Over precies één week is Griekenland failliet

2487807580_bb4d963eb9_b
Foto: Heipei / Flickr

Varoufakis en co. hebben nog precies zeven dagen om hun land te redden van een bankroet.

Het gaat nog steeds niet al te best met Griekenland; het land verkeert al sinds 2009 in een diepe recessie en sinds het extreem-linkse Syriza aan de macht is, is het alleen maar erger geworden. Rentes rijzen de pan uit, banken worden afgewaardeerd en geldschieters houden de hand op de knip, omdat niemand vertrouwen heeft in het marxistische avontuur waarop Alexis Tsipras en Yanis Varoufakis hun Griekenland willen meenemen:

Op 9 april, volgende week donderdag, is Griekenland failliet. Daarvoor waarschuwt de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis vandaag. Daarom moet de Griekse regering op korte termijn een akkoord bereiken met de andere eurolanden over de hervatting van de financiële steun aan het land.

Duidelijk is dat de paniek inmiddels heeft toegeslagen in Athene: bij hun aantreden eind januari vertrouwden Tsipras en Varoufakis nog op een snel akkoord met Brussel: enige dat hoefde te gebeuren, was dat de EU even al hun kritiek en al hun eisen opzij zetten en het knalrode socialisme van Syriza doorgang gingen geven. Never mind dat leningen dan nooit meer worden terugbetaald, en let er al helemáál niet op dat dit soort knievallen een precedent zouden scheppen waar allerlei armlastige landen van de toekomst nog misbruik van kunnen maken.

Maar zoals vaker met socialisten het geval is, wist het Griekse duo van toeten noch blazen. Europa was niet van plan toe te geven en maakt dat via zetbazen als Hans van Baalen ook meer dan duidelijk:

Buigen of barsten dus, en zoals Varoufakis’ collega Stathakis nu zegt wijzen alle tekenen momenteel op barsten. Geraken we deze maand dan eindelijk van de Griekse lastpakken af? Laten we het hopen, want het is hoog tijd. Europa is inmiddels lang genoeg gegijzeld geweest door de Grieken en alle toestanden aldaar.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!