FBI: hacker kon besturing van vliegtuig overnemen

Geen categoriemei 18 2015, 15:00
Dit is best wel angstaanjagend.
Herinner je je nog de Amerikaanse beveiligingsexpert/hacker die vorige maand vanuit een vliegtuig twitterde dat hij de zuurstofmaskers van het vliegtuig kon activeren, waarna hij door de FBI uit het vliegtuig werd gehaald?
Nou, Chris Roberts van One World Labs - de hacker in kwestie - had toegang tot veel meer via een kastje onder de vliegtuigstoelen. Hij kon zelfs de besturing van het vliegtuig overnemen, aldus de FBI. Citaat:
Roberts zegt nu dat hij in staat was het entertainmentsysteem van het vliegtuig te hacken, via een kastje onder zijn stoel en een aangepaste netwerkkabel.
Volgens de FBI kon Roberts echter nog veel meer. Hij zou via het entertainmentsysteem ook andere onderdelen van het vliegtuig kunnen betreden, waaronder de netwerken die verbonden zijn aan de motoren van het vliegtuig. Daardoor zou hij het vliegtuig bijvoorbeeld kunnen instrueren om een daling in te zetten. De FBI is nog bezig met het onderzoek.
Volgens de beveiligingsexpert zelf is de informatie echter uit zijn verband gehaald door de FBI. "Het gaat hier over een enkele paragraaf uit een hoop gesprekken. De context ontbreekt, hoewel ik daar uiteraard verder weinig over mag zeggen", aldus Roberts.
Als het klopt dat de hacker nog veel meer kon doen dan 'slechts' de zuurstofmaskers activeren, dan is er een groot probleem met het veiligheidssysteem van vliegtuigen. Gelukkig heeft de hacker geen slechte bedoelingen, en onderzoekt zijn bedrijf al jaren de beveiliging van vliegtuigen om vervolgens vliegtuigfabrikanten te waarschuwen voor de slechtbeveiligde kastjes onder de vliegtuigstoelen.
Laat ik het zo zeggen: gelukkig is de hack ontdekt door Chris Roberts, en niet door een terrorist die een vliegtuig op die manier zou willen laten neerstorten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten