Australië arresteert 17-jarige jihadist die aanslagen wilde plegen in Melbourne

Geen categoriemei 09 2015, 15:00
De jongen was van plan om niet één, niet twee, maar drie bommen tot ontploffing te laten brengen in de drukke Australische stad.
In Australië hebben de autoriteiten een 17-jarige moslim opgepakt omdat hij van plan was om terroristische aanslagen te plegen in Melbourne. Dat bericht de Associated Press:
The teen was arrested on Friday afternoon in a joint federal-state police counterterrorism operation at his home in the upmarket suburb of Greenvale where the explosive devices were found, Australian Federal Police Deputy Commissioner Mike Phelan said. The bomb squad rendered the devices safe, he said.
Melbourne is de op één na grootste stad van Australië. Het heeft 4,5 miljoen inwoners, wat voor Nederlandse maatstaven natuurlijk bijzonder veel is (onze grootste stad, Amsterdam, heeft nog niet eens kwart daarvan). Als hij de aanvallen had kunnen uitvoeren had hij dus vrijwel zeker veel slachtoffers gemaakt en voor veel paniek gezorgd.
Het is niet de eerste keer dat de Australische autoriteiten een jonge jihadist oppakken. Een maand geleden werden vijf tieners gearresteerd omdat ze aanslagen wilden plegen in naam van ISIS, de terroristische groepering die delen van Syrië en Irak bezet en vorig jaar een extreem-radicaal kalifaat uitriep.
In die zaak waren de jonge extremisten van plan om een aanval uit te voeren op Veteranendag. Volgens de autoriteiten waren met name politieagenten het doelwit van hun geplande aanvallen.
Combineer dit met de aanslag op Charlie Hebdo in Frankrijk en de aanslag in Garland, Texas, waarbij door ISIS geïnspireerde extremisten een conferentie over Mohammed cartoons wilden afslachten, en het wordt opeens duidelijk dat het Westen in het algemeen een serieus radicalisme probleem heeft. ISIS zit niet alleen in Syrië, Libië en Irak, maar ook in Australië, Amerika en - jawel - Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten