaren gaat of zinloze infrastructuur projecten.
  Dat v Baalen een drol is, daar zijn we het over eens.
  Maar het belangrijkste is ,dat de Grieken nooit bij de EU mochten komen omdat ze daar niet klaar voor waren.Hun wisten dat,daarom hebben ze met cijfers gefraudeerd en de EU wist dat ,maar de eurofielen zagen dat door de vingers omdat ze nu eenmaal grootheidswaanzin hebben .
  Dus de Grieken moeten oprotten uit de EU, punt.

 8. Nicky

  @Hendrikush, Nico, bedankt.
  Ja ben al bezig een tijdje met deposito’s in de valuta hier – gelikked met de US$ – met veel hogere rente dan in NL (hoewel meer inflatie).

  Misschien deze week een extra run naar mijn flappentapper, om euros te verkopen….

 9. Nicky

  sorry gelinked (niet gelikked)

 10. aquarius

  Tuurlijk krijgen ze straks weer geld . Brussel durft de Grieken niet te laten vallen c.q. eruit te zetten want dan is het hek van de dam .

 11. Nicky

  ‘Tuurlijk’?… nou ik weet het niet zo zeker op dit moment. We gaan kijken hoor!

 12. Nog1

  Tim Engelbart laat hier zijn vooroordelen aan het woord, maar vergeet daarbij zijn hersencellen aan te zetten. Zo schrijft hij ‘Maar zoals vaker met socialisten het geval is, wist het Griekse duo van toeten noch blazen.’

  Maar alle economen geven de regering van Griekenland in deze kwestie gelijk (en de EU ongelijk); de Griekse regering beweert nl dat de staatschuld nooit meer in haar geheel afbetaald kan worden. Ondertussen beweert de EU dat de Griekse staatschuld nog wel in haar geheel af te lossen is.

  Linksom of rechtsom, de Grieken krijgen toch gelijk. Of met een geconteroleerde afschrijving, of door een bankroet (wat neer zou komen op een volledige afschrijving van de schuld.)

  Als ik de Griekse regering zou moeten adviseren, zou ik kiezen voor een bankroet. Dat is wat heftiger dan een gecontroleerde afschrijving, maar na enkele jaren met liquiditeitsproblemen, is men dan wel volledig van het probleem/de staatschuld af.

  1. toetssteen

   @Nog1
   Dat heet default. Wat betekend dat u van uw tegoeden af kunt gaan schrijven.
   Maar ja, de pleuro dondert al geruime tijd omlaag. Met dank aan de boekhouders an Goldman die dit monstrum in elkaar hebben gestoken met exact dit voor ogen. Leuk voor de Yankee dollar, pech voor de Europeanen.
   Enige probleem is dat men zwaar in de strot zit met de AIIB.

   http://www.rferl.org/content/china-development-bank-major-us-headache/26926375.html

   Kunnen we altijd een leuke nucleaire oorlog tegenaan gooien. Fijn spelen in andermans achtertuin.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.