Vakantiegeld fors omlaag voor veel werknemers door belastingverhogingen

Geen categoriemei 08 2015, 11:00
Wacht je ook op je zuurverdiende vakantiegeld? Reken er maar niet op dat er veel van overblijft.
Het wordt al langer gezegd: pas vanaf dit jaar merken we echt wat de gevolgen zijn van de plannen van het kabinet. Het nivelleren door VVD en PvdA heeft bijvoorbeeld tot gevolg dat veel werknemers eind deze maand flink minder vakantiegeld krijgen dan in de jaren ervoor. Een groter gedeelte wordt afgeroomd. Via NU.nl:
Dit jaar wordt bij de uitkering van bijzondere beloningen rekening gehouden met de afbouw van heffingskortingen. Er blijft dan netto minder over van het vakantiegeld.
De heffingskortingen zijn inkomensafhankelijk gemaakt en worden in stappen afgebouwd. Per 2024 vervalt de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner.
Met name hogere inkomens zullen minder vakantiegeld op hun rekening krijgen. Werknemers die anderhalf keer modaal verdienen (bruto 3.993 euro per maand), houden netto 242 euro minder over.
Niet alleen mensen die ietsje meer verdienen houden straks minder vakantiegeld over. Ook iemand met een modaal inkomen van 2.662 euro per maand krijgt 59 euro minder. Bijna iedereen krijgt er dus mee te maken straks. Hoeveel je precies minder overhoudt dan vorig jaar, kun je hier berekenen.
Volgens salarisdienstverlener ADP is het inkomensafhankelijk maken van de heffingskorting "in feite een belastingverhoging, die op een andere manier wordt gepresenteerd." Dat heeft ADP goed gezien. Het is teleurstellend om te moeten constateren dat uitgerekend de VVD meewerkt aan de nivelleringsagenda van de PvdA.
Nu iedereen het kabinetsbeleid gaat voelen in de portemonnee, kan het niet anders of er wordt heel anders gestemd bij de volgende landelijke verkiezingen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten