'13 miljard extra subsidie voor windmolens is van de gekke'

Geen categoriemei 08 2015, 10:00
Hans Wiegel opent de aanval op het subsidiekabinet.
Ik was nog niet geboren in de tijd dat Hans Wiegel actief was in de Haagse politiek, maar ik ben altijd gefascineerd geweest door zijn politieke loopbaan. Ik heb hem de laatste jaren ook een paar keer gesproken. Wiegel is iemand waar ik zo op zou kunnen stemmen.
Ik heb me altijd afgevraagd hoe het zou zijn geweest als hij in de politiek was gebleven. Was hij dan op een gegeven moment premier geworden? En wat had hij dan allemaal gedaan? Ik denk er nog regelmatig over na. Wat hij in ieder geval gedaan zou hebben, is het afschaffen van talloze subsidies.
In een column bij onze buren van TPO heeft Wiegel een puik stuk geschreven over de zin en (vooral) onzin van subsidies. Hij stelt vast dat het subsidiëren of belasten van zaken vaak iets bevoogdends hebben:
"De overheid weet wat goed of slecht voor ons is. Het meest extreem van dit overheidshandelen is het gratis verstrekken van een product of een dienst. Gratis openbaar vervoer voor ouderen bijvoorbeeld. Maar gratis bestaat niet. Gratis betekent dat een ander betaalt, want alleen de zon gaat voor niets op. Meestal zijn dat de belastingbetalers en daarvan weer vooral diegenen die meer belasting betalen dan een ander."
Wiegel weet nog altijd heel goed wat er speelt in de samenleving. Hij fileert niet alleen de subsidiestroom die naar elektrische auto's (lees: naar het buitenland) is gegaan, hij opent ook de aanval op het subsidiebeleid van het kabinet als het gaat om windmolens.
Miljarden moeten we van de regering en parlement daar met z’n allen als belastingbetaler instoppen. De meeste burgers voelen daar niets voor. Zeker in het zicht en helemaal in hun achtertuin. We weten het allang: die molens draaien niet op wind maar op subsidies. Ze zorgen voor horizonvervuiling, maken lawaai en leiden tot kapitaalvernietiging, omdat het Energieakkoord zegt dat er vijf prima kolencentrales gesloten moeten worden.
Volgens de Rekenkamer is er nog zo'n 13 miljard euro extra subsidie nodig voor windmolens op zee om de doelstelling in het energie-akkoord van dit kabinet te halen. Zoals Wiegel zegt: "Van de gekke! Dat moet natuurlijk niet gebeuren. Zo’n bedrag kunnen we beter stoppen in de spaarpot nodig voor belastingverlaging van ons allemaal." Andermaal blijkt: Wiegel is de beste premier die Nederland nooit heeft gehad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten