Europees Parlement: EU-lidstaten moeten onmiddellijk iets doen aan vluchtelingenstroom

Geen categoriemei 20 2015, 13:00
Het Europees Parlement eist actie.
Het EP wil dat EU-lidstaten nu echt iets doen aan de vluchtelingenstroom naar Europa en in het bijzonder rond de Middellandse Zee. Dat bericht De Telegraaf:
De landen dralen veel te veel, meent een groot deel van het Europees Parlement (EP). De christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen in het EP spraken woensdag tijdens een debat in Straatsburg hun steun uit voor de plannen van Brussel voor onder meer de verplichte verdeling van asielzoekers over heel Europa.
Hoewel het Parlement wil dat de lidstaten iets doen is de kans niet bijster groot dat er daadwerkelijk het één en ander gebeurt, aldus de krant voor wakker Nederland. De voornaamste reden? Er zijn enkele landen die de plannen van het EP absoluut niet zien zitten. Zo liet de Hongaarse Victor Orban eerder al weten de plannen "absurd, bijna krankzinnig" te vinden. Andere landen, zoals Polen, Frankrijk en Spanje zijn er ook niet blij mee. Het resultaat? Er zijn op dit moment minstens dertien EU-lidstaten die grote vraagtekens zetten bij de ideeën van het parlement.
Frans Timmermans, Neerlands EU-commissaris en naaste medewerker van Jean-Claude Juncker, verdedigt de plannen onderwijl met klem. Volgens hem moeten de lidstaten hun acties coördineren en vluchtelingen opvangen. Daarbij maakt hij wel duidelijk dat het alleen om asielzoekers gaat - om mensen die hun vaderland ontvlucht zijn vanwege politieke en militaire redenen - niet om economische asielzoekers.
Hij benadrukt daarbij dat Europese landen in zijn ogen onverantwoordelijk handelen door wel kritiek te leveren op het aantal bootrampen met vluchtelingen, maar daar vervolgens zelf niets aan doen.
Wat vind jij? Moet er een Europese quota komen voor lidstaten? Moet ieder land relatief gezien (op basis van de bevolking, bijvoorbeeld) een vastgesteld aantal vluchtelingen opnemen, of behoort dit een taak te zijn van de individuele lidstaten zelf?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten