Vrouw creëert twee profielen van zichzelf op datingsite: één dik en één dun. De resultaten zijn voorspelbaar, maar toch ook verrassend

Geen categoriemei 05 2015, 20:00
Wat vinden mannen mooier, vroeg Yvette zich af. Een slanke vrouw of een vrouw met overgewicht? En krijgt de één meer aandacht dan de ander?
Daarom besloot ze om twee profielen aan te maken op datingsite OKCupid. Ze bericht over de resultaten voor de Daily Mail, één van de grootste kranten van Groot-Brittannië.
De twee profielen waren in vrijwel ieder opzicht hetzelfde, maar er waren twee belangrijke verschillen: bij de ene stond bij 'lichaam' 'dik,' bij de andere slank. Het dikke profiel had foto's van Yvette toen ze overgewicht had (wat het geval nu ook is), het dunne profiel had foto's van toen ze flink was afgevallen (haar gewicht schommelt haar hele leven al).
Screen Shot 2015-05-05 at 19.23.04
Je zou verwachten dat het dunne profiel meer positieve aandacht kreeg dan het dikke, niet?
Nou, dat klopt:
Over the course of five days, fat me received 18 messages, 74 likes and 81 visits. Thin me received more than double the attention – 36 messages, 211 likes and 210 visits.
Het viel haar daarbij op dat in allebei de gevallen de reagerende mannen van alle mogelijke achtergronden waren, en zelf dik, dun, knap, lelijk en alles er tussen in. Met andere woorden, het maakt voor de resultaten van het onderzoek niet uit hoe de mannen eruit zien. Dikke mannen voelen zich relatief meer aangetrokken tot slanke vrouwen en laten dat merken ook.
Toch is dat niet de belangrijkste les die Yvette heeft geleerd. Die is namelijk heel positief. Ik laat het haar zelf even uitleggen:
Alternatively, though, you could interpret these results slightly differently. A size 18 woman, posting some of her least flattering, double chin-featuring pics, received 18 messages in five days. That’s 18 more than the body-shaming community might have you expect.
Niemand zal het aanmoedigen voor vrouwen (of mannen) om ongezond te zijn, maar dat is wat anders dan het hebben van een obsessie met je uiterlijk. Ja, Yvette's slanke profiel genereerde meer positieve reacties, maar haar 'dikke profiel' was ook prima in trek.
Conclusie: gezond zijn is belangrijk (eerst en vooral voor jezelf), maar vrouwen (en mannen) kunnen maar beter ophouden met het obsederen over hun lichaamsgewicht. De media proberen ons vaak te vertellen dat je 'het ideale lichaam' moet hebben als je een partner wilt vinden, maar in de praktijk blijkt dat deels regelrechte onzin te zijn. Niet iedereen hoeft een fotomodel te zijn; ondanks de obsessies van de media zit de samenleving daar helemaal niet op te wachten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten