Thais toeristeneiland Samui slachtoffer van terroristische aanslag

Geen categorieapr 11 2015, 18:00
Dit keer niet in het Midden-Oosten, maar in Azië.
Met alle aandacht die er uitgaat naar het Midden-Oosten zou je bijna denken dat het allemaal pais en vree is in de rest van de wereld, maar helaas is niets minder waar. Zo vond er vandaag een terroristische aanslag plaats op het Thaise toeristeneiland Samui:
Bij een bomaanslag op het ook bij Nederlanders zeer populaire Thaise eiland Ko Samui zijn zeven gewonden gevallen. Onder de slachtoffers is een 12-jarig Italiaans meisje. De bom zat verstopt in een bedrijfsauto in de ondergrondse parkeergarage van een winkelcentrum. Geen van de gewonden verkeert in levensgevaar.
Hoewel de gevolgen relatief gesproken meevallen - alleen zeven gewonden - is het natuurlijk een verschrikkelijke gebeurtenis. De vraag is alleen waarom dit gebeurt? We weten waarom ISIS zoveel mogelijk onschuldige burgers probeert te doden en zelfs hele genocides pleegt op minderheden. Maar wat willen Thaise terroristen in vredesnaam?
Welnu, het heeft er alle schijn van dat de verantwoordelijke terroristen willen dat er een einde komt aan het militaire bestuur van het land. Vorig jaar pleegde het leger een coup d'état in Thailand omdat het er te onrustig was geworden. De generaals hoopten dat ze het land op de rails konden krijgen en - dat zeiden ze tenminste - het land later weer konden democratiseren. Eén van de militairen, generaal Prayuth, werd aangesteld als nieuwe (maar zogenaamd tijdelijke) heerser, en dat was het dan.
In de tussenliggende periode is er volgens tegenstanders van het regime te weinig gebeurd om verandering in die onwenselijke situatie te brengen. Het gevolg: dit soort aanslagen.
De militaire heersers van Thailand doen er verstandig aan om de komende maanden te gebruiken om toch echt te democratiseren en de burgers in ieder geval wat vrijer te laten zijn. Je kunt niet een heel land met ijzeren vuist regeren en er tegelijk vanuit gaan dat iedereen rustig blijft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten