Nederland en Marokko gaan samen internationaal netwerk tegen terrorisme leiden

Geen categoriemei 11 2015, 19:00
Een logische stap.
Langzaam maar zeker worden de banden tussen Nederland en Marokko weer aangehaald. Binnenkort gaan de twee landen samen een internationaal netwerk tegen terrorisme leiden. Het netwerk heet het Global Counter Terrorism Forum en er doen 29 landen plus de Europese Unie aan mee voor een betere aanpak van terrorisme. Via NU.nl:
Nederland en Marokko leiden al langer samen een werkgroep binnen het GCTF, die zich richt op het terugdringen van mensen die naar conflictgebieden afreizen om daar te gaan vechten.
Binnen het forum werken westerse en islamitische landen samen. Nederland zit er op eigen titel in en was een van de oprichters van het netwerk. Nederland neemt in oktober het stokje over van de Verenigde Staten en Marokko doet dat in 2016 van Turkije. Die twee landen waren de voorzitters van het forum sinds de oprichting in 2011.
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zegt over het forum: "Het forum draagt bij aan het terugdringen van rekrutering van terroristen en het weerbaar maken van landen om zelfstandig binnen de eigen grenzen en regio terrorisme aan te pakken." De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) meldt over de samenwerking:
Nederland en Marokko werkten binnen het GCTF al langer nauw samen, onder meer door de werkgroep te leiden tegen foreign terrorist fighters, personen die naar conflictgebieden afreizen om daar aan gevechten deel te nemen. De goede samenwerking tussen beide landen op het gebied van terrorismebestrijding heeft ertoe geleid dat Nederland en Marokko nu gezamenlijk co-voorzitter van het forum worden en leiding te geven aan het werk van het GCTF. Naast het voorzitterschap van de GCTF zal Nederland haar ook binnen de werkgroepen van de anti-ISIS coalitie voortzetten. Daarmee levert Nederland naast een militaire ook een civiele bijdrage aan de gezamenlijke strijd tegen ISIS en tegen terrorisme in bredere zin.
Als deze samenwerking leidt tot een gerichte aanpak van jihadi's die willen uitreizen en radicalisering in het algemeen in islamitische kringen, dan is dat winst. Het is in ieder geval broodnodig dat er beter wordt samengewerkt, vooral ook omdat veel jihadi's in Nederland bijvoorbeeld van Marokkaanse afkomst zijn.
De strijd tegen het islamitische terrorisme moet worden opgevoerd, en dit is een van de vele stappen die de wereld moet nemen om de strijd te winnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten