Engelse regering rolt in troonrede het plan voor een EU-referendum uit

Het is alweer een paar jaar geleden dat de Britse premier David Cameron de inwoners van zijn land een referendum beloofde. Vandaag werd dat ineens concreet.

Het is altijd een statig moment in het Britse politieke jaar: de zogeheten Queen’s speech. Het is traditie dat vlak na de verkiezingen de Koningin naar het parlement komt om in het Hogerhuis een door de regering geschreven toespraak te houden. Noem het een troonrede, zo u wil. Maar behalve de plechtigheid en de pracht en praal, staan ook de beleidsvoorstellen centraal. In dit geval ging alle aandacht uit naar Camerons plan om een referendum te houden over het Britse EU-lidmaatschap:

De Britse koningin Elizabeth II heeft woensdag in een statige ceremonie het regeringsprogramma van de nieuwe conservatieve regering van premier David Cameron gepresenteerd. Het wetsvoorstel om het eerste referendum over de Europese Unie sinds 1975 mogelijk te maken, was een van de kernpunten van de speech. Die ging over 26 wetten die de eerste conservatieve meerderheidsregering in twintig jaar wil uitvaardigen.

Bevestigd werd tevens dat het referendum in 2017 gaat plaatsvinden (en niet 2016 zoals ook eerder bericht), en ook werd bekend dat de voorstanders van verlenging van het Britse verblijf in de EU zich in het ‘yes‘-kamp moeten gaan scharen. Het vakje met ‘no‘ op het stembiljet wordt de keuze waarvoor de eurosceptici moeten gaan op de dag dat het referendum gehouden wordt.

Maar voordat het referendum kan plaatsvinden, wil David Cameron eerst de relatie tussen zijn land en de Europese Unie heronderhandelen in Brussel. Daar moest hij al meteen een tegenslag incasseren, want Duitsland en Frankrijk hebben een pact gesloten om juist richting meer centralisatie te gaan. En niet richting minder, zoals de Britse minister-president probeert te bedingen.

Hoe dan ook kan Groot-Brittannië zich weer opmaken voor een referendum. Vorig jaar mochten de Schotten kiezen of ze een onafhankelijk land wilden worden of bij ‘Londen’ wilden blijven. En deze keer mogen alle Britten kiezen of ze zelfstandig gaan, of wij ‘Brussel’ blijven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.