Peiling: VVD en CDA blijven het goed doen, PVV blijft zwak

In de peilingen van deze week zien we enkele trends van de afgelopen weken terug. De VVD blijft bovenaan, op de voet gevolgd door CDA en SP. D66 en de PVV stagneren.

Deze week in de peilingen van Maurice de Hond treden er geen nieuwe veranderingen op. Dat is ook niet heel vreemd, want het kiezersvolk is flink op drift geweest in de afgelopen maand. Vandaar dat De Hond de scores van vandaag ook vergelijkt met die van 1 maart. En dan zijn de verschillen in de gepeilde zetels flink goed te merken:

peiling54Wie zien dus dat de VVD nog steeds een bescheiden heropleving doormaakt, en zichzelf weet te handhaven als grootste partij van Nederland. Of eigenlijk: een zetelwinst van maar liefst 9 in slechts een maand tijd is geen geringe toename. Zoals Michael ook al schreef: Nederlanders zijn niet meer boos. De tijd van zuurpruimen en ‘Marx Rutte‘ in chocoladeletters op de voorpagina van De Telegraaf ligt achter ons.

Ondertussen hebben de partijen die aangemerkt werden als de gedoodverfde winnaars van de Provinciale Statenverkiezingen – CDA, D66 en PVV – alleen maar zetels verloren.

Op die laatste wil ik nog wel even terugkomen. Want wat evident is, is dat Geert Wilders wel veel roept over de islam, maar uiteindelijk ook niet de man gaat zijn die het barbaarse ISIS stopt. Dat besef is eindelijk ook ingedaald in ons land. Al met al is de blonde Venlonaar geestig om in huis te hebben als er weer iets gebeurt in Gouda of een achterbuurt van Rotterdam, maar in het enorme machtsspel rond het Midden-Oosten is de PVV-leider uiteindelijk ook maar een onbeduidend mannetje zonder echte visie. Het speelkwartier is voorbij, lijkt de kiezer te zeggen de PVV. Tijd om serieus mee te doen in plaats van dat simpele geblaat de hele tijd.

Eén ding is zeker: we gaan dit voorjaar interessante politieke tijden tegemoet. Als de VVD doorgaat met electoraal oogsten, is de kans goed mogelijk dat ons voor het einde van het jaar een Tweede Kamerverkiezing in het vooruitzicht wordt gesteld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

46 reacties

 1. Primo

  ” Want wat evident is, is dat Geert Wilders wel veel roept over de islam, maar uiteindelijk ook niet de man gaat zijn die het barbaarse ISIS stopt. ”

  En hoe zou de beste man dit dan moeten doen?

  Wat een flut artikel….

  1. Limburgse Kuifje

   Primo

   Ik sluit me hierbij aan. Je ziet hieraan dat OOK Tim totaal niet weet waar hij over praat.

   1. HenkieAltea

    Onder Bolkestijn was dat al,ze hoeven maar een paar negatieve dingen te zeggen over de moslims,en een deel van Nederland vliegt naar de VVD.
    Dat ze er niks van waar maken,dat is voor 100% zeker,en doordat de PVV van Geert Wilders goed gebash word door de linkse pers,zijn er veel die dan snel heen en weer gaan,zowel naar de PVV als naar de VVD,als die maar zegt wat Geert Wilders al 10 jaar loopt te zeggen.
    Maar als we niet opletten,dan zal dit gaan gebeuren.

    http://www.katholieknieuwsblad.nl/nieuws/7240-is-zet-in-op-blanke-bekeerlingen-om-europa-te-veroveren

    Maar als U dit wilt voorkomen,dan zullen we massaal op de PVV moeten gaan stemmen,voor het te laat is.

 2. Lieftinck

  Ja, de VVD weet wel ISIS te stoppen. Want die gaat de buitengrenzen van de Europese unie dichtgooien. Echt waar! Binnenkort is het afgelopen met de immigratie uit moslimlanden. Stem dus VVD en je krijgt 1000 Euro cadeau.

 3. Daniel

  Conclusie is dat de PVV stabiel blijft op 21 zetels en dat rond de 20 zetels de vaste aanhang van Geert Wilders is.
  Geert zal zich meer op de ‘echte’ politieke oplossingen moeten gaan richten en niet op mooie, maar niet haalbare doelen. Dan komen er ook kiezers uit andere hoeken en gaten bij.
  De PVV is nu te veel een one issue partij, het PVV profiel IS Geert Wilders en mensen kiezen nu eenmaal voor meer dan ‘anti’ als het op stemmen aankomt.

 4. aquarius

  Bij dit regelmatig terugkerende zondagsartikel van Tim hoef je alleen maar de commentaren te lezen .
  Het schrijfsel van Tim is zo voorspelbaar en is dus niet de moeite waard.

 5. Lieftinck

  De kiezers die nu overlopen naar de VVD hopen en verwachten dat de VVD de doelstellingen (minder immigratie uit moslimlanden bijvoorbeeld) overneemt, want de VVD appelleert duidelijk aan die gevoelens.

  Alleen zal ook hier weer blijken dat, net zoals bij Merkel, de strenge woorden van de VVD helegaar niets betekenen. Pas als de PVV echt groot wordt zal de VVD en andere partijen (ook de SP) het over een andere boeg gooien.

 6. jackoss

  De PVV heeft over alles een mening. Lees hun website. Ze hadden het beste verkiezingsprogramma. Jammer genoeg hoor je hoernalje inclusief timmetje hier niet over. Alleen schoppen en zuigen. Zeiken dat ze niets bereiken. Hoe wil je dat doen als heel de rest zijn kop wegdraait en ja tegen nee zegt? Voorstellen worden weggehoond en drie maanden later als zelfverzonnen door een andere partij met gejuich ontvangen. Nee timmetje daar trappen wij niet in je maakt jezelf belachelijk. Verzin eens iets anders, objectief misschien? Veel succes.

 7. Antivenin

  Over simpel geblaat gesproken, weer een zielig anti-PVV en anti-Geert Wilders stukje van Timmetje.

  De kiezers die nu overlopen van de PVV naar de VVD, omdat de VVD weer eens harde taal bezigt, zijn totale sukkels die nog steeds niets van het kiezersbedrog van Rutte hebben geleerd. Die buitengrenzen van de EU gaan helemaal niet dicht, dat weet Rutte net zo goed als iedereen. Dat bepaalt Brussel, daar gaat Rutte niet over. Waar hij wel over gaat zijn de grenzen van Nederlnand, maar om die dicht te gooien, daar hoor je hem niet over. En waarom niet? OMDAT HIJ DAT NIET WIL! De VVD heeft tig jaren in de kabinetten gezeten die deze situatie hebben gecreëerd. Daar is over nagedacht. Ze gaan de (moslim)immigratie echt niet stoppen of terugdraaien.

  De kiezers die van de PVV op de VVD overstappen zij ezels die zich voor de zoveelste keer aan dezelfde steen gaan stoten. Goedgelovige sukkels dus.

 8. tonzwart

  De kop van het artikel is misleidend. De werkelijkheid is, dat er sinds vorige week geen enkele mutatie is geweest. Er is dus geen sprake van “doet het goed” of “doet het minder”.

 9. W.H.J. Reiss

  Ik schrijf wel eens vaker, dat Geert Wilders de grote schuldige IS van het tumult in het Midden-oosten ! Zijn volgens de AllochtonenClub, ‘geschreeuw’ zet de moslims over de gehele wereld aan tot Haat jegens ‘blanke mannen’ ! Ik doe dat eigenlijk als ‘eye opener’ ! Maar tot mijn grote verbazing zie ik dat ik met deze ‘te gekke’ stellingname een volger heb ! Tim Engelbart, hij vindt dat Wilders, de maniak, wereldbeleid bepaald !!! Whoeaaaahh !

  1. toetssteen

   @Reiss
   Ja en overal in de wereld! Kun je nagaan hoe machtig us Geert is.

 10. toetssteen

  Statistiek is niet echt Tim zijn ding hè. Laat staan de marginale verschillen bij de PVV die ook nog eens te wijten waren aan een restzetel.
  Peilingen, nou die gaan nergens over, behalve beïnvloeding.
  Wie hebben er nu in de provincie echt verloren? Juist ja PvdA en niet zo’n beetje ook, Groen Links en ja, ook de VVD ofschoon die de grootste partij is gebleven.
  Skip it Tim. Als wat jij zegt uit zou komen, hadden we volgende maand verkiezingen.

 11. Willie.F

  Ik lees het artikel van Tim al niet meer over dit thema, beperk me tot de kop.Maar ik zie dat de VVD en CDA ook stagneren, geen winst deze week.

 12. CJD

  SP.. 4 zetels winst!!! Mijn paaszondag gaat niet meer stuk

  1. Willie.F

   Mijn Paaszondag wel, met de SP aan het bewind en hun gastvrijheid voor de instromende Islam kan Pasen wel eens snel geschiedenis gaan worden. Ik heb niet zoveel met Pasen wegens mijn ongeloof, maar ben dan wel de vrije dag kwijt en mijn varkensrollade met Pasen.

   1. CJD

    Daar moet ik je ongelijk in geven F Willie. Als je je zou verdiepen in die partij dan zal je wel inzien dat de SP veel meer trouw gebleven is tegenover de autochtone arbeider. (de oorspronkelijke Pvda stemmer dus). Terwijl de Pvda de allochtoon gebruikt als stemvee. Dat kun je de socialistische partij echter niet kwalijk nemen, zeker aangezien er vrij moslims zijn die erop stemmen. Zelfs de Vvd krijgt meer moslimstemmen

  2. toetssteen

   @CJD
   Vitueel. Afgelopen verkiezingen hebben ze die winst niet kunnen borgen.
   Wat mij betreft moeten al deze polls verdwijnen. Het is het sturen van een mening.
   De PvdA verliest, dus moeten logisch de kiezertjes naar de SP gelokt worden. Sorry, maar ik doe niet mee aan dit soort malversaties met meningen.

   1. rinus

    De PvdA kan werkelijk geen goed doen bij de linkse kiezer en staan terecht op een dieptepunt. De SP profiteert daar eigenlijk maar weinig van. Straks wordt die engnek van een Samsom vervangen door Aboutaleb of die vdLaan. De kans dat de SP dan wordt weggevaagd is levensgroot. Alhoewel het wel tot de volgende verkiezingen zal duren voordat de nieuwe PvdA-leider op het schild gehesen zal worden.

  3. Mart

   Juist wèèr dichter bij je kalifaat

  4. Mart

   Juist wèèr dichter bij je kalifaat.

   1. Mart

    Sorry er ging wat fout,mijn antwoord was voor sp lover CJD.

 13. Swieber

  Een (helaas) gebruikelijk kinderachtig artikel van Tim over Wilders waarin Tim het niet kan laten Geert Wilders persoonlijk aan te vallen.

  De feiten geven aan dat Wilders ,ondanks enorme demonisering en persoonlijk offer , door blijft gaan om de waarschuwing voor de gevaren van de islamisering van Nederland. (Europa)

  Op veel punten heeft Geert Wilders gelijk gekregen (b.v Griekenland; toename immigratie uit moslim landen, Jihadistische aanvallen in Europese landen waavoor Wilders heeft gewaarschuwd,etc) maar hij krijgt haast nooit krediet voor zijn gelijk.

  Ook nemen sommige politici (gedeeltelijk) zijn punten over en scoren daarmee.

  B.v de uitspraken van Aboutaleb en Rutte over de Jihadisten die zijn overgenomen van Geert Wilders en het plan van de VVD voor de opvang in de regio van vluchtelingen waarvoor Geert Wilders al veel langer pleit.

  Geert Wilders waarschuwt niet alleen en benoemt niet alleen de feiten maar komt ook met oplossingen.

  Maar het is niet de schuld van Geert Wilders als zijn oplossingen worden afgewezen door de andere partijen.

  Daarbij doet de PVV het zeker niet slecht in de peilingen en is redelijk stabiel. Dus de kop van het artikel is (gedeeltelijk) onjuist.

 14. rinus

  “Geestig” om Wilders in huis of in de kamer te hebben”. Voorlopig vind ik het geestig om te zien hoe VVD, CDA, CU en SGP steeds meer punten van de PVV overnemen en in vrij korte tijd “harder” zijn geworden op bepaalde onderwerpen. Daar profiteren die nu van. Je ziet dat er behoefte is aan (op die punten) veel harder beleid. Zie de VVD met hun “grenzen dicht” proefballon. Voorlopig zijn al die partijen wel gewoon verantwoordelijk voor het slopen van Nederland in de laatste 40 tot 50 jaar.

  1. toetssteen

   @Rinus
   Het is allemaal zo voorspelbaar. Eigenlijk zouden jongeren daar op moeten worden geattendeerd.

  2. Gielah

   Intussen zouden genoemde partijen, die zo gemeen zijn als een loden deur, natuurlijk geen schijn van kans op succes hebben INDIEN de Nederlandse burgers wakker zouden zijn en massaal in hoongelach zouden uitbarsten, bij al die onwaarachtige voorstellen.

 15. Pieter G

  VVD -15
  PVV +6

  Puntje er af, puntje erbij.

  Nou en?
  Ik blijf toch bij de PVV. Er is namelijk geen enkel alternatief. En hij krijgt op alle punten gelijk. De enige die de toekomst en het verleden goed op een rijtje heeft. De oude vermolmde partijen hebben dit land niets te bieden. Zelfs de VVD is voorstander van windmolen en klimaat gekte. Verder is Rutte de grootste leugenaar die er rondloopt. Goed als tweedehandsauto verkoper, maar verder nergens geschikt voor.

 16. J.C.

  En weer maakt Rutte zijn in de verkiezingscampagne (Prov. Staten 2015) uitgesproken PVV-woorden niet waar, want het mag niet van de PvdA. Niemand lijkt erom te malen…..

  Rutte predikte in de verkiezingscampagne (Prov. Staten 2015) dat het beter ging met de economie. Waarom zijn er dan nog zoveel werklozen? Waarom zie dan zoveel (van laag tot hoog opgeleide) jongeren, die keer op keer worden afgewezen bij sollicitaties (bijvoorbeeld vanwege gebrek aan ervaring). De werkgevers verkeren blijkbaar hoe dan ook wel altijd in een luxepositie.

  Ik zie dankzij al die zogenaamde hervormingen en de talloze pardonregelingen van Rutte II (VVD, PvdA, D66, CU, en SGP) + Kunduz-akkoord partijen (CDA en GL) + islamofiele partijen (SP en PvdD) eerder een heftige storm dan een zomer in het nabije verschiet.

 17. Giny

  Wekelijkse peilingen moeten verboden
  worden!
  Personen zoals Tim raken er overspannen
  van!
  Het is gewoon stuivertje wisselen en
  manipulatie van de Hond!
  Hoe peilt hij, gaat hij de straat op???
  Nee, vanachter zijn computer kijkt hij uit
  welke hoek hij de stemmers vandaan haalt!
  Wat heeft de SP de laatste tijd gepresteerd?

 18. Gielah

  Wie op een partij stemt om de eenvoudige reden, dat men het voor 100% eens is met die partij… met de principes en doelstellingen ervan… dan hóeft men helemaal niet naar peilingen te kijken.
  Dan stemt men tóch wel PVV.
  Ook al hield die bij wijze van spreken nog maar 1 zetel over, hetgeen Rutte gezegd heeft te gaan proberen te bewerkstelligen.

  Principes… dáár hoort men voor te gaan!
  Niet in de eerste plaats voor macht en aantallen…. hoewel ik dat laatste uiteraard bést fijn zou vinden… als de PVV meer en meer zetels kreeg…. maar aan de kant van de waarheid staan…
  dáár moet het toch om gaan!

 19. H.Vaes

  Beste Tim,
  Doe mij eens een plezier en schrijf eens een artikel over de inhoud van het programma van de PVV en wat daar dan mis mee zou zijn. Vergelijk het het met andere politieke programma,s en probeer dan eens een mening te geven. Als je dan met goede argumenten komt om de PVV af te zeiken dan is het wel ergens op gebaseerd. Iedereen mag zijn eigen mening hebben , ook jij…..maar speel het dan eerlijk en niet op een lage gemene manier.

  1. JanvanEechoud

   Heel goed! H. Vaes!
   Die uitdaging, daar kan Tim wat mee!
   Maar dat gaat ie niet doen. ..:)

 20. Giny

  Trouwens, de volgende recessie is al
  onderweg! (binnen 8 maanden)
  Winkelketens sluiten, alles wordt duurder,
  kleding, benzine etc. BTW gaat omhoog!
  Ze hebben de boel voor de verkiezing
  gewoon belazerd!
  Mensen, lees de kranten toch een goed!
  Lang leve Rutte 11

 21. Giny

  (eens)

 22. HenryJoseph

  “Want wat evident is, is dat Geert Wilders wel veel roept over de islam, maar uiteindelijk ook niet de man gaat zijn die het barbaarse ISIS stopt.”

  Klopt. Alexander Pechtold gaat dat doen.

 23. Niek Verheyen

  En maar blijven vasthouden aan het referentiepunt 1 maart 2015. Toen de PVV zeer bewust te hoog gepeild werd door aartsverlakkeraar de Hond. Tsja.

 24. JanvanEechoud

  PVV zwak?
  7 Zetels meer dan de PvdA?
  Dopey. …..

 25. Anna

  Toch vreemd, hoe meer de VVD’ers liegen hoe meer stemmen ze krijgen. Zijn kiezers zo goedgelovig?

 26. nakkie123

  hr engelbart, kunt u mij uitleggen waar de vvd die 9 zetels winst aan te danken heeft ?
  welke “daden” heeft de vvd verricht om deze zetelwinst te verkrijgen ?
  .
  uit schengen ?
  immigratiestop ?
  nog eens 1000 euro erbij ?
  belastingverlaging ?
  .
  ik heb het ff gemist, verlicht mij hr engelbart.

 27. nakkie123

  btw hr engelbart,
  .
  u hoeft het niet eens te zijn met de hr wilders.
  maar is het nu zo nodig om zo een enorme denigrerende haat ten toon te spreiden jegens de hr wilders.

  pak hem op zijn daden, schelden/haten/vernederen is zoooo kleuternivo.

  uw haat is vergelijkbaar met een moslim jegens een jood, het spat er gewoon van af !

 28. moreno

  Wilders is een charlatan, Wilders deed niet en zal niets doen voor zijn stemmers.
  Wilders is alleen voor Wilders zelf .
  PVV is een beweging met opzet en geen partij zodat hij alleen de baas is.
  In feite is Wilders de werkgever van alle kamerleden ,statenleden en gemeenteraadsleden van de PVV.
  Her is een pure dictator en maar zeiken over ondemocratische EU.
  Wilders trekt alleen klaplopers bij zijn eenmanszaak en daarom wordt het nooit wat.
  Ze mogen niets zeggen en mogen van Wilders ook niet nadenken anders raken ze hun baantje c.q riante inkomen.
  Wilders is niet principeel en niet consquent trouwens heeft geen gezag dat zag je bij die vermeende brievenbus pisser die kon hij niet uit de 2e kamer schoppen.
  Wilders is een leugenaar

  1. Gielah

   Wéér die rare Moreno… en nu nóg idioter dan gisteren.
   Niets (af)geleerd.
   Zonde van mijn tijd dus… dat ik aan deze man nog woorden heb gewijd.

   Rel dus maar lekker door, hoor…. als u daar gelukkig van wordt!
   Aan onverbeterlijken ( incorregibles…) dient men geen tijd te besteden.

 29. Primo

  Gaaaaaaaaap……

 30. Teun

  “Dat besef is eindelijk ook ingedaald in ons land.”
  Ingedaald? Woehaha!!! Wat een taalgebruik zwanger van lievvigheid, Tim!
  Hoe begripvol naar de d’66- en groenlinksvrouwtjes, Tim. En toch zo lekker intellectueel en ook nog policor!! Dat softe indalen, Tim, is zoals hersenspoeling werkt. Langzaam en gestaag en maar herhalen die leugens, herhalen die leugens. Aan de woorden herkent men de man.
  De ballen Tim! En dat de ballen maar eens snel mogen indalen in het koninkrijk der lamzakken, waar slapjanus lam tussen zijn onderdanen hangt.
  Medisch centrum west journalist dokter Tim heeft nieuwe woorden geleerd aan het treurbuis herseninfuus. Woehaha. Indalen, hoe verzin je het.
  Mannen, stempt allen PVV, om je eens lekker te kunnen douchen in een regen van stenen. De afgoden zijn niet alleen boos op overspelige vrouwen, maar ook op de PVV. Stenen, meer, meer, meer.
  Tot 4 mei! Tot het dat-nooit-weer-gelispel van de anti-fascisten.

 31. Nico2000nl

  Zwakzinnig stuk toiletpapier die Dagelijkse Standaard… Propaganda vodje, niet meer serieus te nemen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.