De ideale politieke partij

Ooit zong de Franse zanger Gérard Lenorman het lied “Si j’étais président” waarin hij fantaseerde over zijn presidentschap, met Mickey Mouse als premier. Net als veel mensen herken ik iets van mezelf in meerdere partijen. Het leek me daarom een aardige excercitie om een ideaal partijprofiel op te stellen.

Van oorsprong ben ik een sociaal-liberaal, dat wil zeggen, dat ik vroeger meestal op de linkervleugel van de VVD of op D66 stemde. De laatste jaren schuif ik meer op richting klassiek-liberaal. Dat heeft te maken met ergernis over verspilling door overheden, zowel nationaal als door de EU, maar ook met het besef dat onze welvaartsstaat in de huidige mondiale economie een concurrentienadeel is geworden, of we dat nu leuk vinden of niet.

Toch zie ik mezelf niet als conservatieve hardliner. Ik denk dat té hard ingrijpen in de verzorgingsstaat averechtse gevolgen zal hebben, mede omdat daardoor op korte termijn vraaguitval zal ontstaan, wat het prille economische herstel kan breken. Bovendien is het vreemd dat Nederland nog altijd talloze miljarden ophoest voor zaken als EU en Ontwikkelingssamenwerking, maar keihard ingrijpt op de eigen bejaardenzorg en andere sociale verworvenheden. Op dit vlak moet naar een nieuw, beter evenwicht gezocht worden.

 Ik ben voorstander van stapsgewijs terugdringen van de collectieve uitgavenquote. Deze bedraagt in Nederland anno 2015 45% waarmee een lichte daling is ingezet door de hervormingen van Rutte. Twee jaar geleden was het 47%. In 1987 bedroeg deze quote nog 58%. Gelukkig heeft Nederland op tijd het licht gezien. Een collectieve uitgavenquote van ca. 35% tot 40% lijkt mij een geschikt middellange termijn doel. Daardoor zal er ruimte komen voor belastingverlaging en verlaging van de hoge BTW-tarieven en brandstofaccijnzen. Het idee van een lage vlaktaks spreekt mij zeker aan. Zo komt er meer ruimte voor economische groei en welvaart.

Verder vind ik dat een regering een goede balans moet vinden tussen internationaal samenwerken en het nationale belang verdedigen. Ik geloof meer in internationale samenwerking dan in regionale integratie. Net als Thierry Baudet ben ik van mening dat de natiestaat de kern moet blijven van het politieke leven, zeker als we ons bestaande model van democratie willen handhaven.

Als liberaal vind ik vrijhandel een belangrijk principe, ik kan mij daarom meer vinden in de vrijhandelsfilosofie van Nigel Farage dan in het protectionisme van Marine Le Pen. Toch zijn daar wat kanttekeningen bij te plaatsen. De Nederlandse topondernemer Wim van der Leegte van de VDL Groep stelt dat de EU vijftien miljoen banen zou kunnen scheppen als er wat kritischer om zou worden gegaan met het vrijhandelsbeleid richting landen als China en India. Reciprociteit bij vrijhandel is belangrijk.

Eurokritisch


Natuurlijk zou mijn ideale partij eurokritisch zijn. Ik denk dat ik dat in veel van mijn columns tot uitdrukking heb gebracht. Hoewel ik zowel Artikel50 als VNL heb gesteund – een eurokritische liberale partij is immers hard nodig – ben ik niet van mening dat Nederland per se EU en eurozone zou moeten verlaten. Het verlaten van de Interne Markt zou een enorme klap betekenen voor onze welvaart. Denk maar eens aan de financiële en goederen stromen die gekoppeld zijn aan het EU-lidmaatschap. Mijn ideale partij zou daarom eerst nog inzetten op hervorming van de EU, zich realiserende dat het een hels karwei zal zijn en misschien onmogelijk. We hebben dus een Plan B.

Lees verder op pagina 2.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  Jan heeft veel woorden nodig om duidelijk te maken dat van rechts naar extreem-rechts opgeschoven.

  Stel je kandidaat voor de VNL, zou ik zeggen. Dat partijtje gaat met Bram wel een zeteltje of drie van de PVV afsnoepen en je zit als Kamerlid met wachtgeld voor jaren op rozen.

  In de tussentijd kun je stukjes schrijvend jezelf ontwikkelen tot de Martin Bosma van de VNL.

  1. W.H.J. Reiss

   @Simon de Wauwelaar
   De gluiperigheid om iemand omlaag te halen druipt er weer vanaf. Als je niks anders kan, dan sodemieter op. Je bent de Rat onder de Ratten !!!

  2. Wachteres

   Ach gut, lees maar ‘extreem-rechts’ en je hoeft niet verder te lezen.

   Een linkse nitwit is aan het woord: nitwit, omdat hij – en alle linksen hier trouwens – klakkeloos de lege, dooddoenerige ‘tegenargumenten’ van de linkse ‘elite’ overneemt.

   Wanneer komen fascist en racist op de proppen?

   En het betuttelende toontje – het teken van linkse superioriteit – krijgen we er altijd gratis bij.

   Ingaan op de inhoud van de tekst is dan niet nodig

   Dit gezegd hebbende zal ik een schoon blad gebruiken om later op de middag in te gaan op de interessante inhoud van het artikel van Jan Gajentaan.

   Mijn reactie op zijn zinnige opmerkingen wil ik verre houden van de vuilspuiterij van een linkse collaborateur, die om den brode hier regelmatig de sfeer komt verpesten..

   1. Pimsch

    Inderdaad. Zodra iemand roept dat je Extreem-Rechts bent heb je te maken met een anarchistisch schoolkind.

  3. -Harry

   Typisch dat Schweinstein altijd zo neerbuigend doet als iemand niet extreem links is .
   Er is hier geen extreem rechts , in de politiek .
   Er is links , extreem links en minder links , meer niet .
   Zelfs de PVV is geen rechtse partij .

   Gek vind ik wel , dat vele mensen links beginnen .
   Heb daar nooit last van gehad , gelukkig .
   En dat men dan eerst de middelbare leeftijd moet bereiken of passeren om van die dwaling terug te komen , is eigenlijk triest . Dan heb je dus vele voorgaande jaren het verkeerde voorbeeld gegeven .
   Verkeerde dingen gedaan en gezegd , fout gestemd .

   Maar goed , beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald .

   Helaas zijn er hier die ondanks hun gevorderde leeftijd nog steeds hun verstand niet gekregen hebben .
   Is het niet , Schweinstein ?

   1. Simon Brouwenstein

    Beste Gerrit,

    Extreem-links vind ik ook niet slim hoor.

    1. Pimsch

     Hmmm, dus toch geen Internationaalsocialist (Inazi).

  4. Lieftinck

   Dat soort lege retoriek geloven ze alleen nog in Zweden, waar de pers flink aan banden is gelegd.

   Dankzij internet zijn wij bevrijd en weten we nu wie ons land, zoals ik dat nog ken uit de jaren 70, kapot gemaakt heeft. De pers kan niet meer bepalen wie wel en wie niet wat mag zeggen in het openbaar, en belangrijker nog, de pers kan niet meer zo makkelijk liegen, demoniseren of aanslagen goedpraten. In Zweden lukt dat zelfs steeds moeilijker, want de Zweden democraten groeien als kool, en de partij zou wel eens de grootste kunnen worden. Het doet mij goed dat kleine satan, de MSM, niet zomaar mensen kan vertrappelen en demoniseren.
   Zoals in dit artikel wordt getoond: http://www.vrijechroniqueurs.nl/de-zweedse-pravda/

   Dat kun je als linkse kiezer niet leuk vinden, en je kunt je tegenstanders uitschelden voor rotte vis, maar de kiezer is veel slimmer en kijkt daar doorheen, en zal hopelijk op tijd aan de noodrem trekken.

   Het zal niet makkelijk zijn, na 70 jaar leven we opnieuw onder een bezetting. Maar ook grote rijken vallen uit elkaar, zoals de geschiedenis leert.

   En vervolgens komt de discussie, wie goed geweest is en wie fout geweest is. Denk daar maar eens over na.

  5. LantR.fant

   Simon, de bijdrage van Jan is behoorlijk genuanceerd. Gematigd rechts, maar zeker niet extreem rechts.
   Hij gaat niet voor one-liners, maar voor afwegingen.

   Ik zie dat u zijn argumenten inhoudelijk niet kunt weerleggen. U reageert vanuit uw doctrine.
   Ik wil u niet overhalen om rechts te worden, maar wel om uzelf te laten leiden door een realiteitsbesef voor langere duur.

  6. Pimsch

   Dus zodra iemand zegt “je krijgt straf” of “ik blief jou niet” of “gedraag je op school” dan is hij Rechts !
   Alleen personen die alles toelaten en allemans vriend zijn, zijn Niet-Rechts.
   En de meester is een lul.

 2. Terzo

  ……

 3. W.H.J. Reiss

  VNL en art. 50 is naiviteit. Daar ga ik verder niet op in !
  Brandstofaccijnzen kunnen nu al omlaag ! Door minder te tanken in de BRD en Belgie zou dit direct al een meeropbrengst zijn. En dan komen er de honderden miljoenen netto inkomensvoordelen (lagere benzineprijs) er nog eens bij. Die zouden een sterke economische impuls kunnen betekenen !
  Een lagere BTW op diensten (arbeid) zal ook zo’n voornoemd effect kunnen hebben !
  Een vlaktax is nutteloos. Het zal voor de lager betaalden ook betekenen, dat de toeslagen onzin niet zal verminderen. Er zullen er dus nog bijkomen !
  Wim van der Leegte heeft mooi praten als ondernemer als je een autofabriek (in Born) gratis krijgt en voorts er nog eens bulten subsidie bij vangt. Dat heeft weinig meer met risicovol ondernemen te maken. Dat is winsten privatiseren en verliezen socialiseren. Dit scenario geldt dus ook bij privatisering (lees: verrijking) van ABN !!!
  De Euro opheffen is een bijna onmogelijkheid. De schade is niet te overzien of te berekenen. Bij een Zeuro zouden de rentes omhoog gaan waarna het zou kunnen dat landen insolvabel worden. Ook met een lagere muntwaarde is dan naar mijn mening weinig meer te redden ! Een zodanige situatie zal zonder twijfel leiden tot een zeer grote (vertrouwens-)recessie. Gevolgd door plunderingen en een burgeroorlog !!!
  Als iemand naar Nederland komt zal hij zich dien aan te passen. Ook als minderheid. Je bent ook geen minderheid meer als je je aanpast ! Goed voorbeeld: De Braboneger !
  En van Haathutten en de koran is Nederland er niet beter op geworden, dus waarom vind jij dat Haathutten met Haatimams en al die problemen die erbij horen toch moeten blijven. Je lost een probleem op of je lost het niet op. En Wilders die ik dus niet naif kan noemen, die lost de problemen op !!!
  Een politieke partij met een beetje van alles is normaal de beste oplossing. Helaas is het tegenwoordig zo dat de leugen regeert en onze Cultuur en alles waar we voor staan verkwanseld wordt door bepaalde politieke partijen. Ze doen enkel liegen en bedriegen. Hoe kun je daar nog vertrouwen in hebben !!!

  1. -Harry

   Ik kan je voor een groot deel volgen Reiss ,

   maar wat ik niet helemaal vat is, wat je voor bezwaar hebt om uit de EU te treden .

   Natuurlijk zal het geld kosten , dat deed het ook toen we van de gulden naar de euro overgingen .
   Maar zal het nou zó onbetaalbaar worden om terug te keren ?
   Dat vraag ik me nou af .
   En je weet dat die EU een bodemloze put is waarvoor nimmer genoeg geld zal zijn om die te dempen .
   Is het dan niet wijzer om daar nú geld bij te leggen , om uit te stappen , dan die rot-EU maar eeuwig te blijven sponsoren ?
   Op lange termijn zal die EU astronomische bedragen gaan kosten , reken maar dat ze nu nog “rustig aan” doen !
   Want we moeten nog “wennen” .
   Daar zitten duizenden mensen manieren te verzinnen om geld ergens aan te verbrassen .

   Een beetje zoals het stop-loss verhaal uit de aandelenwereld ? Het heeft geld gekost , maar beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald .

   Het enige bezwaar zou in mijn optiek zijn , ( maar ik ben geen financieel figuur , meer een techneut ) dat men ons als uitgetreden land enigszins zou boycotten .

   Maar zouden we ons , als onafhankelijk land met enorm veel minder kosten en dus sterker concurrerend niet heel goed daaruit omhoog kunnen vechten ?
   De prijs bepaalt toch alles ?

   Je hebt het gezien , men koopt zelfs olie van Isis , als het maar goedkoper is !
   Van enige loyaliteit of fatsoen is nauwelijks sprake .

 4. Daniel

  Een onderbouwd verhaal tenminste met de nodige twijfels, want ik wantrouw iedereen die geen twijfels kent. Zekerheid is dodelijk, dat geldt voor alles en iedereen die de absolute waarheid in pacht denkt te hebben.

  1. Pimsch

   Dat zullen Van Urk en Gielah niet leuk vinden, want zij verachten twijfelaars, pressen zichzelf als een Duitser tot definitieve keuzes (Ich hab ein Ziel) in een wereld vol ondraaglijke contrasten. Dit soort mensen hebben soms op jonge leeftijd al een overtuiging, gewoon om indruk te maken.
   Ik heb ze allemaal moeten meemaken: de RK Hauptonderwijzer, de pastoor die maar niet van de berg kon afdalen, de studenten met hun flinke mening en hun bangheid voor ruige binken, de intrusieve portretten van beroemdheden, de sekteleden die met hun bijbel de kogels van de Rode Kmehr tegemoet liepen, de Amerikaanse dominees met hun geschreeuw en attitude, de predestinatiefascisten, de lagere milieus, de hogere milieus, de gebedsgenezers en shamanen.
   Kortom, welkom op onze Apenplaneet waar nog steeds de radikalen voor de sterksten worden aangezien. Kwam er maar een reus die deze houten koppen een finke klap in het gezicht geeft.

 5. Wachteres

  http://www.npo.nl/studio-powned/07-05-2015/POW_01043452?start_at=1386

  Ik wil dit toch nog even kwijt: Een interview met ons aller Annabel Nanninga en prof.Afshin Ellian.

  Strijd de goede strijd!

 6. W.H.J. Reiss

  @Harry
  Je vraag aan mij: In de EU of uit de EU ?
  Een eenmaal ingeslagen pad om daar weer uit te komen is welhaast onmogelijk. Zeer zeker voor een klein land zoals Nederland is !
  Moet die EU onzin dan maar gewoon doorgaan ?
  Nee, de EU zal beperkt moeten worden in hun bevoegdheden. Bevoegdheden zullen terug moeten komen als essentie om onze Eigen Cultuur mogelijk weer terug te kunnen krijgen !
  Het ongebreideld bevoegdheden afgeven aan de EU had en heeft maar 1 doel: “Das Vierte Reich” !
  Terwijl ik hier zit te typen heeft op T.V. (ik loop 1 dag achter) de grootste mongool, van Baalen weer podia. Dit Land IS en blijft Achterlijk !!!

 7. Wachteres

  Uit de EU, daar is geen twijfel over, wat mij betreft.

  Wie wil nu onder een communistische dictatuur zitten, die op een duistere manier is aangesteld?

  Wie heeft de eerste EU-leiding bijvoorbeeld aangewezen?

  Het EU-politbureau regelt alles, zonder het volk te raadplegen en wij kunnen in elk opzicht en vooral financieel voor de consequenties van hun achterlijk beleid opdraaien.

  Voor zichzelf zorgen de dames en heren erg goed, het ontbreekt hen aan niets.

  Was/is het in andere communistisch geregeerde landen niet hetzelfde verhaal?

  Merkwaardig dat zij wel roepen dat zonder de EU het licht uitgaat, maar met de EU weten we zeker dat de ellende niet te overzien is, dat die tientallen jaren gaat duren en dat die alleen maar erger wordt.

  Straks weer een aantal achterlijke corrupte landen erbij, die door ons onderhouden moeten worden.

  En niet te vergeten de rampzalige bewuste instroom van honderdduizenden gelukszoekers uit het Midden-Oosten.

  Vreemd toch, dat wij alleen maar verplicht worden ‘vluchtelingen’ uit die landen op te vangen!

  Ik ken wel meer landen waar het armoe troef is.

  Voor volksverraders, die ons voor geld en olie verkocht hebben aan het Midden-Oosten en voor wie alleen het eigen belang telt; na hun politieke carrière een lucratieve baan in het bankwezen of bij de EU, geldt dat zij hun gerechte straf niet mogen ontlopen.

  Neurenberg 2.0 moet er komen.

  1. Simon Brouwenstein

   Neurenberg 2.0 lijkt me wat overdreven maar ik denk ook wel dat het proces tegen Wilders onvermijdelijk was geworden.

   1. Wachteres

    Natuurlijk is dat voor jou overdreven, Jodocus.

    Voor links is dictatuur een normale gang van zaken.
    En dan vind je het ook logisch als mensen die voor onze vrijheid opkomen, daarvoor gestraft worden.

    Weet je dat in de tijd toen Oost-Duitsland nog bestond, dissidenten voor straf onbetaald moesten werken bij het linkse Zweedse bedrijf IKEA in Oost-Duitsland.

    En IKEA liet dat volgaarne toe, goedkoop, en het waren natuurlijk slechte mensen, net als Wilders.

    Weleens de Goelag Archipel van Aleksandr Solzjenitsyn gelezen?

    Blijkbaar is er nog niets veranderd.

    Zweden ontwikkelt zich alweer in die richting.

 8. Pimsch

  Wat kan Nederland nou uitrichten in het europarlement? Met haar armzalige 26 zeteltjes op een totaal van 750. Vergelijk dat met Roemenië: 32 en Polen: 51, Spanje: 54.
  We zijn NIEMAND in deze grote pan soep. Dit nieuwe Babylon, deze nieuwe Donaumonarchie. Hoezo reformeren?

 9. W.H.J. Reiss

  @Harry
  In of uit de Euro ?
  Dit kan alleen maar als bijkans alle landen geen begroting c.q. betalingsbalans probleem hebben. Duitsland zou niet accepteren als Nederland eruit gaat en zijzelf moeten blijven zitten indien er bij andere landen nog problemen zijn !
  Nederland zelf heeft ook een enorm begrotingsprobleem en een te hoge schuldquote ! Dit laatste heeft men weten te camoufleren met ‘hoerderij’, zwart geld en wietteelt bij het BBP te tellen ??? Nederland staat er momenteel slecht voor en het wordt er niet beter op. En de schuldige is niet de EU, dat zijn we zelf. De hobby’s van de AllochtonenClub, immigratie en ontwikkelingswerk kunnen we niet meer betalen, tenzij we in de volgende fase van neergang onze Bejaarden een spuitje geven !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.