Grenzenbewakingsorganisatie Frontex redt 5000 vluchtelingen uit zee

Geen categoriemei 31 2015, 20:00
En dat in drie dagen tijd.
Het ultieme bewijs dat bijzonder veel mensen uit Libië (en andere landen waar het onrustig is) naar Europa proberen te vluchten:
De Europese grenzenbewakingsorganisatie Frontex heeft in de afgelopen drie dagen in de Middellandse Zee meer dan 5000 vluchtelingen van de verdrinkingsdood gered „Dit was tot nu toe de grootste golf migranten in 2015”, zei Frontex-baas Fabrice Leggeri zondag in Warschau.
De 5000 vluchtelingen werden aangetroffen op 25 boten. Dit betekent dus dat er gemiddeld 200 vluchtelingen op één boot zaten. Aangezien dit soort mensen vaak niet in staat zijn om grote, stevige boten te kopen of te huren is de kans groot dat de boten overvol waren - en dus bijzonder onveilig waren.
In die gevallen kun je dus werkelijk van een grote reddingsactie spreken.
De afgelopen maanden en zelfs jaren zijn er bijzonder veel vluchtelingen van Libië naar Europa (en dan met name Italië) gekomen. Het Britse The Guardian publiceerde daar een maand geleden al een bijzonder interessant artikel over. De verantwoordelijke journalist sprak niet alleen met vluchtelingen zelf, maar ook met de mensensmokkelaars die ze de zee over proberen te krijgen. Voor hen is het puur business - het maakt ze dan ook weinig uit wie er precies op hun boten komen (echte vluchtelingen of undercover terroristen). Ook trekken ze het zich niet aan als een boot zinkt en honderden vluchtelingen omkomen; zij hebben hun geld al gekregen, daar gaat het ze om.
The day before, that boat might have carried hundreds of fish back to port. This night, it would bear hundreds of refugees towards Italy. A day after 800 people drowned in nearby waters, yet another trip was following in its wake.
“That’ll carry 200,” says the smuggler. “Minimum.”
Deze houding zorgt ervoor dat de oversteek van Libië naar Italië buitengewoon gevaarlijk is en met enige regelmaat aan letterlijk honderden mensen het leven kost. Het komt dus niet als een verrassing dat Frontex vluchtelingen redt - alleen de aantallen zijn mogelijkerwijs schokkend.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten