Leider pro-Russische rebellen Oost-Oekraïne uitgeschakeld bij aanslag

Geen categoriemei 24 2015, 18:00
Er werd al langer gejaagd op Alexej Mozgovoi.
Eén van de leiders van de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne, Alexej Mozgovoi, is uitgeschakeld. Hij kwam om het leven bij een aanslag in de buurt van Altchevsk.
Eerst vond er een explosie plaats waarna Mozgovoi opeens onder vuur kwam te liggen van een machinegeweer. Volgens De Standaard kwamen zes andere mensen ook om bij de aanslag.
Mozgovoi, die commandant was van een politiebataljon in de autonome republiek Loehansk, was al lang een doelwit; er waren al meerdere pogingen om hem om te brengen. De man stond ook op de zwarte lijst van de Verenigde Staten, wegens zijn rol in het Oekraïense conflict.
Er is nog weinig bekend over wie erachter de aanslag zit, maar de rebellen zullen ongetwijfeld eerst en vooral naar Amerika en de Oekraïense geheime dienst kijken. Of toch niet? De BBC bericht namelijk dat Mozgovoi een uitgesproken criticus was van de pro-Russische 'overheid' in Loehansk én van de deal die de rebellen sloten met Kiev. Aan de andere kant liet hij eerder nog optekenen dat het oosten van Oekraïne "zich in de richting beweegt van Rusland, dat kan niemand meer tegenhouden."
Mozgovoi stond bekend als een conservatieve hardliner die vonden dat vrouwen eerst en vooral voor het huishouden moesten zorgen. Zoals de BBC uitlegt:
He is heard issuing a warning to residents: "Too many women go to restaurants. What kind of example do they show to their children? From now on, we will arrest all women we find in restaurants and cafes."
In maart van dit jaar werd er ook al een aanslag gepleegd op de rebellenleider, maar die overleefde hij. De aanslag van vandaag vond op precies dezelfde plek plaats. Dit keer was het dus wel raak.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten