Griekenland dreigt wanbetaler te worden

Geen categoriemei 24 2015, 14:00
De aankomende maanden moet 1,6 miljard euro worden betaald aan het IMF. En - aldus Griekse ministers - dat geld is er eigenlijk helemaal niet.
Het worden weer spannende maanden in de eurozone. Nog altijd bivakkeert Griekenland in een economische crisis, die het zeker niet alleen de baas kan. Niet zolang het in de euro zit. Daarom blijft geld van anderen - EU-lidstaten, het IMF - van levensbelang om de Griekse staat overeind te houden.
Maar dat geld, dat blijft voorlopig nog in de zakken van de uitleners, want men is er onvoldoende gerust op dat Griekenland ook voldoende hervormt om al het uitgeleende geld ook weer te kunnen terugverdienen. De regerende Syriza-politici hebben een agenda van het uitbreiden van de sociale zekerheid, het aannemen van extra ambtenaren en het stimuleren van de economie door belastinggeld in allerlei projecten te pompen.
Europa weigert daarmee akkoord te gaan, aangezien dat Griekenland alleen maar duurder en minder rendabel maakt, in plaats van efficiënt en rendabeler. Men leent de Grieksen dus even niks meer uit, en het gevolg is nu dat Griekenland in acute betalingsproblemen dreigt te verzanden:
Griekenland moet in juni in vier termijnen in totaal 1,6 miljard euro aan rente en aflossingen betalen aan het IMF. Dat geld is er niet en zal daarom niet worden betaald, aldus Voutsis.
De bodem van de Griekse schatkist komt in zicht doordat het land al maanden geen noodkredieten meer heeft ontvangen van de eurolanden en het IMF.
De Griekse regering staat nu voor een hele duidelijke keuze: men kan failliet gaan, maar wel de eigen gewenste koers blijven varen tot het bittere einde. Of men zet basically het hele Syriza-verkiezingsprogramma (waarop deze regering gekozen) is bij het grofvuil, maar blijft economisch gezien in leven. Als er alleen economische motieven meespeelden, lag de keuze voor de hand. Maar aangezien hier ook electorale beweegredenen een rol spelen, is de oplossing voor dit dilemma heel wat lastiger en ingewikkelder.
Maar hoe dan ook - zoals eigenlijk standaard bij berichten over Griekenland: wordt vervolgd...
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten