EU redde vrijdag maar liefst 3300 bootvluchtelingen

16348377619_63125451ff_b
Foto: Manhhai / Flickr

De Duitse, Italiaanse en Ierse marines hebben op één dag duizenden mensen van de Middellandse Zee gehaald.

De samenwerkende marines van maar liefst drie EU-landen – Duitsland, Italië en Ierland – hebben vrijdag een hele drukke dag gehad. Maar liefst zeventien reddingsmissies moesten zij uitvoeren om het zeer hoge getal van 3300 bootvluchtelingen op één dag van de woeste golven op de Middellandse Zee te redden:

Italiaanse, Duitse en Ierse schepen hebben vrijdag duizenden vluchtelingen op de Middellandse Zee gered. Circa 3300 mensen werden van zee gehaald, voor zeventien migranten kwam de hulp te laat, maakte de Italiaanse marine vrijdag via Twitter bekend. Er waren in totaal zeventien acties nodig om de 3300 mensen in veiligheid te brengen.

Wat de doodsoorzaak is van dezeventien bootvluchtelingen die het niet redden, is nog onbekend. Maar te denken valt aan uithongering of verdrinking. Vorige maand verdronken er ook al 700 vluchtelingen op volle zee, en was er geen marine dichtbij genoeg om de mensen te redden. Dagblad de Limburger vergeleek de situatie zelfs met de holocaust.

Sindsdien zijn de lidstaten van de Europese Unie actiever op de Middellandse Zee en hebben ze de grensbewakingsmissie Frontex flink uitgebreid.

De Nederlandse marine was niet bij deze reddingsactie betrokken, maar de kans is groot dat dit in de toekomst wel zal gebeuren. Staatssecretaris Dijkhoff heeft eerder deze week aangekondigd de Nederlandse bijdrage aan de EU-missie omtrent bootvluchtelingen, te verhogen. Ook pleitte minister-president Rutte al voor een harde aanpak van dit soort migratie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

69 reacties

 1.   

  Helaas… Helaas…

  1.   

   Het Islamitische schrikbewind komt steeds dichterbij….daar waren de nazi’s van destijds kleine jongens bij…. Eigenlijk zou je die mensen niet moeten redden….

   1.   

    Niet elke immigrant is een ISIS terrorist he Geah.

    1.   

     Niet iedere Duitser was een nazi….

 2.   

  Hoera !
  Lang leve de verrijking. Ik kan nog steeds niet begrijpen dat onze regering nog steeds geen reguliere veerdienst op heeft gezet.

  Stel je eens voor zeg, op zo’n bootje is er niet eens een fatsoenlijk toilet en je kunt er ook niet douchen. Werkelijk schandalig. Gelukkig word er wel je voeten gespoeld mocht er aan boord uitkomen dat je geen moslim bent.
  [/sarcasme modus uit]

 3.   

  -Nou, op deze manier zit de eu binnen no time aan haar doelstelling om x aantal vluchtelingen op te pikken en kunnen ze pakweg in september al stoppen met het redden van vluchtelingen.

 4.   

  Voor elke moslim die uit de middellandse Zee opgepikt wordt moest er eigenlijk een autochtoon voor worden afgeschoten ! Dat zou de wegkijkende Policolor AllochtonenClub Politici gelukkig maken !

 5.   

  50 miljoen binnen halen in Europa voor olie was de afspraak die die klote EU gemaakt heeft. Gaat aardig lukken als je al kijkt wat er in al die jaren al is binnen gekomen. De EU heeft niets te maken met democratie maar alles met macht. Over een tijdje krijgen we burgeroorlogen omdat de autotochttonen het niet meer pikken dat ze steeds meer uitgezogen worden en gekleineerd tbv die “zielige” mensen. En Rutte’s neus wordt steeds langer.

  1.   

   Idee… wie doet er mee?

   Ik zou het een stunt vinden als wij haasje over doen. Dus we lokken een mooi land ergens aan de kust van aapfrika naar Europa. Als dat bijna leeg is (of verzwakt) dan springen wij daar naar toe. We duwen daar de laatste autochtonen in boten en vliegtuigen ook op weg naar Europa (waar hun familie al zit, dus soort familie-hereniging).

   Dan hebben we eindelijk een mooi land, mooi klimaat, mooie natuur. Zonne energie volop, geen dijken nodig… in 10 jaar bouwen we daar een welvaartsstaat. Met een écht electronisch, biometrisch, dronebeveiligd HEK eromheen. (We laten ons geen tweede keer de welvaartsstaat afpikken natuurlijk, wij niet!).

   We gaan niet zoals in Zuid Aapfrika slaven gebruiken, zoals nu in Europa heel normaal is (ze moeten toch werken, en dan maar tegen illegaal/laag loon).

   Nee, géén discriminatie binnen “New Nederland”. Want daar kom je niet binnen als je niet 100% westers gecultiveerd bent. En ja, dat bepaalt een raad van wijze mensen, waar het woord “links” niet bestaat. Immers: links houdt niet van een welvaartsstaat opbouwen, zij houden alleen van afbreken/uitvreten en opmaken. Potverteren, weet je nog?

   Wie doet er mee, zou ik zeggen. Hier op de 52ste breedtegraad is toch eigenlijk geen toekomst.

   Europa zinkt dan verder en verder in een mengsel van moslim, armoede, corruptie en tribale cultuur weg. Samen met het christelijk jezelf opofferen… ideale uitsterf constructie.

   1.   

    Vergeet niet een strenge selectie procedure toe te passen,veel gutmensch ratten zullen het zinkende schip Europa natuurlijk als eerste willen verlaten.

   2.   

    Zouden we ons dan niet kunnen vestigen rondom Israel? Dat werkt wat sneller denk ik en dan is het opbouwen van de welvaartstaat minder moeilijk. Tevens vormen we dan samen met Israel al een stevig blok tegen de omringende landen. Welk land zullen we uitkiezen? Libanon misschien ?

    1.   

     Ik begrijp je Kuifje,

     Israel en de grond erom heen hebben één groot onoverkomelijk probleem. Niet zozeer de arabieren zelf, die rennen snel genoeg weg naar Europa als wij ze boten geven.

     Het probleem is dat de 1e wereld nog steeds geld betaald voor de olie die in hun grond zit. Dat geld gebruiken Saoedie Arabie, Iran, Irak, IS en Al Queda om te schieten (of anderen te laten schieten) op alles wat beweegt. Hun olie/geld zijn onuitputtelijk, hun wapens dus ook. De mensen daar zijn eens “OP”. Maar daar wil je geen schietschijf voor gaan spelen.

     Ik zou Israel uitnodigen om ook daar aan de aapfrikaanse kust als buren te komen. Grond genoeg. Vergeet het joodse verleden in Jeruzalem, als er toch geen toekomst is. De BOM van Iran zal écht ‘n keer vallen. Laat de orthodoxen gewoon aan de klaagmuur klagen…

     De nieuwe wereld is er een waar mensen zelf hun eigen lot in handen nemen, kunnen nemen en geen parasitaire aanwas toelaten (anders dan hun eigen kinderen, die normaal opgevoed hun eigen veantwoordelijkheid kunnen nemen, over zichzelf en hun familie, straat, dorp, land).

     Een stabiel land, met zorg voor je eigen mensen, kinderen, buren, ouderen. Geheel zelfvoorzienend, en een beetje spullen uit India/china omdat ze zo goedkoop zijn.

     1.   

      Waar kan ik mij inschrijven voor dit nieuwe land??

 6.   

  Als dit EU-beleid wordt doorgezet, dan zal er nimmer een einde komen aan de eindeloze (vooral moslim) immigratie vanuit Noord-Afrika.

  De immigranten en mensenhandelaren weten dat er nu marineboten voor de kust varen die ze uit de bootjes halen en naar Europa brengen.

  Met andere woorden het EU beleid werkt alleen maar stimulerend voor veel (potentiële) immigranten om de oversteek te wagen omdat ze weten dat er nu genoeg marineboten rondvaren die ze naar Europa brengen.

  En zo word Europa,via demografische veranderingen, stapje voor stapje verder geïslamiseerd.

  Kaddafi heeft gezegd dat er helemaal geen Jihadisten nodig zijn om Europa te islamiseren; alleen maar massa immigratie is daarvoor nodig.

  “There are signs that Allah will grant vicotry to Islam in Europe without swords, without guns, without conquest. We don need terrorists, we don’t need homicide bombers. The 50+ million Muslims (in Europe) will turn it into a muslim continet within a few decades”——Muammar al-Gaddafi.

 7.   

  Wat jammer….

 8.   

  Het past precies in het EU-plan om in 2050 er 56 miljoen immigranten bij te hebben gehaald. De oorspronkelijke Europese bevolking is een luxe-paard geworden en men wil over naar goedkopere arbeidskrachten. Tevens wordt er meer islam ingevoerd zodat mensen wat makkelijker onderdrukt kunnen worden.

 9.   

  Linea recta per vliegtuig naar de Verenigde Staten die zijn verantwoordelijk voor de tsunami van vluchtende islamitische bevolking. De Amerikanen hebben alle landen platgebombardeerd met honderd duizenden doden en gewonden allemaal voor eigen gewin.Amerikanen komen overal mee weg, zelfs bij de Pers.

  1.   

   Onzin. Je hebt een of andere irrationele Amerika haat waardoor de je dingen niet meer zuiver ziet.

   Veel immigranten komen uit Afrika. De bootjes zitten vol met jonge mannen uit Afrika. Dat heeft niets met Amerika te maken.

   Het EU asiel beleid is er de oorzaak van dat er een toenemende stroom van immigranten naar Europa komen omdat de EU nu zelfs de immigranten help met marineboten om ze naar Europa te brengen en illegalen niet worden uitgezet.

   En nee, Amerika heeft niet alles kapot gebombardeerd.

   In Irak (en Afghanistan) hebben de Amerikanen (en andere landen zoals Nederland) heel veel geld gestopt om daar een democratie op te bouwen. Veel Amerikaanse soldaten zijn bij die strijd tegen Al Qaida en andere Jihadisten gestorven.

   En dat is tot op zekere hoogte ook gelukt. In 2011 was Irak gestabiliseerd en was het vrij rustig in Irak.

   Maar toen Obama alle troepen terugtrok, tegen de adviezen in van militairen en diplomaten, sprongen Jihadisten in het vacuüm en hebben het land weer gedestabiliseerd waardoor datgene waarvoor Amerikaanse soldaten hard hebben gevochten door Obama werd “weggegeven’ aan de Jihadisten.

   1.   

    U vergeet de arabische lente,dát is het startschot geweest van de grootste uittocht sinds ww2.
    Als je daar geen VS invloed in ziet zou ik mijn naam veranderen in snor drukker.

   2.   

    Bromsnor. De Amerikanen bombardeerden en bombarderen half de wereld plat met miljoenen doden, gewonden en gehandicapten om de daar de “DEMOCRATIE” op te bouwen? Wat een kortzichtige redenering.

 10.   

  Zo´n boot, waarmee je hen oppakt uit zee ( wat ik toejuich… want waarom zou je die mensen laten verdrinken)
  kan toch regelrecht naar de kust terugvaren en ze daar weer aan land zetten?

  Dat dit niet gebeurt… dar zit écht een bepaalde agenda achter.
  En nee ( voordat er weer iemand hypocriet over naastenliefde begint te jammeren)… daar zit géén medemenselijkheid of ander fraais achter… dán zouden we wel geld geven voor opvang in de regio….
  maar een plan om westelijke landen.. nog niet zo lang geleden vrij en democratisch…
  te ontregelen, te verarmen en klaar te stomen voor de dictatuur.

  Lang leve de Nieuwe Wereld Orde ( maar niet heus…)!

  1.   

   Mensenlevens redden heeft alles met naastenliefde te maken lijkt mij

   1.   

    Ja normaal gesproken wel…..zou ik dan ook helemaal voor zijn zoals destijds met de Vietnamese bootvluchtelingen……Maar deze kerels zijn anders….met hen haal je de ISIS binnen….

    1.   

     Of er nu wat onschuldigen opzitten of niet….het is en blijft een ISIS-boot….

   2.   

    Je bent de enige die het reden van mensenlevens hier als verheugend feit signaleert.
    De rest lijkt dat te betreuren. Pijnlijker kan de morele verloedering op dit blog niet worden geïllustreerd.

    1.   

     Het getuigt niet van naast

    2.   

     Het getuigt niet van naasteliefde je naaste op te zadelen met de import van kokosnoten en kalifaatgangers die de vurige wens koesteren je naaste te terroriseren,griezelstein.

     1.   

      Ik zie dat de fantasie volgens welke bootvluchtelingen IS-aanhangers zijn zich inmiddels al stevig heeft vastgezet.

     2.   

      @Brouwenstein: U blijft een wegkijkende figuur -> Libische officials hebben al diverse malen gewaarschuwd voor ISIS op de boten en er is onlangs een Tunesiër opgepakt die betrokken was bij de aanslag op het Bardo-museum. Die moordpartij is door ISIS opgeëist en de arrestant heeft op een van de bootjes gezeten.

     3.   

      Mediaevist, in algemene In is het onzin te beweren dat bootvluchtelingen uit ISIS-strijders bestaan. Dat begrijpt u zelf ook wel dus ik ga er vanuit dat uw bijdrage een demagogische strekking had.

    3.   

     Op dit blog wordt meestal gereageerd uit medeleven met de naastemensen alhier in de bananenrepubliek.

   3.   

    @CJD
    30 mei 2015 at 10:07
    “Mensenlevens redden heeft alles met naastenliefde te maken lijkt mij”
    Mensenlevens redden wel. Maar daarom hoeven we ze nog niet hier, in de EU, op te vangen. Oppikken, maaltijd en intussen terug naar Afrika.
    En waar is de marine van de Noord-Afrikaanse staten? Die schittert weer door afwezigheid!

   4.   

    CJD Weet u wat naastenliefde is. Als sterke mannen zoals uit MO en Afrika daar in eigen landen en regio’s hun arme bevolking gaan helpen. Kan de westerse hulp stoppen.

 11.   

  redden is ok, en dan terugbrengen.

  dacht er nou echt iemand dat dit soort figuren mensen
  zouden redden als het andersom was ?

 12.   

  Het gevaar der alleenheerschappij (EU) ligt niet in de alleenheerser, maar in de duizendtallen individuen(immigranten), die zijn macht onder elkaar verdelen en uitoefenen als kleine despoten.

 13.   

  Debat 21 april 2015 Tweede Kamer:

  Wilders kreeg grote kritiek van andere partijen, die hem harteloosheid verweten en benadrukten dat de vluchtelingen bepaald niet voor hun lol in gammele boten stappen. Sharon Gesthuizen (SP) noemde de PVV-voorman zelfs een ‘gevaar voor de mensheid’.

  Alexander Pechtold (D66) wees er op dat landen in de regio veel mensen opvangen. “In Libanon is 25 procent van de bevolking vluchteling.” Dat zou volgens hem hier neerkomen op 4 miljoen vluchtelingen.

  Jesse Klaver (GroenLinks) wil dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om vluchtelingen uit de zee te redden. Wat hem betreft mag daar zelfs de marine voor worden ingezet.

  Wilders zegt te beseffen dat de mensen slachtoffers van gewetenloze mensensmokkelaars zijn. “Niemand wil dat die mensen verdrinken.” Maar ze zullen kunnen blijven komen als ze een kansje zien om in Europa te komen, betoogde hij. Louis Bontes (Bontes/Van Klaveren) was het met Wilders eens. Hij pleit voor de oprichting van zogenaamde ‘safe havens’ aan de kust van Libië om de vluchtelingen op te vangen.

  Het probleem van Afrika is ook te groot voor Europa.
  In Afrika moet wat gaan gebeuren(noord, zuid en midden).
  Anders kunnen we Afrika beter sluiten en het continent onder water laten lopen.
  Wat er nu gebeurt is pappen en nat houden, het lost niets op.

  1.   

   Meer dan enig ander continent heeft Afrika moeten worstelen van verovering, het kolonialisme, waarin de eigen rol van het continent in de geschiedenis werd ontkend; Daarmee werd tevens het vermogen van zijn bevolking ontkend om zelf verandering en vooruitgang teweeg te brengen.

   1.   

    Dat vermogen werd niet ontkend maar bewust niet gebruikt om de terreur in stand te houden.

   2.   

    Dit is de spijker op z’n kop, heer van Urk, en het is goed te beseffen dat wij de kolonisatoren waren die deze situatie veroorzaakten. Volgt hier niet uit dat hier ook geldt dat de vervuiler betaalt?

    1.   

     Doen we toch ook door de grenzen wagenwijd open te gooien en Europa helemaal vol te laten lopen met Afrikanen? Het ontgaat me trouwens waarom Oost-Europa daaraan mee zou moeten doen, want van daaruit zijn geen landen gekoloniseerd. Nederland heeft ook geen Afrikaanse landen gekoloniseerd. Maar laat Europa maar helemaal dichtslibben hoor. Wat kan mij het schelen, over een jaar of 50 ben ik hartstikke dood.

    2.   

     Je snapt blijkbaar niet, griezelstein, dat het in de aard van de afrikaner ligt terreur uit te oefenen en dat de Europeaan hopeloos heeft geprobeerd die lui enige menselijkheid bij te brengen. Sinds diverse Staten daar onder druk van de Verenigde moslims naties de Europeaan uit die landen heeft gewerkt is de misdaad vertienvoudigd

    3.   

     Zonder de kolonisatie zou geheel Afrika nog in het Stenen Tijdperk verkeren…. een niveau waarheen ze, zodra ze de blanke ‘overheersers’ verdreven en/of om zeep gebracht hebben, altijd weer onmiddellijk op weg naartoe proberen te gaan… wan een civilisatie in stad houden of opbouwen…. dat kost een energie, die zij niet op kunnen en willen brengen.

     En dan de corruptie!
     Niet doorheen te komen!
     Alles verlammend!

     De beste dienst, die andere landen het continent Afrika kunnen bewijzen, is rigoureus élke zogenaamde ontwikkelingshulp terugtrekken.

     Men MOET dan wel iets gaan opbouwen en aan het werk!

     Maar ja.. al die linksen in het westen, die zwaar aan ontwikkelings(niet)hulp verdienen…
     die beginnen dan te jammeren en hun regering om geld te vragen… en daarom wordt het NOOIT iets… daar.

     Vergelijk deze lamlendige lui heet eens met wat de Israëli’s vanaf 1948… dus in minder dan 70 jaar…. voor elkaar hebben gekregen!
     Veel antisemitisme van Afrikaanse en Midden-Oosten-kant is dan ook dood-ordinaire wrok en jaloezie… want Israëli’s werken wél… en bouwen wél op!

    4.   

     “Het kolonialisme is bij uitstek een thema waarin het westers schuldgevoel tot grote bloei is gekomen. Zo is een van de rechtvaardigingen voor het geven van ontwikkelingshulp aan landen in de Derde Wereld de gedachte dat het Westen schuldig is aan de onderontwikkeling van Afrika. Maar Europa is net zo min verantwoordelijk voor de onderontwikkeling van Afrika als Rome verantwoordelijk was voor de onderontwikkeling van Gallië.

     De juiste vraag is niet: waarom zijn arme landen arm? De juiste vraag is: waarom zijn rijke landen rijk? Want in het begin waren we allemaal arm. Wie een verklaring zoekt voor de bloei van het Westen, moet teruggaan naar de Renaissance of zelfs naar de klassieke Oudheid. Kolonialisme heeft niets te maken met die bloei.

     -Frits Bolkestein

     http://www.volkskrant.nl/recensies/hoe-europa-zn-zelfvertrouwen-verloor~a371739/

     1.   

      Een van de redenen waarom rijke landen rijk zijn is dat ze grondstoffen roofden uit armere landen.
      In die koloniale politiek, van VOC tot de kolonisatie van het Midden Oosten en Afrika, belemmerden ze de natuurlijke ontwikkeling van staten in die regio’s. De chaos in die landen is in belangrijke mate het gevolg van Westerse bemoeienis. Daarvan krijgen we nu de rekening gepresenteerd in de vorm van vluchtelingenstromen.

     2.   

      Simon Brouwenstein
      30 mei 2015 at 17:33
      Volgens mij, geloof je deze onzin zelf niet eens, maar je moet wat hé, om de boel te stangen als linkse dwarsligger zijnde. Toch?

     3.   

      Waarom is het in Congo ondanks delfstoffen als tin, zink, mangaan, zilver, goud, steenkool, uranium, cadmium, bauxiet en ijzererts nog steeds kommer en kwel. Terwijl het ‘uitgebuite’ Indonesie het economisch voor de wind gaat?

     4.   

      @Brouwenstein

      http://www.kennislink.nl/publicaties/hoe-afrika-de-aansluiting-verloor

      Zelfhaat schijnt een aangenaam gevoel te zijn of te proberen een ander tot die religie te bekeren. Maar helemaal niemand heeft iets aan die houding, sterker, u prolongeert de ellende voor deze mensen. U ziet hen als stakkers die net zoals een baby die leert lopen de hand van mama nodig heeft. Maar ze zijn niet zielig Brouwenstein! Ze zijn volwassen! Ze moeten opdraaien voor hun eigen fouten!
      En dat ge o.h. inzake Shell, het was niet Shell die zijn eigen leidingen saboteerde! Die rotzooi voor de kust komt opnieuw door de eigen bevolking die illegaal tapt! Wat voor voordeel heeft Shell nu helemaal bij het verzieken van het leefmilieu? Nada!

    5.   

     @Brouwenstein
     Wij?Had Nederland kolonies in Noord en midden Afrika? Nee hè.

     1.   

      @Toets, ik word KOTSMISSELIJK van dat links geklets. Hoe verzinnen ze het.

      Natuurlijk zijn wij ook de schuldigen dat ze in Afrika nog nooit welvarende landen hebben kunnen opbouwen.

      En in zekere zin is dat ook zo.als je voortdurend geld toegestopt krijgt.

      Dan ga je nooit echt aan het werk.

     2.   

      @ toetssteen
      30 mei 2015 at 16:17
      Jij legt ook op álle slakken zout hé…………….{;-P

     3.   

      @ Toets ,

      Ik heb in Afrika gewerkt voor ontwikkelingshulp , gedurende een fors aantal jaren .

      Ik durf hier te stellen – en alle voormalige collega’s zijn het hartgrondig met me eens –
      het heeft geen zin !

      Die zwarten zijn en lui en te stom , ze kunnen gewoon niks , het duurt maanden om ze zelfs maar te leren een simpel boutje vast te draaien !
      Dan moet je ze wel precies vertellen wat ze moeten doen .
      Laat staan dat ze ooit in staat zullen zijn om de diagnose te stellen bij een probleem .
      Absoluut onbestaanbaar !

      En dat die landen leeggeplunderd zouden zijn is ook grote onzin , de Brouwenstein doctrine .
      Je kunt je afvragen wat je er aan hebt dat er olie – of iets anders – in de grond zit as je te stom bent om het er zelf uit te halen !
      Laat een ander dat dan doen en die lui daar geld voor geven . Is dat roof ?
      We zullen zien wat er van terechtkomt als Shell helemaal uit Nigeria is vertrokken !

      Engeland heeft bij voorbeeld in Sudan een enorm waterbouwkundig project aangelegd , eind 1800 , als ik me niet vergis .
      Zo gigantisch , dat ze heel Afrika daarmee van graan konden voorzien .
      Allemaal nog met stoommachines !
      Daar zaten geen grondstoffen in de bodem , hooguit katoen werd er geoogst .
      Zodra die zwarten de Engelsen weggejaagd hadden , zakte de productie in tot 1 a 2 % van de vroegere opbrengst .
      Het enige gebouw dat daar na 200 jaar nog overeind stond , was een ziekenhuis GEBOUWD DOOR DE ENGELSEN , en nu , gerund door Chinese dokters ! nog steeds functioneert .

      De Belgen hadden een aantal Claes combines geschonken in het kader van ontwikkelingshulp, die waren binnen drie maanden totaal verruïneerd !
      Er zaten Daf motoren in en die hebben ze helemaal uit elkaar gehaald , de onderdelen verkocht en de lege motorblokken lagen gewoon in het zand .
      Heb er nog foto’s van .

      Dát is wat er van terechtkomt , als je iets aan die zwarte horreborren overlaat !

      Geen donder !

      Ondanks he betweterige gezwets van Simon de Alwetende Niksnut .

     4.   

      “We zullen zien wat er van terechtkomt als Shell helemaal uit Nigeria is vertrokken !”

      Harry, misschien eerst even kijken wat ervan terechtkwam toen ze er zaten.

      http://www.amnesty.nl/shell-in-nigeria

     5.   

      @Harry
      Ik weet het. Mijn zwager heeft zich jarenlang het heen en weer gewerkt om een zuivelfabriek goed draaiende te krijgen. Nou ja, het loopt een beetje, maar het arbeidsethos en het tempo maakten hem moedeloos.
      Neef zit in Angola, maar dat loopt dan weer best aardig. Eigenlijk zou je menen dat jonge mensen die wat willen bereiken daarheen zouden gaan….

    6.   

     Voordat Europa voet zette in Afrika, waren de arabieren er al en niet op bezoek. Ook werd er onderling landjepik gedaan, net als bij ons.

     Na de dekolonisatie hebben de Afrikaanse landen leiders gekregen/gekozen die eigenbelang en nepotisme een nieuwe betekenis hebben gegeven.

     Wij zien niet “rijker” omdat wij verre oorden hebben leeggeroofd (dat geld zou allang op zijn), maar door de mogelijkheden tot ontplooiing en individuele vrijheden (ja, zelfs toen al) welke een gemeenschap laten groeien en bloeien. Het is verder interessant om te zien welke voormalig koloniën het goed doen en welke niet en waarom.

     Afrika (niet het noorden) beroept zich erop dat het al het leven daar is ontstaan; het oudste continent. Europa heeft zich als kolonisator grofweg zo’n 300 tot 350 jaar met Afrika bemoeid. Het besturen van gevormde landen bv Rhodesie heeft in de meeste gevallen niet langer dan 125 jaar geduurd.

     In Afrika viel niets te roven en hebben we meer gegeven dan genomen. Voor het Midden-Oosten geldt dat er voor de olie altijd betaald is.

     Op basis van deze aanwezigheid hebben wij de huidige situatie veroorzaakt en moeten wij betalen? We hebben veel, heel veel betaald en bijgedragen. Afrika kan zijn problemen niet langer op ons uitschuiven. Dat is kindergedrag (afhankelijkheid).

     Vanzelfsprekend laten we mensen niet verdrinken/omkomen. Echter “helpen” om ons zogenaamde schuldgevoel af te kopen is zo vals als de aflaat. We moeten op een volwassen manier aanpakken. Echter hebben we nu te maken met de “nieuwe kolonisatoren” oftewel belangenorganisaties en die dulden geen concurrentie.

    7.   

     Zonder de “kolonisatators “hadden die afrikaantjes nu het oplossen van conflicten dmv koppensnellen in de grondwet staan.

    8.   

     Hoe komt het dat Indonesiërs (uit onze voormalige kolonie) zich nooit als bootvluchteling hebben gemeld?

     1.   

      @Martin van Dee
      Dat komt omdat Indonesiërs geen Afrikanen zijn. Zelfde geld voor Koreanen. Zuid Korea is na een vreselijke periode opgebloeid tot een van de meest welvarende staten in Azië. Idem Singapore.
      Het is een heel ander slag mensen.

  1.   

   Voor het redden van mensen heeft Geah minder waardering.

 14.   

  Ik begrijp nu pas goed waarom deze negers in bootjes zitten ! Apen kunnen niet zwemmen volgens Wikipedia !

  1.   

   Maar ze kunnen wel springen…en klimmen…

   1.   

    Ik heb toch ook gezien dat er op Borneo Orangs waren die NIET konden zwemmen , Martin , als het water te diep was om te lopen , pakten ze een lange stok om op de bodem te steunen om zo een smalle geul over te steken . Als een soort polsstok .

    Maar die Orang Hutan ( mens uit het woud , in het Indonesisch ) leefden dan ook met Indonesiërs en niet tussen de negers .

    De omgeving heeft een forse invloed op de ontwikkeling van menselijke en dierlijke wezens .
    Laten we eerlijk zijn , wat kan een chimp nou leren van een neger ?

    En eerlijk gezegd vind ik zo’n Orang met z’n geduld , zachtaardigheid , vriendelijkheid en rustige gedrag meer menselijks hebben dan de meeste negers .

    1.   

     @Harry
     Inderdaad heel zachtaardig. Ging als kind samen met mijn vader ze regelmatig observeren op Sumatra. Eind jaren 50, begin jaren 60 liep dat nog allemaal vrij rond, net als de tijgers en de beren. Over Afrika weet ik te weinig, mijn vader kreeg wel aanbiedingen om daar te werken maar dat zag hij totaal niet zitten. Toen werd het Europa.

  2.   

   Verreweg de meeste negers kunnen niet zwemmen , Reiss , hooguit een aantal die langs de kust wonen en dan meestal nog slechts de visserlui .
   En vaak zelfs díe niet !

   Wat kunnen ze eigenlijk wél ?

 15.   

  ‘Zo´n boot, waarmee je hen oppakt uit zee kan toch regelrecht naar de kust terugvaren en ze daar weer aan land zetten? Dat dit niet gebeurt… daar zit écht een bepaalde agenda achter.’

  Precies Gielah, we worden op een vreselijke manier met de ogen open bedonderd. EU zorgt dat marineschepen nabij Afrikaanse kust varen, boten en alles wat daar voor door gaat worden boordevol de zee opgejast, even de coordinaten doorgeven naar onze schepen en hopla alles wordt daarna keurig in Europa aan land gezet. Het is een grote schande wat er gebeurt en nog staat te gebeuren.

 16.   

  Een atoombom op Afrika is de enige oplossing en conclusie na het lezen van vele bovenstaande reacties.

  En daarna moet er een oplossing komen voor de Afrikanen in Nederland.
  En dan ook maar alle niet westerse bevolking lozen.

  Genoeg is genoeg.

  1.   

   Dit ontbeert enige nuance, of is het niet helemaal serieus bedoeld?

 17.   

  Ze weten het wel weer mooi te brengen… “De woeste golven van de middellandse zee” Ik heb in mijn jaren als Zeevarende zelden tot nooit woeste golven gezien op de middellandse zee… ook de legio foto’s van de bootjes vol vluchtelingen laten nooit “Woeste golven” zien…

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!