Mohammed Enait voor het leven geschrapt als advocaat

Geen categoriemei 23 2015, 9:00
Dat is dan einde oefening voor de controversiële strafpleiter.
De omstreden advocaat Mohammed Enait werd gisteren door de advocatenrechtbank Hof van Discipline geschrapt als strafpleiter. Maar het waren niet z'n uitspattingen in de media die hem de das omdeden, maar zijn gedragingen als advocaat:
De advocaat werd onder meer verweten een cliënt een excessief hoge rekening te hebben gestuurd 'voor werkzaamheden in een eenvoudige strafzaak'. In totaal zou hij in eerste instantie meer dan 12.000 euro in rekening hebben gebracht voor een dag werk. Ook zou Enait de cliënt hebben geïntimideerd om hem zover te krijgen te betalen.
En daarmee kon de advocaat dus z'n spullen pakken. Hij zal nooit meer z'n beroep mogen uitoefenen.
Nederland kent Enait - die in 2008 afstudeerde met een scriptie getiteld Terrornoia: how the propa-ugandists used the omni-territorialization of terror for the fundamentalismanization of criminal law in a multi-cultus-ritualistic society - vooral van een veelval aan ongelukkige voorvallen. Zo weigerde hij vrouwelijke functionarissen van de gemeente Rotterdam de hand te schudden, en beriep zich daarbij op zijn geloof. Later won Enait ook een rechtszaak tegen de juridische instellingen in Nederland - omdat je als moslim niemand boven je hoeft te dulden dan alleen Allah, hoefde advocaat Enait niet meer op te staan als de rechter de rechtszaal betrad.
Later, in 2009, zagen we de nu van het tableau geschrapte advocaat nog terug bij Pauw & Witteman, waar we hem woedend halverwege de uitzending zagen opstappen terwijl hij de presentatoren van het programma uitmaakte voor 'eliteracisten.' De laatste keer dat we Enait echt in actie zagen, was in 2011. Tijdens het proces tegen Geert Wilders maakte Enait ook een indruk: hij trad op namens enkele organisaties, en hield een woedende tirade tegen de PVV-leider. Hierbij noemde hij Wilders een 'kleine Hitler.'
Qua rechtszaken verdedigde hij wel vaker cliënten die om de één of andere reden omstreden waren, zoals examenstelers bij het Ibn Ghaldoun of roofmoordenaars.
Aan die roemruchte carrière is vandaag dus een einde gekomen. Enait zal iets anders moeten gaan doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten