Man mocht nier te koop aanbieden op Markplaats.nl

Geen categoriemei 08 2015, 16:00
Dat lijkt me volstrekt logisch.
De 40-jarige Marc H. uit Amersfoort kreeg vandaag te horen van de rechter dat hij op vrije voeten gesteld wordt en zelfs niet eens een boete hoeft te betalen voor zijn actie om zijn eigen nier te koop aan te bieden op Marktplaats.nl. Dat bericht de NOS:
Het Openbaar Ministerie in Utrecht stelt dat Marc H. winst wilde maken met de verkoop van zijn orgaan en eiste een werkstraf van 60 uur. Volgens de rechter heeft niemand zich aangeboden om de nier te kopen en is er dus geen bewijs dat hij winst wilde maken. De rechter spreekt de man dan ook vrij.
De idee achter de redenering van de rechter is dat je niet kunt weten of hij daadwerkelijk winst wilde maken als er niemand is die inging op zijn aanbod. Goed punt.
In het verleden hebben andere mensen hun organen ook aangeboden - in dit geval zei de aanbieder trouwens dat hij een sociaal experiment uitvoerde en dat hij helemaal niet van zins waas om zijn nier echt te verkopen - maar tot nu toe werd men daar nooit voor vervolgd. Dit was dus de eerste keer dat zo'n zaak bij de rechter kwam... en die schoot 't meteen af.
De rechter heeft gelijk. Het klopt dat er niet gecontroleerd kan worden of Marc H. daadwerkelijk winst wilde maken. Het OM kan daar naar gissen, maar zeker weten doet men het niet, zeker niet omdat hij zelf beweert dat het een experiment was. Er is geen enkele transactie geweest. Het te koop aanbieden van een orgaan is niet hetzelfde als een orgaan daadwerkelijk verkopen.
Ook kunnen we best een debat voeren over de vraag of het de staat iets aangaat wat iemand met zijn eigen lichaam doet. Dat het illegaal is om organen van een ander te verkopen lijkt me logisch. Maar valt er niet iets voor te zeggen dat een mens wél zelf mag bepalen of hij een orgaan al dan niet verkoopt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten