Anti-Zwarte Piet-demonstranten worden niet vervolgd

De Sinterklaasintocht – afgelopen november in Gouda – was de meest onrustige in jaren. Het Openbaar Ministerie maakt nu bekend dat dit in ieder geval geen strafrechtelijke gevolgen zal hebben voor de betrokkenen.

Toen in november Sinterklaas ons land weer aandeed, werd tijdens zijn intocht flink wat gedemonstreerd. Enkele zwarte pieten moesten zelfs een wapen dragen bij de aankomst van de Goedheiligman. Naar het beste oordeel van de politie-agenten die toen ter plaatse waren, gebeurde dat niet overal volgens de regel en werden er een hoop arrestaties verricht: maar liefst 90 mensen zijn op die dag in de cel beland. Voor in ieder geval de helft daarvan is nu bekend dat ze sowieso niet vervolgd zullen worden, maar verwacht wordt dat ook de andere helft vrijuit gaat. De advocaat van de arrestanten voor wie de vervolging gestaakt is, zegt tevreden te zijn over deze gang van zaken. Hij eist echter wel dat de burgemeester van Gouda nog extra excuses maakt aan zijn cliënten:

Jebbink staat vijftig van de negentig mensen bij die toen zijn aangehouden. […]

Volgens Jebbink waren zijn cliënten vreedzaam in Gouda. ”Ze zijn opgepakt zonder goede reden, met het idee: opgeruimd staat netjes. Achteraf was er geen aanklacht te formuleren”, aldus Jebbink. Hij noemt de gang van zaken ”zeer ernstig”. Hij zou het gepast vinden als de burgemeester van Gouda excuses aanbiedt aan zijn cliënten.

De aangiften tegen al deze demonstranten zijn geseponeerd. De uitzondering op de regel wordt gevormd door Jerry Afriyie, beter bekend als Kno’Ledge Cesare. Op 13 mei werd al bekend dat deze naaste van Quincy Gario wél vervolgd werd. Hij heeft namelijk niet alleen gedemonstreerd op een niet daarvoor aangewezen plek, maar ook gevochten met een politie-agent:

Het OM gaat de strafzaak tegen anti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie (beter bekend als Kno’Ledge Cesare) doorzetten. Afriyie, die vorig jaar gearresteerd werd tijdens de Sinterklaasintocht in Gouda, wordt wederspannigheid (verzet bij arrestatie) en mishandeling van een agent ten laste gelegd. De aangifte van een agent, die volgde op zijn arrestatie, kostte hem eerder al zijn baan als beveiliger.

De Dagelijkse Standaard zal het wel en wee van de anti-Zwarte Piet-lobby nauwgezet blijven volgen, zoals u uiteraard van ons gewend bent.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Gelukkig maar, dit land kent Goddank recht van demonstratie en ze hebben bovendien een punt.

 2. Gielah

  Volgens mij kan een heel leger van psychiaters van die rare Kno´Ledge Cesare stinkend rijk worden.
  Lastig kereltje!
  Heeft die soms uit zijn land van herkomst, Ghana, moeten vluchten?
  Dát vermeld joop.nl dan weer niet.

  Dit wel:

  Kno’Ledge Cesare
  Dichter, Oprichter Soul Rebel Movement

  Kno’Ledge Cesare (Jerry King Luther Afriyie, 30 April 1981, Ghana) is een artiest, dichter, blogger, motivational speaker en betrokken bij verschillende initiatieven, waaronder het kunstproject Zwarte Piet is Racisme en Politieke Partij Bijlmerstyle in Amsterdam Zuidoost. Hij is de oprichter van Stichting Soul Rebel Movement (SRM). De visie van stichting SRM is het bijdragen aan structurele verbetering van de leefomstandigheden van zowel individuen als gemeenschappen. De stichting staat voor eenheid en gelijkheid en verwerpt elke vorm van onrechtvaardigheid van of naar elk individu, ongeacht huidskleur, afkomst of religie. Zie verder http://www.soulrebelmovement.org twitter.com/thesoulrebels

  1. toetssteen

   @Gielah
   Ghana nota bene! De Ghanezen waren de grootste slavenhandelaren van Afrika.

 3. Simon Brouwenstein

  “De stichting staat voor eenheid en gelijkheid en verwerpt elke vorm van onrechtvaardigheid van of naar elk individu, ongeacht huidskleur, afkomst of religie. ”

  Met die doelstelling zal toch ook mevrouw Gielah hartelijk kunnen instemmen?

  1. LantR.fant

   Zoals dit: Liberté, égalité, fraternité. Of het communisme, dat ook eenheid, gelijkheid en rechtvaardigheid promoot.

   Maar onder dat mom is de wereld alleen maar slechter geworden en zijn de grootste misdaden gepleegd.

   Overigens kan je je afvragen wat er nou zo ongelijk is aan mensen die zich in de laatste week van november en de eerste week van december zwart schminken en vervolgens snoepgoed naar kindertjes gooien.

   Mensen die anderen dat -desnoods met geweld- willen afpakken zijn wat mij betreft erger.

 4. Gielah

  Ik bezie die doelstelling…. overeenkomend met het levensgevoel van álle dombo’s anno 2015… juist met een diép wantrouwen!
  Mensen, die zulke doelstellingen nastreven, blijken in de praktijk namelijk meestal zuigerige zeikerds,
  die álles in het werk stellen om de cultuur van MIJN vaderland te dwarsbomen en zelfs te vernietigen…
  en van teveel geroep over eenheid en (vermeende) gelijkheid…
  (want God zij dank is iedereen uniek en zéker niet gelijk…. het idee alleen al…)
  krijg ik spontaan uitslag.

  Bovendien staat er in deze doelstelling het woord ‘religie’.
  Nu moet ik persoonlijk dus absoluut niéts van religie hebben….
  het christendom IS namelijk geen religie…
  maar het tegenovergestelde daarvan….
  maar ik heb tevens zo’n grijs vermoeden,
  dat de opstellers van die doelstelling er bij ons in willen stampen dat de islam dan óók moet kunnen…
  ja… ook hier…..in een wésters land.
  NEE… nee… nee… dus.
  Never!

  Dus ik stem helemaal nergens mee in.

  Wáár is de brandspuit?

  1. Simon Brouwenstein

   Waarom is het christendom geen religie?

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Religie

   Ik zie uit naar een inhoudelijke reactie. Scheldpartijen mag wel een keer achterwege laten.

   1. Gielah

    Wás u een christen…. dan vroeg u dit niet.
    Maar u bent géén christen… állerminst… al dat rare faken, uw periodieke theoloogje spelen en ‘vroom’- zalverige opmerkinkjes van u ten spijt… en dus mág u het niet weten.

    Mattheus 10: 13 tot en met 15.

    En dit is mijn laatste woord hierover, dus zuigen en trekken en suggereren en antwoorden proberen uit te lokken ( wij kennen uw repertoire) zullen niet werken.

    1. Beukman

     @Gielah
     Altijd weer heerlijk om getuige te zijn van dat Maarten het Hart-achtige bijbelcitatenballet tussen Gielah en Simon. Ik zoek de citaten bijna altijd op; ze geven diepte aan de discussie.

     1. Gielah

      Dat doet mij deugd, meneer Beukman!

    2. Simon Brouwenstein

     U ziet geen kans onder woorden te brengen waarom elke encyclopedie het mis heeft door het christendom een religie te noemen?

     Mogelijk weet u dat woord religie is afgeleid van religare, verbinden, en hier duidt op de verbinding van de mensen met het goddelijke. De mens zoekt verbinding, eenwording met God, zijn diepste natuur die hij soms (de grootste valkuil van de monotheïstische godsdiensten) buiten zichzelf projecteert.
     Je kunt taalkundig zeggen dat religie een wat ruimere strekking heeft dan godsdiensten maar feitelijk zijn het synoniemen.

     1. toetssteen

      @Brouwenstein
      En wat heeft deze preek met een fancy guy/ girl met de toneelfiguur pikzwarte piet te maken?

 5. van Urk

  Sommige mensen ergeren zich zo aan hun minderheid, dat hun dankbaarheid een soort wraak is, en zij vergelden weldaden niet omdat belonen een genoegen is, doch verplichting een last.

 6. Bromsnor

  Als deze mensen het niet bevallen in Nederland kunnen ze vertrekken naar het land waar ze vandaan kwamen

  Maar ze komen naar Nederland en willen de toestand in Nederland naar hun hand zetten door o.a een traditioneel kinderfeest te verpesten. Jerry Afriyie is zelfs bereid geweld te gebruiken als hij zijn zin niet krijgt.

  Een slechte zaak dat deze mensen niet vervolgd worden terwijl het toch verboden was wat ze deden ; het is een soort vrijbrief voor toekomstige acties.

  1. Simon Brouwenstein

   Het betreft Nederlanders.

  2. Simon Brouwenstein

   Ik vind ook dat we een keer moeten ophouden met dat achterlijke en genante gedoe met Zwarte Piet.
   Ben ik nu geen Nederlander meer?

   1. Beukman

    @Simon
    En hoe dacht je daar pakweg drie jaar geleden over?

    1. Simon Brouwenstein

     Eerlijk gezegd ben ik de afgelopen jaren tot het besef gekomen dat ZWarte Piet niet meer kan. Toen ik er de eerste keer over hoorde leek me de ophef overdreven.
     Voor mij was doorslaggevend een gesprek met een Surinaamse vrouw die me met tranen in de ogen vertelde hoe afschuwelijk ze als kind het Sinterklaasfeest ervoer. Dat maakte diepe indruk.
     Later zag ik vergelijkbare getuigenissen op de televisie en besefte ik hoe krenkend Zwarte Piet als negerkarikatuur kan zijn voor zwarte mensen.
     De intense haat die ik vervolgens zag bij volwassen mensen die zich vastklampten aan dit symbool was schokkend, het toont hoe racisme diep in onze samenleving is verankerd. Dit blog waar veel mensen de racistische schaamte voorbij zijn en brallen over dobbernegers, domme zwarten en zwarte haatkevers (de term die vandaag opdook) is daarvan een trieste illustratie.

     1. Beukman

      @Simon
      Je bent een van de velen die de laatste jaren om zijn gegaan. Ikzelf heb me altijd verzet tegen de wmb onjuiste associatie tussen ZP en slavernij, en voerde daarover lang geleden al strijd op expat-fora. Ik kon sommigen toen wel aan het verstand peuteren dat kaaskoppen werkelijk geen slaaf of neger zagen in ZP, en waarom (de historische context). Tegelijk legde men mij uit dat ZP vroeg of laat het onderspit zou delven.

      De fanatiekste voorstanders van ZP hebben het me makkelijk gemaakt om dan toch in godsnaam te kiezen voor een anders gekleurde Piet. Quincy Gario is ook niet alles, maar ik wil nog niet dood worden gevonden in het dobbernegerkamp.

     2. Simon Brouwenstein

      Beukman, ik zie dat je op een belendend blog in een vermoeiende conversatie bent verwikkeld met Jofele Jood, VVM, Primo, Terzo, Droef, Rob. Mij is verteld dat hij op het internet rondspookt met nog veel andere nicknames.
      Hier werd hij al vier keer geband en is nu bezig met zijn vierde nickname.
      Ik zie dat de kern van zijn verontwaardiging is dat ik hier eerst schreef onder de nickname Jacobus en nu als Simon. Vanuit zijn geschiedenis kan ik me dat natuurlijk goed voorstellen: mensen die op DDS geband worden moet verboden worden terug te keren.

      De arme man lijk verstrikt in een grote woede tegen het leven. Zijn eigen leven zal mogelijk minder lekker lopen en, als ik het goed begrijp, ligt de schuld ervan bij de islam, links en bij mij.
      Wat ik hem heb misdaan wordt niet echt duidelijk. Ik heb hem nooit bedreigd, ben niet met zijn vrouw of vriend naar bed geweest en hem ook nimmer geld afgetroggeld. Toch meent hij dat ik tegen de muur gezet moet worden en als ik zijn verwarde teksten goed begrijp komt dat omdat ik persoonlijk verantwoordelijk ben voor de teloorgang van dit land door islamisering, de tsunami van ‘dobbernegers’, de instroom van ‘islamitisch ongedierte’ en mijn kritiek op Zwarte Piet. Dat mijn opinies overeenstemmen met die van de meeste Nederlanders lijkt niet tot hem door te dringen of hij meent dat de meerderheid van dit volk tegen de muur gezet moet worden.
      Zoals je in je conversatie met hem al opmerkte is het een heuse obsessie geworden en ik moet je ook bekennen dat ik erg blij ben dat hij geen idee heeft van mijn identiteit. Je zult zo’n figuur op de tuinpad aantreffen! Zijn bedreigingen en laster tegen mensen die hij voor mij aanziet kunnen duren tot het moment dat iemand van dat bureau Strontlijn een keer een advocaat gaat inhuren.

      Floris is een vergelijkbaar geval. Hij lijkt vooral moeite te hebben met zich te handhaven in de discussie. Ik discussieerde kort met hem en herken de boze debater die op z’n tenen loopt. De permanente woede is de woede tegen de betweters en de slimmeriken die hem steeds de pas afsnijden. Ook zijn woede is volstrekt irrationeel en gespeend van elk besef dat die mogelijk in zichzelf zou kunnen zitten.

      Ik vrees dat elke woordenwisseling met deze boze mannen slechts tot meer woede kan leiden. Inhoudelijk hebben ze niets te melden en veel humor zit er ook niet in. Die Droef c.s. negeer ik, Floris krijgt aandacht als hij het inhoudelijk probeert. Naar eigen zeggen weet hij alles van de islam, en dat soort mensen spreek je in de wereld der moslimhaters eigenlijk nooit.

     3. Beukman

      @Simon
      Klopt, Simon, het is me eindelijk (5e poging!) gelukt om me in te schrijven op dat forum. Het is de bron van veel praatjes die er over mij (en vermoedelijk ook over jou) in omloop zijn, en ik hou ervan om dingen bij de bron aan te pakken.

      Je hebt de twee redenen van mijn bezoek aldaar gelezen, neem ik aan. Ik maak gestaag vorderingen.
      Verder zoek ik altijd naar het goede in een mens, en vind dat meestal ook wel, vroeg of laat, ook in de genoemde heren. Dat is een wederzijds proces, is mijn ervaring.
      De discussie is niet echt vermoeiend te noemen; we zitten nog in het aftaststadium. Ik hoop dat we ook de kans gaan krijgen om teksten te analyseren en te vergelijken, om zodoende uit te vissen wat de werkelijk beste methode is een dubbele nick te herkennen.
      Lees vrolijk verder wat er nog gaat komen!

     4. Terzo

      Dat jullie geen clown zijn geworden Beukman en Brouwezwijn…..

     5. Beukman

      @Terzo
      Als kind al vond ik clowns irritante onleuke wezens. Brrr….. ik moet er niet aan denken. Trouwens, wat schuift het nou helemaal? Ben er bovendien veel te serieus voor.

     6. Simon Brouwenstein

      Beukman, nog even over Zwarte Piet.
      Ik denk dat de strijd voor het behoud van Zwarte Piet een cultureel achterhoede \gevecht is, vergelijkbaar met het verzet tegen het verbod op het palingtrekken en dwergwerpen. In de V.S. verdwenen populaire tv-series met racistische karikaturen van negers ook gaandeweg. Mensen beseffen gaandeweg dat het eigenlijk niet meer kan en men vindt het ook niet meer leuk.
      Dit is gewoon een verandering van culturele oordelen en smaak die door hoger opgeleiden in de randstad wordt ingezet en gaandeweg op het platteland wordt overgenomen.
      Over 10 jaar is Zwarte Piet verdwenen omdat er steeds meer gedoe over ontstaat. Eeen deel van de ouders op scholen willen het niet meer en het schoolbestuur stopt ermee, sinterklaasverenigingen ervaren onvrede en discussie in de gelederen die men niet meer wil en als het geld gaat kosten (Albert Heijn en Hema) gaat het hard.

      Het is een boeiend fenomeen van het civilisatieproces dat Elias modernisering noemde: wat eens leuk was is niet meer leuk en wat eens vanzelfsprekend was is dat niet meer.
      De tegenbeweging is hier grimmig omdat er wel degelijk iets op het spel staat: de impliciete gedachte dat het blanke ras (veel mensen denken dat er zoiets bestaat) de regels aan de wilde moet kunnen stellen en de angst dat die rollen worden omgedraaid. Men ziet de neger als ‘de ander’, ongedierte (om de term van Terzo te gebruiken) en niet als een gelijkwaardig medemens. Die superioriteit staat in die fantasie onder druk en dat wekt angst.
      Cultuurverandering wekt, zoals elke verandering angst. Die is hier in de onderstroom aan de orde en die is gewekt.

     7. Beukman

      @Simon
      Ik ben het grotendeels met je eens, met als reserve dat ik me de boosheid over het verlies van een stuk eigen cultuur, nog onaangetast door de globalisering, goed kan voorstellen, en ook de wetenschap dat ZP allerminst racistisch bedoeld is – of was, moet ik zeggen, want sinds ze bij geenstijl Surinamers stalken met een camera, ondertussen flauwe grappen makend over ZP, weet ik het zo zeker niet meer.
      Wat mij verder boeit is hoe snel je gewend raakt aan nieuwe dingen, en je je amper nog kan voorstellen dat je over bepaalde dingen vroeger anders dacht. Je eigen bewustzijn verandert razendsnel mee met je sociale omgeving.

      Afgelopen jaren hebben we DDS-scribenten dapper horen verkondigen dat ze niet meer kochten bij AH en bij de HEMA en bij…. Uiteindelijk is het gewoon de middenstand die z’n stempel drukt op de discussie. Als Zwarte Pietjes slecht verkopen of slecht zijn voor het imago, verdwijnen ze vanzelf uit de schappen. En de boze klanten? Ach, die keren echt wel weer terug.

     8. toetssteen

      @Brouwenstein
      Gaat meteen aanklacht indienen tegen de eerstvolgende uitvoering van Madama Butterfly.

      Ow en blijf een van die cc af.

     9. Beukman

      @Simon
      Zeker was het Europese wereldbeeld racistisch. Nederland was ondanks zijn koloniën echter vrijwel 100 procent blank. Over de reden waarom ZP zwart was bestaan er allerlei theorieën. Het meest waarschijnlijk is dat het een syncretisch verschijnsel was; feitelijk doet het er ook niet toe. Hoe dan ook: Schenkman behandelt zijn personage met alle égards: Piet rijdt op een wit paard, draagt mooie kleren, en staat op gelijke voet met Sinterklaas. Hij heeft zichtbaar plezier in zijn werk. Van racisme is in het geheel geen sprake, en dat geldt in mijn ogen ook voor de wijze waarop er daarna met hem is omgegaan, enkele uitzonderingen daargelaten.

      Wat ik betreur, is dat niet de feiten de hoofdrol opeisen, maar de perceptie van die feiten. Het is een beetje als de swastika willen bannen, het zeer oude symbool dat in diverse Aziatische culturen belangrijk is, niet omdat het een fascistisch symbool zou zijn, maar omdat het lijkt op een fascistisch symbool.
      Maar het zij zo. Het is juist mede door toedoen door juist de aanhangers van ZP dat deze komische kindervriend is verworden tot een symbool van racisme.

    2. Simon Brouwenstein

     Beukman, je brengt een terechte nuance aan. ik denk dat je vanuit een historisch perspectief wel kunt zeggen en onderbouwen dat Zwarte Piet voortkomt vanuit een 19e eeuws racistisch wereldbeeld. De brave burgers, laat staan de kindertjes, die plezier beleven aan deze clowneske figuur zijn evenwel geen racisten. Ik denk dat dit ook geldt voor de meeste mensen die nu vrezen dat het vrolijke traditionele format van een kinderfeest wordt verstoord en bezoedeld door een politieke en racistisch getoonzette discussie.
     Minder zeker ben ik van de brulapen die zich nu, geheel losgezongen van het kinderfeest, op hoge toon sterk maken voor Zwarte Piet en dat laden met het rancuneuze sentiment volgens welke een tsunami van zwarte wilden het Avondland bedreigen. Het is voor mij evident dat in die Zwarte Piet-discussie wel degelijk racistische elementen uit de onderbuik van Nederland opborrelen en zichtbaar wordt dat racisme in Nederland niet alleen virulent aanwezig was maar zich in toenemende mate schaamteloos manifesteert.

     1. Beukman

      @Simon
      Over je tweede alinea zijn we het volledig eens. Wat de eerste betreft: ik ben er niet zo zeker van dat er achter de oorspronkelijke ZP een racistisch wereldbeeld stak. Wat me opvalt aan Schenkmans prentenboek met prenten van rond 1850, is dat ZP wordt geportretteerd als een goed in het pak gestoken werknemer, die ongeveer dezelfde taken verricht als de Goedheiligman – beiden rijden fier met hun paarden over de daken, met dien verstande dat de laatste als hoogbejaarde allerminst wordt ontzien!

      Rond 1850 was Nederland naar huidige maatstaven niet zo netjes bezig in de koloniën, maar dat gebeurde allemaal buiten de deur. Nederland zelf werd bevolkt door blanken; donkere personen kende men alleen van plaatjes.
      Zoals ik de verschijning van ZP interpreteer, is deze vooral geënt op de romantische exotische visie die men van de niet-blanke had,, ongeveer zoals je deze ook aantreft van Turken in sommige Weense opera’s tot pakweg 1790 – met uiteraard Mozarts bekende opera als hoogtepunt.

      Samengevat: het Hollandse bewustzijn was nog amper toe aan racistische gedachten, omdat daarbinnen nog alles blank was.

     2. toetssteen

      @Brouwenstein
      Ow dus mijn half Chinese kleinkinderen moeten zich om uwentwille als ze vrolijk optrekken met de dorpsjeugd toch buitengesloten voelen? Man u bent net zoals Gario volkomen geschift!
      Kinderen zien geen kleur noch ras! Noch hebben ze moeite met taal, want een paar maal per jaar duikelt er een Duits logeetje op die ze ook niet verstaan, maar wel begrijpen en die gewoon op wordt genomen.
      U en de uwen zien spoken! Hele grote spoken!!!
      U en de uwen krijsen over racisme, xenofobie en God wat al niet meer! Maar het is er niet!
      Wat wel bestaat totaal dwaas? Misdaad! Dat maakt mensen boos. Als je vrouw voor hoerrr uit word gemaakt omdat ze dat lange blonde haar niet onder haar vest droeg.

      Godverd**** man wat begin ik een hekel aan u te krijgen met dat van de Joop gekopieerde larmoyante stuk!

      Ik had toen ik nog een haardos had het uiterlijk van een licht getinte rasta. Nou niemand heeft me een grasspriet in de weg gelegd. Maar je moet wel wat doen stuk onbenul! Lees studeren/ werken!

      Echt ik krijg zwaar de kots van u en Beukman en kwijldoos Maaike erbij. Het zit me tot aan mijn neus!

     3. Simon Brouwenstein

      Probeer u te beheersen, heer Toetssteen, met dit boze gestampvoet overtuigt u niet in een serieuze discussie.

     4. Simon Brouwenstein

      Beste Beukman, bestudering van het prentenboek van Schenkman kan k derden tot die conclusie voeren. Nochtans was het Europese wereldbeeld impliciet racistisch: het dominfante paradigma was dat het blanke ras (toen was dat begrip nog niet omstreden) superieur was en negers inferieure wilden.

      Het begrip racisme is overigens ook zowel tijdgebonden als gelaagd. Dit wordt hier wel goed verwoord vind ik:

      http://bijnaderinzien.org/2014/11/16/zwarte-piet-en-de-betekenissen-van-racisme/

     5. Simon Brouwenstein

      K derden moet zijn ‘ kan inderdaad’

      De spellingscontrole van de iPad blijft een grillig fenomeen.

     6. Beukman

      [berichtje voor de 2e keer geplaatst; hopelijk verschijnt het nu wél op de plek waar ik het wil hebben]

      @Simon
      Zeker was het Europese wereldbeeld racistisch. Nederland was ondanks zijn koloniën echter vrijwel 100 procent blank. Over de reden waarom ZP zwart was bestaan er allerlei theorieën. Het meest waarschijnlijk is dat het een syncretisch verschijnsel was; feitelijk doet het er ook niet toe. Hoe dan ook: Schenkman behandelt zijn personage met alle égards: Piet rijdt op een wit paard, draagt mooie kleren, en staat op gelijke voet met Sinterklaas. Hij heeft zichtbaar plezier in zijn werk. Van racisme is in het geheel geen sprake, en dat geldt in mijn ogen ook voor de wijze waarop er daarna met hem is omgegaan, enkele uitzonderingen daargelaten.

      Wat ik betreur, is dat niet de feiten de hoofdrol opeisen, maar de perceptie van die feiten. Het is een beetje als de swastika willen bannen, het zeer oude symbool dat in diverse Aziatische culturen belangrijk is, niet omdat het een fascistisch symbool zou zijn, maar omdat het lijkt op een fascistisch symbool.
      Maar het zij zo. Het is juist mede door toedoen door juist de aanhangers van ZP dat deze komische kindervriend is verworden tot een symbool van racisme.

     7. Beukman

      @Simon
      Ik heb even vluchtig de site doorgenomen waarnaar je linkte. De argumenten die worden aangevoerd kunnen me amper overtuigen. Zo lees ik:

      “Hoewel de ‘knecht’ in kwestie wellicht strikt genomen geen slaaf is, is het duidelijk dat de wortels van de ‘zwarte knechten-traditie’ in de praktijken van slavernij liggen, al was het maar omdat de vrijgelaten slaven vaak nergens heen konden en daarom bij hun voormalige meesters bleven werken.”

      Een fraai staaltje van naar zich toe-redeneren! ZP is hier een vrijgelaten slaaf die nergens naartoe kan, iets wat uit Schenkman nergens blijkt, en wat ook niet door de schrijver van het stuk wordt uitgebouwd, met voorbeelden etc., aangaande die zogenaamde “zwarte knechten-traditie”.

      Een van de legendes is dat Sint Nicolaas inderdaad een paar slaven bevrijdde, die daarna gezellig met hem meereisden. Als de schrijver doelt op deze legende (dat wordt in het geheel niet duidelijk), dan zou je net zo goed kunnen concluderen dat ZP juist een symbool *tegen* de slavernij is.
      Enfin, ik denk niet dat de Nederlander anno 1850 zich hiermee bezighield.

 7. Teun

  Hiero een binnendringertje van Teun:
  “Onder religie (van het Latijn religio, zie verder Etymologie) wordt gewoonlijk een van de vele vormen van zingeving, of het ZOEKEN naar betekenisvolle verbindingen, verstaan, waarbij meestal een hogere macht, opperwezen of god centraal staat.”

  Daarom is mijns inziens het christendom geen religie. Het zoekt namelijk niet, want het heeft al gevonden. Flauwe onderbouwing hè?

  1. van Urk

   “Het verschil tussen het christendom en alle andere godsdiensten bestaat hoofdzakelijk hierin, dat men in andere de mensen God ziet zoeken, terwijl het christendom God zelf is, die de mens zoekt” . Thomas Arnold 1795-1842

 8. Teun

  Is het niemand opgevallen dat van alle foto’s van lichaamsdelen op internet: handen, voeten, armen, benen, hoofden, 80% blank van kleur is en maar 20% zwart?
  Ik ga diep door het stof, omdat ik zwart tegenover blank zet, terwijl het zwart tegenover wit zou moeten zijn, maar als ik goed kijk, kan ik met de beste wil van de wereld niet zeggen dat die 80% van de lichaamsdelen wit is. Witte latex is wit.
  Laat kwinsie gaariejoo maar eens een nieuw woord voor zwart verzinnen dat net zo voornaam klinkt als blank.

 9. toetssteen

  Dit soort onruststokers zouden zich bezig moeten houden met de nog steeds bestaande echte slavernij, maar daar hoor je deze herrieschoppers niet over. Kan het hen schelen als een Paki door hitte bevangen of een hartinfarct krijgt of door de beroerde beveiliging van dat megalomane Olympische project valt.
  Mensen wier paspoorten zijn ingepikt zodat ze als slaven uitgebuit kunnen worden, veelal zonder loon.

  1. Wachteres

   http://cult.thepostonline.nl/column/hottentotten-zijn-de-windmolens-waar-quinsy-gario-tegen-strijdt/

   Deze waanzin komt rechtstreeks uit het linkse ‘gutmenschenland’, @Toets, waar gedroomd wordt van een maatschappij die geen deel meer uitmaakt van de cultuur waar onze voorouders soms zelfs hun leven voor hebben gegeven.

   Zweden is hun lichtend voorbeeld: De linkse gekte heeft de linkse hersens daar al volledig aangetast.

   ALLE kinderboeken worden er gecontroleerd op foute woorden, denk aan Pippi Langkous, die niet meer de dochter mag zijn van een NEGER koning, stel je voor!

   Zelfs woorden waarmee dieren al generaties lang benoemd worden en die maar iets met ZWART, of een volgens het oordeel van de linkse gedrochten ‘discriminerend’ woord, te maken hebben, moeten worden weggevaagd.

   De ZWARTE specht bijvoorbeeld: GETVERDERRIE!

   Of Jodenkoeken en negerzoen. In Oostenrijk is dit laatste woord veranderd in Zweedse Bom.

   Ik vraag me toch af of dit niet discriminerend voor de Zweden is.

   En bovendien moeten de woorden ‘sekseneutraal’ zijn.

   Onderscheid tussen man en vouw mag niet meer. We moeten zelfs op een ‘gelijkwaardige’ manier plassen.
   man en vouw beiden zittend of staand, dat laatste is moeilijk voor een vrouw, zo niet onmogelijk, dat zal dus zittend worden, via een plasgootje.

   Je hebt gelijk, aan de echte misdadigers wordt door hen geen aandacht besteed, vooral niet als zij moslims zijn.

   Over de schande van de Olympische Spelen en de misdadige, gruwelijke moorden op duizenden christenen en andersdenkenden zul je hen ook niet horen.

   Ik weiger daarom verder met dit linkse tuig, dat er alles aan zal doen om ons land en het Westen naar de verdommenis te laten gaan, in debat te treden.

   In Duitsland hebben de Duitsers de gezegende aanwezigheid van Jürgen Trittin en consorten: maar zij haten tenminste openlijk onze cultuur en durven ervoor uit te komen.

   De linkse misbaksels worden door figuren als Quinsy Gario gebruikt om hun eigen gefrustreerde machtswellust te kunnen uitleven, net zoals de fundamentalistische islam dat doet en in de toekomst nog meer zal doen.

   Ik walg van deze land- en cultuurverraders, vooral omdat zij de superieure meerwaardigheid en daarbij de vermoorde onschuld uithangen.

   En zolang dit verraderlijk links tuig, waarvan Simon Brouwenstein wel het meest duistere voorbeeld is, pure kwaadaardigheid, hier op DDS mag rondwaren, ben ik niet van plan om mij in een discussie te mengen.

   1. Simon Brouwenstein

    De razende paranoia die uit deze bijdrage blijkt doet vermoeden dat opname geïndiceerd is.
    We wensen Wachteres een goede behandeling en verzorging toe.

    1. Gielah

     U begint steeds schriller te klinken…!
     Héél goed!

     Laatste loodjes en zo.

     1. Wachteres

      @ Gielah, zelfs feiten – ze kunnen zo worden opgezocht op internet – worden door deze linkse mafketel al razende paranoia genoemd.

      De linkse gekte, die in Zweden iedereen die feiten naar buiten brengt voor gek verklaart en het liefst wil opsluiten, heeft hier ook al toegeslagen.

      Laten we maar diep medelijden hebben.

     2. Wachteres

      voor links onwelgevallige feiten, vanzelfsprekend ..

 10. Onder(d)(b)uiker

  Dat Ashanti Jerry Afriyie beter bekend is als Kno’ledge Ceasar, is iets wat ik durf te betwijfelen. Ook het feit dat één persoon meerdere clubjes opricht om iets te bestrijden vindt ik behoorlijk dubieus.

  Verder is op Jalta.nl al lang geleden aangetoond dat deze figuren enkel en alleen uit zijn op herstelbetalingen vanwege het slavernij verleden.

  Dat men die Ashanti daarop niet aanpakt is een gemiste kans…

 11. jonathan

  Triest dat lui steeds de slavenhandel aangrijpen om een kinderfeest dat niet door een ieder die dat feest viert als rascistisch wordt beschouwd. Ik stel voor deze zielieg lui zo weinig mogelijk een podium te geven. Negeren dus.
  En Gielach ik sta achter u. U begrijpt zaken heel goed en het GEVAAR van het islamfascime. Omdat de ander naïef en vol haat schijnt te zitten jegens de Jood,Christen en de autochtoon. Wat dat betreft lijken ze op moslims met hun vingerwijzing naar anderen en de slachtofferrol te spelen i.p.v.verantwoording te nemen. Door hen is de maatschappij niet leuker en vriendelijker op geworden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.