Hennis wil stoppen met duurste ict-project ooit

Geen categoriemei 02 2015, 8:00
Heel erg wijs.
Ken je die mop van het grootste en duurste ict-project van de overheid ooit? Nou, die komt er dus niet. Minister van Defensie Jeanine Hennis wil ermee stoppen. Via NU.nl:
Automatiseringssysteem SPEER is inhoudelijk en financieel een fiasco en daarom wil minister Jeanine Hennis-Plasschaert niet verder met het project, schrijft nrc.next zaterdag op basis van bronnen rondom Defensie. Ook heeft de krant interne documenten ingezien.
SPEER, dat nu ERP heet, heeft volgens het ministerie tot nu toe 433 miljoen euro gekost. Maar de Algemene Rekenkamer schat dat er inmiddels al twee keer zoveel aan is uitgegeven.
En dat terwijl het ict-project al jaren lang problemen geeft.
Het schokkende is dat het hele systeem al zes jaar geleden klaar moest zijn, en dat het nog steeds niet af is. En wat wel af is, werkt niet goed en een groot deel van Defensie werkt er niet mee. Nu wordt er nog eens 120 miljoen euro tegenaan gesmeten om in ieder geval het deel dat wél werkt in gebruik te nemen en verbeteren. Er komt geen verdere ontwikkeling van het systeem.
Hennis wacht met het bekendmaken van haar plannen. Ze wil het systeem "bevriezen", maar ze heeft de Kamer nog niet geïnformeerd:
De minister zou willen wachten op een goed moment om het pijnlijke besluit naar buiten te brengen. De Kamer is zeer kritisch op de stand van zaken van de ict van het ministerie en in het bijzonder op SPEER. Ook zou Hennis bang zijn voor klachten van leveranciers.
Ik denk dat ze daar terecht bang voor mag zijn. Dit ict-project is niet alleen het grootste en duurste ict-project van de overheid ooit, maar ook nog eens een van de meest falende ict-projecten ooit. Het geld had beter kunnen worden gestoken in meer mankracht en materieel in plaats van in een ict-project dat gedoemd was te mislukken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten