30 procent van Nederlanders kan uitvaart niet betalen

Geen categoriejun 29 2015, 12:08
Kunt u binnen dertig dagen de kosten van een uitvaart betalen als iemand in uw naaste omgeving overlijdt?
Kunt u binnen dertig dagen de kosten van een uitvaart betalen als iemand in uw naaste omgeving overlijdt? Deze vraag stelde onderzoeksbureau Gfk aan ruim 50.000 Nederlanders van boven de 18. De uitkomsten zijn behoorlijk schokkend, drie op de tien Nederlanders ziet geen enkele mogelijkheid om het geld voor een uitvaart bij elkaar te krijgen als de dood van een dierbare daar om vraagt.
Voor hun onderzoek ging Gfk uit van het bedrag van 8.000 euro, de gemiddelde kosten van een uitvaart. Aan de deelnemers werd gevraagd of zij die kosten binnen een normaal geldende betalingstermijn van dertig dagen zouden kunnen betalen.
8.000 euro voor veel mensen te veel
29 procent van de ondervraagden gaf aan daar geen enkele mogelijkheid toe te zien. 12 procent gaf aan dit bedrag niet direct zelf te kunnen betalen, maar verwachtte dit bedrag wel op een andere manier bij elkaar te kunnen brengen. 10 procent van de deelnemers wist niet of ze de 8.000 euro zouden kunnen betalen binnen de gestelde termijn.
Lager opgeleiden en jongeren sneller in de problemen
Er valt ook een groot verschil te bespeuren tussen lager opgeleiden en hoger opgeleiden. Onder de mensen die minder onderwijs hebben genoten gaf 39 procent aan het geld niet bij elkaar te kunnen brengen. Onder mensen met meer diploma’s was dit percentage met 18 procent een stuk lager.Net als opleidingsniveau speelt leeftijd ook een rol. Ruim een derde van de ondervraagden onder de dertig jaar zou problemen hebben met het betalen van de rekening. Onder 65 plussers was dit percentage met 25 procent beduidend lager.
Uit dit alles blijkt maar weer dat een uitvaartverzekering afsluiten een goed idee is. Veel mensen komen in de problemen als ze voor een ander de uitvaart moeten betalen. Ondanks dat heeft 30 procent van onze landgenoten geen uitvaartverzekering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten