Elitetroepen politie zwaar onderbemand

Geen categoriemei 13 2015, 8:00
Als er een grote terroristische aanslag komt zijn er niet genoeg elitetroepen om in actie te komen.
Dat zegt het hoofd van de zogeheten Dienst Speciale Interventies (DSI) in politievakblad Blauw.
De DSI, die in actie komt om terreurverdachten en extreem gevaarlijke criminelen in te rekenen, kan daardoor minder snel in actie komen dan gewenst. 'We hebben dringend behoefte aan mensen die ook bij grote dreiging het hoofd koel kunnen houden.'
In andere landen zijn elite-eenheden zoals de DSI behoorlijk populair - je kunt daar laten zien uit welk hout je gesneden bent, je bent werkelijk een topagent, en je verdient vaak een beetje meer dan normale agenten - maar in Nederland is dat niet het geval. De reden?
Volgens politiewetenschapper Jaap Timmer is de DSI niet populair binnen de politie, omdat het zeer onregelmatige werk een zware wissel trekt op het sociale leven van de leden.
Met name Amerikaanse, maar ook Britse, Franse en Duitse elitetroepen worden eerst en vooral gedreven door een groot eergevoel. Zij willen deel uitmaken van een elitegroep en zijn er trots op dat ze een stapje (of tien) meer doen dan hun 'gewone' collega's.
Als Timmer gelijk heeft is dat in Nederland dus anders.
De vraag is hoe dat opgevangen kan worden. Ik denk dat er daarvoor twee dingen moeten gebeuren:
1. Er moet een pr-offensief komen om DSI op een positieve manier neer te zetten en jongemannen (en -vrouwen) het gevoel te geven dat het een enorme eer is om erbij te horen (alleen the best of the best)
2. Leden van elite-eenheden moeten significant meer geld krijgen dan hun 'gewone' collega's.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten