Oud-luchtmachtofficier: Voorhoeve hield zelf luchtsteun tegen in Srebrenica

Geen categoriemei 29 2015, 9:53
De D66'er zou er persoonlijk verantwoordelijk voor zijn geweest dat Dutchbat niet geholpen werd en het onderspit moest delven tegen Servische troepen... waarna lokale moslimmannen massaal werden afgeslacht.
Dat zegt oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar. De Telegraaf legt uit:
Dutchbat was in Srebrenica kansloos, omdat Nederland op het cruciale moment de door commandant Thom Karremans gevraagde luchtsteun blokkeerde. Hierdoor konden Bosnisch-Servische troepen de enclave overlopen waarna 8372 moslimmannen werden vermoord, de grootste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.
Wagenaar weet waar hij het over heeft. Hij maakte toen namelijk deel uit van het Defensie Crisis Beheersingscentrum (DCBC) - oftewel, de oorlogsbunker. Hoewel hij twintig jaar lang heeft gezwegen over wat er precies gebeurde toen Dutchbat onder vuur kwam te liggen van de Bosnische-Servische troepen besluit hij nu om zijn versie van deze onverkwikkelijke geschiedenis toch te delen.
De oud-officier zegt:
"Dinsdagmiddag 11 juli 1995 hield minister Voorhoeve (Defensie) persoonlijk bombardementen door F-16's tegen. Even na vijf uur moest ik VN gezant Yasushi Akashi bellen en hem met de bewindsman doorverbinden. 'Cancel all airstrikes', ik hoor het Voorhoeve nog zeggen."
Derk Zwaan, voorzitter van Vereniging Dutchbat III, heeft onthutst gereageerd op deze ontboezemingen.
"Wij dachten altijd dat de VN ons destijds in de steek liet, nu blijken we dus door onze eigen regering te zijn verraden."
Ondertussen heeft het er alle schijn van dat Wagenaar deze beschuldigingen onder ede moet gaan herhalen. Zwaans advocaat Gert Jan Knoops wil zowel de oud-luchtmachtofficier als de oud-minister oproepen om te getuigen in een rechtszaak tegen de Nederlandse staat.
Voorhoeve zelf heeft ook gereageerd op Wagenaars uitspraken: hij zegt dat hij inderdaad het bevel gaf om af te zien van luchtaanvallen, maar voegt eraan toe dat de VN tien minuten eerder al hetzelfde besluit had genomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten